În jur de 100 de oficiali din țările Parteneriatului Estic și membri ai Parlamentului European participă la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest (AP Euronest), care se desfășoară, în aceste zile la Chișinău. Printre subiectele puse în discuție figurează consecințele invaziei Federației Ruse în Ucraina, provocările din domeniul securității, integrarea economică, precum și securitatea energetică.
Șefa statului a menționat în cadrul evenimentului că războiul din Ucraina ne-a învățat pe toți să respectăm drepturile internaționale.
„Războiul din Ucraina ne-a dat multe lecții, iar unele dintre ele sunt dificile, dureroase, au provocat o suferință omenească fără precedent, agitație politică și probleme economice (…) Una dintre lecțiile cele mai importante care am învățat-o este respectarea dreptului internațional a drepturilor omului și a principiilor democrației și statului de drept. Când aceste valori sunt trecute cu vederea, consecințele pot fi catastrofale (…) Vrem să fim parte a lumii libere (…) Vrem să facem parte din familia Uniunii Europene”, a declarat Maia Sandu.
Totodată, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a spus că ne respectă și sunt gata să ne sprijine în raport cu aspirațiile noastre europene.
Parlamentul Republicii Moldova găzduiește în premieră sesiunea Adunării Parlamentare Euronest.
Luni, 20 februarie, va avea loc inaugurarea celei de-a 10 sesiuni a AP Euronest, la care va participa și Președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării.
Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE. Adunarea multilaterală contribuie la consolidarea, dezvoltarea și creșterea vizibilității Parteneriatului Estic.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!