MAIB și BERD susțin investițiile verzi – un nou acord de finanțare în valoare de 5 milioane euro
Full Article 4 minutes read

MAIB și BERD susțin investițiile verzi – un nou acord de finanțare în valoare de 5 milioane euro

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Moldova Agroindbank au semnat un nou acord de finanțare în valoare de 5 milioane euro în cadrul Facilității de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF). Linia de creditare include o componentă BERD în valoare de 3.75 milioane euro și o componentă oferită de Green Climate Fund (GCF) în valoare de 1.25 milioane euro.    

MAIB este prima bancă din Republica Moldova care obține acces la acest tip de finanțare destinat investițiilor în economia verde. Creditele vor putea fi accesate atât de mediul de afaceri, inclusiv IMM-uri, cât și de persoanele fizice, iar scopul acestora este de a sprijini investițiile în eficiența energetică, energia regenerabilă și soluții de economisire a apei.

Creditele vor fi acordate pe un termen de până la 5 ani, în valută națională, euro sau dolari. Suma creditelor va depinde de tehnologiile și sectoarele care urmează a fi finanțate, în limita disponibilității resurselor atrase în cadrul acordului. Datorită subvenționării de către Green Climate Fund, banca va putea propune clienților săi o finanțare pentru investițiile verzi la o rată atractivă a dobânzii.

De creditele GEFF vor putea beneficia clienții Moldova Agroindbank, persoane fizice și juridice, care vor dispune atât de finanțare în condiții atractive, cât și de expertiza unui consultant tehnic care va ajuta clienții să investească în tehnologii performante, eficiente energetic.

Cu ocazia semnării acordului, Angela Sax, șefa oficiului BERD în Moldova, a menționat: ”Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare are ambiția de a deveni o bancă preponderent verde până în anul 2025 și extinde finanțarea pentru proiectele ecologice în toate țările în care investește. Tot mai multe persoane, inclusiv în Moldova, depun eforturi pentru a deveni mai prietenoase cu mediul, iar fondurile BERD acordate prin intermediul MAIB le vor oferi posibilitatea să facă investiții pentru un stil de viață mai sustenabil”.

”Pentru Moldova Agroindbank este o mare bucurie să obțină acces pentru clienții MAIB la această nouă linie de finanțare și să sprijine aspirațiile de investiții ecologice, de eficientizare energetică atât ale mediului de afaceri, cât și ale consumatorilor casnici. Este o premieră când resursele internaționale BERD vor putea fi accesate și de clienții persoane fizice, și de mediul de afaceri, iar avantajele adiționale ale acestui program de creditare sunt un cadou frumos pe care îl anunțăm în ajun de Crăciun. Ne exprimăm aprecierea și recunoștința pentru susținerea continuă și încrederea investită în Moldova Agroindbank de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu care semnăm deja al treilea program de finanțare, primele două (EU4Business-BERD și Programul de Facilitare a Comerțului) fiind atât de apreciate de clienții noștri”, a menționat Serghei Cebotari, Președintele Moldova Agroindbank.

Linia de finanțare acordată în cadrul Facilității de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF) va contribui la reducerea consumului de energie în Republica Moldova cu 108,800 GJ anual și a emisiilor de carbon cu 9,880 tone anual.

BERD este cel mai mare investitor instituţional din Moldova. De la începutul activităţilor sale în ţară, Banca a investit 1,4 miliarde de euro în peste 130 de proiecte, sprijinind afacerile, infrastructura cheie şi edificând o economie mai ecologică şi mai durabilă. 


Moldova Agroindbank este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori precum credite, depozite, active şi profit. Prin reţeaua sa vastă, MAIB deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi. 

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: