Mercenar moldovean, fost comandant de pluton din Donețk, condamnat la închisoare. Cu cât era remunerat?
Full Article 2 minutes read

Mercenar moldovean, fost comandant de pluton din Donețk, condamnat la închisoare. Cu cât era remunerat?

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță despre condamnarea unui cetățean al Moldovei pentru infracțiunea de mercenariat în Donețk, Ucraina, în perioada 2016-2021.

Bărbatul este din raionul Strășeni și are 34 de ani. În baza probelor acumulate de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, acesta a fost reținut la revenirea în țară, la punctul de trecere a frontierei de la Sculeni și supus investigațiilor.

Inculpatul și-a recunoscut vinovăția la comiterea infracțiunii de mercenariat, manifestată prin participarea lui în conflictul armat din Ucraina, prin contribuirea la secesionarea regiunilor separatiste Lugansk și Donețk ale Ucrainei.

Inițial, acesta s-a înrolat în formațiunea militară „Pervaia Slaveanscaia Brigada” a autoproclamatei republici Donețk, în cadrul căreia a participat la conflictul militar în calitate de ostaș. Ulterior, acesta a fost avansat în calitate de comandant de batalion, iar mai apoi – comandant de pluton în telecomunicații.

Potrivit declarațiilor inculpatului, acesta era remunerat lunar, iar totalizat suma anuală constituia 150.000 ruble rusești (47.579,42 lei moldovenești).

Așa cum acesta și-a recunoscut vinovăția, potrivit legii a beneficiat de o reducere a pedepsei și a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare. Bărbatul a fost plasat sub arest până la intrarea în vigoare a sentinței pronunțate vineri, 11 noiembrie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: