Facebook/Igor Grosu

Maia Sandu, la 32 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru: „Ne închinăm în fața eroilor din acele zile și săptămâni”

Pe 2 martie 2024 se împlinesc 32 de ani de la declanșarea conflictului armat de la Nistru. În timpul unei ceremonii de comemorare de la Chișinău, președinta Maia Sandu a ținut un discurs omagial pentru persoanele care au căzut în războiul de pe Nistru. Șefa statului a menționat că poporul nostru încă poartă o „rană adâncă” din pricina acestui conflict armat.

În dimineața zilei curente, președinta Maia Sandu a participat la ceremonia de comemorare a celor care și-au pierdut viața apărând independența țării în războiul de pe Nistru de la monumentul „Maica Îndurerată” de la Chișinău. La eveniment au mai participat, printre altele, președintele Parlamentului Igor Grosu, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros, ministrul Finanțelor Petru Rotaru și directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață.

În cadrul ceremoniei, șefa statului a ținut un discurs în care a adus un omagiu eroilor căzuți în conflictul armat de la Nistru.

În fiecare an, începutul de primăvară în țara noastră este umbrit de amintirea dureroasă a unui conflict armat cumplit ce a curmat sute de vieți și a frânt alte mii de destine. Azi, de Ziua Memoriei și Recunoștinței, vorbim de cei răniți și schilodiți, de copiii care au rămas orfani, de văduvele care și-au pierdut soții sau de părinții care au fost nevoiți să-și înmormânteze, înainte de vreme, fiii care s-au sacrificat pentru patria noastră – Republica Moldova. Ne închinăm în fața eroilor din acele zile și săptămâni în care liniștea și buna înțelegere de pe meleagurile noastre au fost zdruncinate de zgomotul asurzitor al gloanțelor și al obuzelor. Se spune că timpul vindecă rănile. Dar societatea noastră poartă încă o rană adâncă, pe care simpla trecere a timpului nu o poate vindeca”, a spus șefa statului.

Președinta a menționat că „unele forțe” mai încearcă să sădească discordie în societatea din țara noastră, dând, însă, asigurări că „nu vor reuși”.

Păstrând memoria luptelor de la Nistru din anul 1992, ne asumăm solemn să nu admitem niciodată repetarea acelei tragedii. Și chiar dacă mai există forțe care încearcă în continuare să sădească neîncredere și discordie între noi, o spun, clar și răspicat: nu vor reuși – nici acum, nici pe viitor! Oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți. Indiferent că trăiesc la Chișinău sau Tiraspol, la Bălți sau Tighina, la Comrat sau Taraclia, oamenii din Moldova prețuiesc, mai mult decât oricând, pacea și libertatea!”, a declarat aceasta.

Maia Sandu a reamintit că, pe 2 martie, Republica Moldova aniversează și aderarea la Organizația Națiunilor Unite (ONU) – organism creat pentru a asigura securitatea și pacea în lume. Președinta a subliniat că Carta ONU consfințește caracterul intangibil al integrității teritoriale și suveranității naționale.

Prin primirea Republicii Moldova în rândurile sale, comunitatea internațională a recunoscut că granițele noastre sunt inalienabile – și că dreptul celui mai puternic nu înlocuiește, și nu poate înlocui, normele internaționale, aplicabile în mod egal tuturor statelor, indiferent de mărimea teritorială, forța armatei sau volumul economiei. Suntem, așadar, pe deplin îndreptățiți să depunem toate eforturile pentru reîntregirea pașnică a țării. Iar cei care încearcă, prin minciuni și propagandă, să aducă destabilizare, să creeze disensiuni false între toți oamenii acestui pământ, vor eșua în încercarea de a ne opri din drumul nostru”, a comunicat lidera de la Chișinău.

Conflictul militar de pe Nistru a izbucnit pe 2 martie 1992. De ce a început războiul, cum a fost și dacă pot fi cele două maluri ale Nistrului împreună aflați AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Odesa, bombardată din nou. Zelenski condamnă atacul Rusiei, soldat cu morți și răniți: „Este nevoie de un răspuns dur”

În noaptea de 20 iunie, forțele ruse au atacat orașul Odesa cu drone kamikaze. În oraș au fost înregistrate peste 10 lovituri directe, declanșând incendii de amploare. Potrivit autorităților ucrainene, în urma atacului a murit o persoană, iar alte 20 au fost rănite, unele grav. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „Rusia continuă teroarea deliberată împotriva cetățenilor ucraineni”.

„Noaptea trecută, forțele ruse au lansat atacuri masive asupra Odesei, Harkivului și suburbiilor acestora, folosind peste 20 de drone kamikaze. Au fost răniți circa 20 de oameni, inclusiv două fete de 12 și 17 ani, dar și trei salvatori ai Serviciului pentru Situații de Urgență (GSCȘS). Din păcate, în Odesa a fost înregistrat un deces. Exprim sincere condoleanțe familiei și apropiaților”, a scris Zelenski.

Potrivit Direcției Principale a GSCȘS din regiunea Odesa, în urma atacului a ars complet o clădire rezidențială cu patru etaje.

„Salvatorii au scos din foc trei persoane, iar alte șase au fost evacuate. În timpul stingerii incendiului și a operațiunii de salvare, peste pompieri s-au prăbușit elemente de construcție. Trei dintre ei au fost răniți – sunt internați în spital, în stare stabilă”, a comunicat serviciul.

De asemenea, un bloc locativ de 23 de etaje a fost avariat – o dronă a lovit etajele superioare ale clădirii. Incendiul a cuprins etajele 18, 19 și 20, iar din clădire au fost evacuați 600 de oameni. Trei persoane, inclusiv doi copii, au fost salvate dintr-un apartament blocat. Incendiile au afectat și alte cinci blocuri de locuințe și trei automobile.

„Rusia continuă teroarea deliberată împotriva cetățenilor noștri. Pentru o asemenea tactică trebuie să primească un răspuns dur – o lovitură care să slăbească considerabil Rusia și capacitatea sa de a continua războiul. Țările G7 și UE știu cum se poate face acest lucru: presiune dură, sancțiuni asupra sectorului energetic și asupra flotei fantomă, plafonarea prețului petrolului rusesc la 30 de dolari. Cu cât mai repede Kremlinul își pierde capacitatea de a finanța războiul, cu atât mai multe vieți vom putea salva în Ucraina”, a mai spus Zelenski.

Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, trupele ruse au lansat 86 de drone asupra teritoriului ucrainean. Militarii ucraineni au reușit să doboare 70 dintre ele. S-au raportat lovituri directe în opt localități și căderea resturilor de drone în alte 11 zone.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: