Microbuzele de pe rutele raionale și interraionale nu vor circula, timp de trei zile. Transportatorii anunță un nou protest
Full Article 3 minutes read

Microbuzele de pe rutele raionale și interraionale nu vor circula, timp de trei zile. Transportatorii anunță un nou protest

Microbuzele de pe rutele regulate raionale și interraionale nu vor circula în perioada 27-29 februarie. Informația a fost confirmată de președintele Asociației Patronale a Operatorilor Auto (APOTA) Oleg Alexa. Șeful APOTA a precizat că decizia privind suspendarea activității rutierelor vine în contextul refuzului Guvernului de a modifica Codul transporturilor rutiere după propunerile APOTA.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) comunică că în urma analizei reacțiilor venite din partea reprezentanților puterii ca răspuns la revendicările transportatorilor expuse în cadrul protestului din 15.02.2024, constată caracterul demagogic și manipulator al acestora și evitarea răspunsului clar dacă modificările Codului transporturilor rutiere adoptate în decembrie 2023 corespund sau nu reglementărilor europene. (…) Regretăm că funcționarii de rang înalt răspândesc ideea că transportatorii care protestează sunt cei care doresc să activeze ca în trecut și nu doresc să se acomodeze regulilor noi. Ne exprimăm convingerea că adoptarea reglementărilor similare celor din Uniunea Europeană, inclusiv celor propuse de către transportatori, vor lega ramura transporturilor nu de trecut, dar de viitor”, se arată în mesajul publicat de Oleg Alexa.

Președintele APOTA a adăugat că pentru „a se face auziți” și „a se proteja de normele abuzive”, transportatorii „sunt nevoiți” să-și continuie protestele.

În semn de protest, în perioada 27, 28, 29 februarie 2024, vor fi sistate rutele regulate raionale și interraionale. Pe această cale dorim să ne cerem scuze de la pasagerii care au planificate călătorii în această perioadă. Autoritățile nu ne-au lăsat altă alternativă decât protestele”, a conchis Alexa.

De ce sunt nemulțumiți transportatorii?

Protestele transportatorilor au început la sfârșitul anului trecut, după Asociația Patronală a Operatorilor Auto (APOTA) a criticat proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere elaborat de MIDR, menționând că acesta „contravine legislației europene”.  APOTA a cerut președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și președintelui Comisiei parlamentare Economie, buget, finanțe, Radu Marian, să înainteze amendamente la proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere, în conformitate cu proiectul elaborat de APOTA. În caz contrar, susțineau atunci transportatorii, își vor rezerva dreptul de a nu ieși pe rute, dar de a protesta regulat în PMAN și în 2024. Detalii – AICI.

Ultimul protest al transportatorilor a avut loc pe 15 februarie, la Chișinău. Mai multe companii de transport și-au adus microbuzele și autobuzele în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din capitală. Transportatorii au cerut autorităților să revizuiască Codul rutier. Detalii – AICI.

În replică, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a declarat că obiectivul MIDR este să asigure cetățenii cu servicii de transport calitative, ceea ce a făcut prin modificarea Codului transporturilor rutiere. Totodată, Alina Pisică a menționat că ministerului „nu îi este clar” motivul protestelor. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: