Dumitru Alaiba/Facebook

Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară: „A câta oară se fac de râs? Nici eu nu mai știu”

Deputata fracțiunii „ȘOR” Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară. Cererea procurorului general interimar, Dumitru Robu, a fost susținută de aleșii poporului, inclusiv cu votul fracțiunii „ȘOR”. Parlamentara se declară nevinovată și spune că va colabora cu ancheta. 

„Procurorul general interimar a venit să mă lipsească din nou de imunitate. A câta oară? Deja nici eu nu cunosc. A câta oară se fac de râs? (…) Să nu credeți că o să poată să scape de mine așa de ușor. Nu am ce să ascund. Nu sunt vinovată de nimic. (…) Încă de săptămâna trecută știam ce va urma azi. Că mi se va ridica imunitatea, că voi fi reținută. Faptul că stau aici, vorbește că sunt nevinovată și că voi conlucra cu organele de drept. La revedere, PAS”, a declarat deputata Marina Tauber.

Tauber este acuzată că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat. Cererea de ridicare a imunității pe acest capăt de acuzare a fost susținută de 57 de deputați, inclusiv cinci ai Partidului „ȘOR”.

Totodată, parlamentara, care este și vicepreședintă a Partidului „ȘOR”, este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Cererea lui Robu pe acest capăt de acuzare a fost susținută de 58 de aleși ai poporului, inclusiv cu votul a cinci deputați ai Partidului „ȘOR”.

„Domnule procuror, eu nu am să spun decât ceea ce așteaptă toți cei de aici și cei din țară: finalitate. Noi vrem să vedem o finalitate”, a declarat președintele Parlamentului după votul deputaților.

Cererile privind ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber au fost depusă în dimineața zilei de astăzi, 21 iulie, la Parlament, de către procurorul general interimar Dumitru Robu.

De menționat că, oamenii legii au inițiat în dimineața de 21 iulie percheziții într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.

Amintim că deputatei fracțiunii Partidului „ȘOR” Marina Tauber i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, la solicitarea lui Dumitru Roibu, pe 26 mai. Atunci Roibu o acuza pe Tauber de spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat sau de o organizație criminală în proporții deosebit de mari și de escrocherie.

Pe 27 mai, deputata fracțiunii Partidul „ȘOR”, Marina Tauber, a fost citată la Procuratura Anticorupție, unde i s-a înaintat învinuirea referitor la capetele de acuzare. Parlamentarei i-a fost aplicată interdicția de a părăsi țara timp 60 de zile, începând cu ziua de 27 mai.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: