Președinta țării Maia Sandu va avea o întrevedere, în SUA, cu omologii săi din Polonia, Andrzej Duda, din Ucraina, Vladimir Zelenski, dar și cu premierul Georgiei, Irakli Garibashvili. Informația a fost publicată pe site-ul administrației prezidențiale a Poloniei.
Întrevederea dintre cei patru oficiali este planificată pentru data de 21 septembrie, la ora 20:00, ora New York-ului.
Conform programului publicat de administrația prezidențială de la Varșovia, la întrevedere vor participa președintele Poloniei, cel al Ucrainei, președinta Moldovei și premierul Georgiei.
Amintim că, anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că se va afla în perioada 21-22 septembrie la New York, SUA, unde va participa la lucrările Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Miercuri, 22 septembrie, Maia Sandu va susține în plenul Adunării Generale a ONU un discurs (ora estimativă – 13.00/20.00 ora Chișinăului). De asemenea, la New York, șefa statului va avea mai multe întrevederi bilaterale. Administrația prezidențială de la Chișinău nu a oferit, deocamdată, mai multe detalii despre programul pe care îl vea avea șefa statului la New York. Din delegația șefei statului face parte și vicepremierul Nicu Popescu.
***
Amintim că, pe 27 august, ziua când Republica Moldova a marcat 30 de ani de independență, la invitație președintei țării Maia Sandu, la Chișinău au venit președintele Poloniei, Andrzej Duda, președintele României, Klaus Iohannis și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.
În cadrul conferinței comune de presă, președintele Poloniei Andrzej Duda a menționat că Moldova și Ucraina sunt cele mai apropiate țări de UE și parteneri regionali. „Suntem adepții politicii ușilor deschise în UE, ai primirii următoarelor țări”, a menționat Duda.
Iar liderul ucrainean a menționat că se așteaptă ca Polonia și România să fie printre țările care să susțină apropierea Moldovei și Ucrainei de UE. „În 19 iulie, președinții Moldovei, Ucrainei și Georgiei au lansat proiectul Trio Asociat, care vizează apropierea statelor noastre de UE. Ne așteptăm la sprijinul acestei inițiative de către Polonia, România și alte state-membre ale UE. Următorul pas ar trebui să devină recunoașterea perspectivei europene a țărilor din Trio Asociat”, a menționat Zelenski.