Măcinate și îngropate. Ce se întâmplă în Moldova cu medicamentele expirate
Full Article 2 minutes read

Măcinate și îngropate. Ce se întâmplă în Moldova cu medicamentele expirate

În Moldova există Secția Nimicire a Medicamentelor din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care se deplasează la apelurile întreprinderilor, farmaciilor și spitalelor. Într-un răspuns la solicitarea adresată prin intermediul platformei VreauInfo.md, Agenția Medicamentului ne-a comunicat, ce medicamente sunt nimicite de secția respectivă și cum decurge acest proces.

Secția Nimicire a Medicamentelor ne-a comunicat, cum are loc nimicirea medicamentelor expirate, medicamentele fără documente însoțitoare sau pastilele confrafăcute. De serviciile acestei secții pot beneficia agenții economici, farmaciile, spitalele private și cele publice și policlinicile.

Înainte de nimicirea medicamentelor, este verificată cantitatea acestora, denumirea, dozele. Ulterior, acestea sunt despachetate și măcinate. Medicamentele măcinate sunt amestecate cu o soluție specială în care se adaugă 65% de medicamente măcinate, 15% de var, 15% de ciment și 5% de apă. Compoziția obținută este ambalată în containere din plastic sau de metal și se îngroapă la depozitul pentru deșeuri.

În prezent, Secția Nimicire a Medicamentelor nu colectează deșeurile medicinale de la cetățenii de rând. Specialiștii au motivat această situație prin faptul că în Moldova lipsește un cadru legal care ar reglementa acest lucru.

Măcinate și îngropate. Ce se întâmplă în Moldova cu medicamentele expirate

 

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. «Juriștii pentru Drepturile Omului» și este parte a proiectului «Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova» (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Material de parteneriat

 

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: