Protest în Chișinău. Simpatizanții fugarului Ilan Șor organizează o manifestație în susținerea patentarilor. NM transmite live protestul.
În ajun, Ilan Șor a criticat „comportamentul distructiv al actualei guvernări, care planifică să interzică activitatea comercială în bază de patentă de întreprinzător, din 1 iulie”. Politicianul i-a îndemnat pe cetățeni și antreprenorii care activează în bază de patentă să susțină „protestul pașnic care va avea loc vineri, 30 iunie, ora 10:00, în fața Parlamentului Republicii Moldova”. De precizat că pe 30 iunie, începând cu ora 11:00, deputații se întrunesc în ședință.
UPDATE 10:29. „Jos PAS”, „Moldova”, scandează manifestanții.
UPDATE 10:36. Un protestatar a declarat că a venit la protest pentru că „nu sunt luate în considerare necesitățile poporului”. El a mai spus că nu a auzit de anunțul autorităților de a oferi compensații patentarilor în tranziția la noul mod de lucru. Bărbatul a ținut să adauge că nu este deținător de patentă.
UPDATE 12:10. Într-o reacție, ministrul Economiei Dumitru Alaiba a declarat că regretă „că s-a decis politizarea acestui subiect”: „Vedem un partid anticonstituțional care deja a decis să preia această frică a oamenilor și să o transforme într-un efemer devident politic. Aici pur și simplu o să fac apel la oameni să nu se culce în pat cu niște criminali”.
Amintim că pe 26 iunie, deținătorii de patente au protestat în fața Guvernului. Aceștia au cerut anularea deciziei privind interzicerea patentelor și obligarea deținerii caselor de marcat.
Ministrul Economiei Dumitru Alaiba, care efectua o vizită de lucru în Elveția și Liechtenstein, s-a adresat prin intermediul rețelelelor de socializare către manifestanți și și-a exprimat regretul că nu se află la Chișinău. Potrivit acestuia, autoritățile au făcut tot posibilul pentru a simplifica trecerea patentarilor la noul mod de lucru. Alaiba a amintit că au fost alocate și compensații pentru tranziție și a subliniat că aparatele de casă sunt ceva normal pentru o țară civilizată.
Pe 27 iunie, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a declarat susținerea pentru deținătorii de patentă. Socialiștii au cerut guvernării „să renunțe la asemenea reforme” și le-a numit „absurde”.
***
De precizat că pe 1 iulie expiră valabilitatea patentelor. În ultimii ani, autoritățile au promis de mai multe ori să interzică comerțul în bază de patentă și să oblige comercianții să adopte o nouă formă de activitate, introdusă încă în 2017. Astfel, deținătorii de patentă vor trebui să treacă la forma de activitate de antreprenor independent.
Antreprenoriatul independent este o nouă formă de organizare a activității antreprenorilor mici, care se ocupă cu comerțul cu amănuntul. Spre deosebire de patentă, antreprenoriatul independent prevede obligativitatea deținerii unei case de marcat și emiterea cecurilor. În acest caz și cifra de afacere anuală a unui comerciant este mai mare: pentru deținătorii de patentă aceasta constituie 300 de mii de lei pe an, iar în cazul unui antreprenor independent – 1,2 milioane de lei pe an.
Dacă taxa pentru patentă a variat între 200 și 700 de lei lunar, antreprenorul independent va trebui să achite 1% din volumul de vânzări, dar nu mai puțin de 3000 de lei pe an. „Patenta costa de la 3000 de lei pe an și am decis ca plata pentru antreprenoriatul independent să nu fie mai mare”, a declarat Dumitru Alaiba, pentru NM.
Conform celor mai recente date statistice, în Moldova mai sunt 4200 de deținători de patentă. Toți sunt mici întreprinzători, care se ocupă în mare parte cu comerțul în piețe.
Pe 23 iunie, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba declara că deținătorii de patentă vor primi prin poștă, acasă, materiale informative despre tranziția la activitatea independentă. Alaiba a declarat că nu înțelege cum ar arăta un compromis pe subiectul aparatului de marcat. Astfel, el a ținut să adauge că acesta rămâne obligatoriu și le-a sugerat celor vizați să se obișnuiască cu ideea.
Citește articolul NM: Deținătorii de patentă, obligați să treacă din iulie la antreprenoriat independent. Care este procedura?
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!