Maia Sandu a mulțumit SUA pentru sancțiunile aplicate lui Șor și Plahotniuc: Sperăm că lista va fi completată cu numele altor fugari
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu a mulțumit SUA pentru sancțiunile aplicate lui Șor și Plahotniuc: Sperăm că lista va fi completată cu numele altor fugari

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit, în cadrul vizitei în SUA, cu secretarul de Stat al Trezoreriei americane Janet Yellen. Șefa statului a precizat că Moldova a salutat decizia Trezoreriei SUA de a sancționa 21 de persoane și entități. La fel, Sandu și-a exprimat speranța că exemplul SUA va determina și alte țări să susțină eforturile Moldovei, iar lista de sancțiuni va fi completată cu numele altor fugari. 

Potrivit unei declarații a Președinției, discuția s-a focusat pe acțiunile anticorupție întreprinse de autoritățile de la Chișinău și pe sprijinul de care avem nevoie pentru a accelera procesul, precum și pe situația curentă din Moldova și din regiune.

Șefa statului a precizat că societatea noastră a salutat decizia Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA de a sancționa 21 de persoane și entități care au fraudat banii publici, au controlat justiția și au promovat influența Rusiei în Moldova.

„Lidera de la Chișinău și-a exprimat speranța că exemplul Statelor Unite va determina și alte țări să susțină eforturile noastre anticorupție, iar lista de sancțiuni va fi completată cu numele altor fugari care au prejudiciat statul”, comunică reprezentanții Președinției.

Președinta Maia Sandu a subliniat că în prezent prioritară este recuperarea activelor furate, inclusiv cele din afara țării.

„E necesară o cooperare mai strânsă dintre instituțiile de drept moldovenești și cele din alte țări, inclusiv SUA”, a menționat Sandu.

A fost de asemenea abordat subiectul creșterii sprijinului SUA pentru Moldova în condițiile multiplelor crize provocate de războiul Rusiei în Ucraina.

***

În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Lista completă AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: