Chișinăul îi reamintește Moscovei că legislația Republicii Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Reacția Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău vine urmare a declarațiilor ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care susține că Rusia urmărește „cu atenție situația din Republica Moldova” în ceea ce privește respectarea drepturilor vorbitorilor de limba rusă și a cetățenilor ruși din Moldova.
„Vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menționați în declarație nu au fost semnalate la instituțiile abilitate în țara noastră încălcări ale drepturilor acestora”, a declarat pentru NM purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.
Chișinăul reiterează, în context, „atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog” atât pentru reintegrarea țării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre.
„Oricare alte speculații le considerăm neîntemeiate. Pentru clarificarea celor expuse de către șeful diplomației ruse și exprimarea poziției autorităților noastre, ministrul de Externe Nicu Popescu a dispus convocarea la MAEIE în cursul zilei de astăzi a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federației Ruse la Chișinău”, a mai declarat Vodă.
Precizăm că, pe 31 august, Lavrov a declarat că Rusia și Transnistria pledează în favoarea reluării dialogului direct cu Chișinăul. Într-o intervenție la canalul rusesc RT, Lavrov a amintit și de Găgăuzia, care, potrivit lui, „reclamă un statut special”. Șeful diplomației ruse a criticat politica Chișinăului. Potrivit lui Lavrov, guvernarea ar evita în mod deliberat un dialog direct cu Tiraspolul și Rusia. Șeful Ministerului de Externe al Rusiei a amintit de UTA Găgăuzia, care ar reclama, spune el, un statut „special”. Lavrov a menționat că Rusia urmărește „cu atenție situația din Republica Moldova” și dă asigurări că va face „tot ce este posibil” pentru ca vorbitorii de limba rusă și cetățenii ruși din Moldova să „nu aibă de suferit”.
„Cred că autoritățile de la Chișinău vor proceda corect dacă vor renunța jocurile geo-politice cu Occidentul și se vor gândi la oameni. La etapa actuală vom insista anume asupra acestui aspect”, a declarat ieri Serghei Lavrov.
Avertizările din partea Moscovei au continuat să vină și ulterior. Canalele rusești de Telegram au distribuit în dimineața zilei un nou video cu șeful diplomației ruse, în care Lavrov atenționează Moldova că orice potențială amenințare la adresa securității așa-numitor pacificatori ruși din Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei. „Acolo se află pacificatorii noștri, acolo se află militarii noștri care păzesc cel mai mare depozit de muniții din Europa, care se află la Cobasna. Toți trebuie să înțeleagă că o situație de amenințare la adresa securității forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei”, a declarat Lavrov.