gazeta.ru

Lavrov spune că Rusia nu vrea război, dar nici nu va permite ca interesele țării sale să fie ignorate

Rusia nu vrea conflicte armate, dar nici nu va permite ca propriile interese să fie ignorate, a spus ministrul afacerilor Externe al Rusiei citat de rbc.ru. Oficialul a spus că Moscova va riposta dacă nu se va ajunge la un acord cu țările occidentale asupra garanțiilor de securitate.

„Dacă depinde de Federația Rusă, nu va fi război. Nu vrem războaie. Dar nu vom permite ca interesele noastre să ignorate”, a spus ministrul.

Lavrov a mai spus că nu a luat în considerare negocierile cu SUA și NATO privind garanțiile de securitate încheiate. El a menționat că Moscova a predat proiectele de acorduri la mijlocul lunii decembrie și a primit răspunsuri scrise la acestea în urmă cu două zile.

Printre subiectele care sunt importante pentru Rusia „la anumite etape” – rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune, moratoriul privind desfășurarea în Europa, care fost propus de partea rusă. „Atunci a fost ignorat, dar acum este inclus în propunerile lor”, a spus Lavrov.

De asemenea, vorbim despre retragerea exercițiilor în apropierea de granița de ambele părți, convenirea asupra distanței maxime pentru apropierea aeronavelor și navelor de luptă, precum șio serie de alte măsuri de „deescaladare și deconflict”. Potrivit lui Lavrov, țările occidentale au respins aceste propuneri rusești în ultimii ani, iar acum se oferă să le discute. „Propunerile, de fapt, sunt împrumutate din inițiativele ruseștim propuse anterior”, a adăugat el.

Potrivit ministrului, dacă nu se va putea conveni asupra garanțiilor de securitate cu țările occidentale, Rusia va lua măsuri de represalii. El a amintit cuvintele președintelui Vladimir Putin că răspunsul poate fi „foarte diferit”.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, Putin a vorbit despre faptul că Rusia nu dorește conflicte armate. Potrivit acestuia, Moscova este în favoarea rezolvării problemelor prin mijloace politico-democratice, dar țara are nevoie de „garanții legale clare, de înțeles, bine definite”, iar aceasta este esența propunerilor ruse trimise la Washington și Bruxelles.

Totodată, la o conferință de presă, Putin a sugerat că apariția unor publicații despre viitorul „război” dintre Rusia și Ucraina ar putea fi un semnal că Kievul este pregătit pentru o operațiune împotriva Donbasului.

În răspunsul Rusiei, Washingtonul a respins principala cerere a Moscovei, subliniind că NATO va continua cu principiul „ușilor deschise”. Kremlinul a spus că Occidentul se pare că nu a ținut cont de propunerile rusești, dar a remarcat că „nu merită să ne grăbim la vreo concluzie”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

Vladimir Plahotniuc, reținut în Grecia. Interpol a anunțat oficial autoritățile de la Chișinău

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, a fost reținut în Grecia, împreună cu un alt cetățean moldovean. Informația a fost transmisă autorităților moldovene de canalele oficiale de comunicare ale Interpol din Atena.

„Cu puțin timp în urmă, canalele de comunicare oficială Interpol din Atena, Grecia, ne-au informat că au fost reținuți doi cetățeni moldoveni. Unul dintre ei este Vladimir Plahotniuc”, a transmis IGP într-un comunicat, emis pe 22 iulie.

Deocamdată, autoritățile nu au oferit alte detalii despre circumstanțele reținerii, identitatea celeilalte persoane sau următorii pași procedurali.

***

Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice.

În 2020, Interpol a refuzat includerea lui Plahotniuc în lista persoanelor anunțate în căutare internațională. În noiembrie 2024, Procuratura Anticorupție a anunțat că Interpol a acceptat cererea de revizuire a deciziei pe care o luase în urmă cu patru ani. Pe 6 februarie 2025, Interpol a notificat Inspectoratul General al Poliției că a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc. Procuratura Anticorupție a precizat că mandatul de arest în privința lui Plahotniuc este vizibil acum în 196 țări care fac parte din Interpol.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: