MAN, nemulțumit că Petru Macovei și Valeriu Pașa vor lupta cu dezinformarea în Moldova: Sunt suspectați de partizanat politic
Full Article 5 minutes read

MAN, nemulțumit că Petru Macovei și Valeriu Pașa vor lupta cu dezinformarea în Moldova: Sunt suspectați de partizanat politic

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – fondată și condusă de fostul socialist Ion Ceban, în prezent primar al municipiului Chișinău – critică și „condamnă ferm” numirea lui Petru Macovei și Valeriu Pașa în calitate de membri ai Centrul de Comunicare Strategică, creat pentru a lupta cu dezinformarea. Formațiunea politică susține că cei doi reprezentanți ai societății civile ar fi fost anterior implicați în activități de „partizanat politic” și, mai mult, ar fi dat dovadă de „imparțialitate în activitatea lor”. Reacția vine la o zi după ce Macovei și Pașa s-au alăturat, prin decizia Parlamentului, echipei conduse de fosta ministră de Interne Ana Revenco.

Ce s-a întâmplat

Directorul Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, și expertul WatchDog, Valeriu Pașa, au fost numiți în funcția de membru al Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, instituție creată la inițiativa președintei Maia Sandu, pe 28 decembrie. Proiectul a fost susținut de 59 de deputați. În plen, împotriva celor doi reprezentanți ai societății civile s-a expus, în mare parte, fostul socialist Gaik Vartanean, care face parte, în prezent, din echipa MAN (nr. red: partidul se declară unul pro-european).

Vartanean i-a acuzat de la tribuna centrală a Parlamentului pe Macovei și Pașa că ar fi făcut campanie electorală în sprijinul guvernării, în alegerile locale din luna noiembrie și că ar fi desfășurat acțiuni de dezinformare și manipulare îndreptate împotriva candidatului MAN, Ion Ceban.

„Cu doar câteva zile înainte de alegeri, domnul Macovei a publicat un material fake, îndreptat împotriva lui Ion Ceban. Astfel s-a poziționat de partea principalului concurent – partidul PAS și candidatul său. Peste câteva minute postarea a fost eliminată, fără prezentarea scuzelor. (…) O situație și mai gravă este legată de domnul Valeriu Pașa. De la începutul lunii octombrie și până în ziua alegerilor, pe 5 noiembrie, au fost 35 de publicații plătite pe Facebook din partea ONG-ului pe care îl conduce domnul Pașa. 21 dintre acestea au fost îndreptate împotriva unui singur candidat – Ion Ceban. Restul au fost despre crize mondiale, războiul din Ucraina și despre integrarea europeană. Este un exemplu de implicare directă în alegeri, din partea unei organizații nonguvernamentale” a declarat Gaik Vartanean în plenul Parlamentului.

Reacția lui Macovei și Pașa

În reacție, Petru Macovei a explicat că postarea de pe pagina sa personală de Facebook, în care a publicat o scrisoare distribuită de un candidat politic potrivit căreia Ion Ceban i-ar fi scris ambasadorului rus Oleg Vasnețov înainte de alegeri, a fost făcută cu scopul de a obține o reacție din partea liderului MAN, care candida la acea vreme la șefia Primăriei Chișinău, declarându-se pro-european. Macovei spune că a șters postarea, când reacția pe care o aștepta așa și nu a mai venit.

„Afirmația că scrisoarea este falsă nu a fost demonstrată, de fapt, nici până în ziua de azi.  După cum ați spus, postarea a fost făcută cu întrebarea „are domnul Ceban vreun comentariu?”. Anume pentru faptul că scrisoarea era în spațiul public, iar domnul Ceban nicidecum nu a comentat-o. Am șters-o pentru că nu a existat un comentariu, asta e”, a explicat Ceban.

Valeriu Pașa a ales să răspundă, pe de altă parte, în limba rusă: „ca să vă fie și dvs. (nr. red: Gaik Vartanean) mai clar, dar și curatorului dvs. de la Kremlin, Alexei Filatov”.

„Înțeleg unde bateți: că acolo a fost o situație, cineva ceva a scris și s-a dovedit că nu este corect. În acest fel încercați susțineți campania pornită împotriva ideii de a crea acest centru, la comanda Moscovei. Și nu se primește rău. Pe de altă parte, sunt bucuros că sunt atâtea atacuri lansate împotriva acestui centru. Centrul încă nu a fost creat, nu funcționează, nu a luat nicio decizie concretă, dar însăși ideea că în Moldova cineva s-a apucat serios, pentru prima dată în ultimii 32 de ani de problema securității informaționale, atât de mult scoate din sărite coloana a cincea de la Kremlin, că atât de mult fake, atacuri asupra acestui proces, îmi întărește convingerea că ne îndreptăm spre o cale corectă”, a declarat Valeriu Pașa.

Poziția MAN – centrul trebuie să combată dezinformarea care vine din partea guvernării

MAN subliniază în comunicatul emis pe 29 decembrie că Centrul pentru Comunicare Strategică „trebuie să fie o instituție independentă și imparțială”, menită să combată și dezinformarea care provine din partea „partidului de la putere”.

„Desemnarea unor persoane suspectate de partizanat politic în favoarea PAS aduce grave prejudicii de imagine și de integritate Centrului. Considerăm că noua instituție a devenit un instrument de propagandă și de protejare a guvernării în detrimentul pluralismului și a libertății de exprimare”, indică comunicatul citat.

***

Amintim că despre intenția autorităților moldovenești de a crea instituția a anunțat, în mai, șefa statului Maia Sandu. În proiectul inițial, structura se numea Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot”. Rolul principal al instituției, anunțat atunci de șefa statului, era de combatere a propagandei.

Ex-ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a fost numită în funcția de șef al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, pe un termen provizoriu de 12 luni, la propunerea președintei țării Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: