Ministerul Educației: Examenele de BAC ar putea fi amânate dacă se va agrava situația epidemiologică

În cazul în care situația epidemiologică se va agrava, Ministerul Educației ia în calcul schimbarea perioadei de susținere a examenelor de bacalaureat. Declarații în acest sens au fost făcute de ministra Educației, Lilia Pogolșa, în cadrul unui briefing de presă privind desfășurarea examenelor naționale de absolvire din sesiunea 2021.

Ministra Educației a spus că numărul centrelor de bacalaureat a fost majorat de la 88 la 93 de centre.

„Susținerea examenelor de bacalaureat se va realiza cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. Numărul candidaților într-un centru variază de la 6 candidați la 297. În mun. Chișinău vor fi doar două centre, unde vor susține examenul mai mult de 300 de candidați”, a spus Lilia Pogolșa.

Aceasta a precizat că în acest an a fost majorat și numărul centrelor republicane de evaluare și numărul centrelor republicane de examinare a contestațiilor.

„Numărul centrelor republicane de evaluare se mărește de la 2 la 4, iar numărul centrelor republicane de examinare a contestațiilor de la 1 la 2. În cadrul comisiilor republicane de evaluare vor participa circa 600 de profesori”, a spus Pogolșa.

De asemenea, în cadrul fiecărui centru de evaluare, numărul profesorilor va fi de circa 125-150 de persoane, fiind în scădere comparativ cu anii trecuți.

Numărul elevilor dintr-o sală nu va fi mai mare decât capacitatea acesteia. „Câte un elev în bancă la o distanță de un metru față de celălalt. Va fi efectuată termometria, dezinfectarea și aerisirea spațiilor atât înainte, cât și după examen”, a menționat ministra Educației.

„În cazul în care se va atesta o situație epidemiologică gravă și numărul cazurilor de COVID-19 va fi în creștere, Ministerul Educației a realizat câteva scenarii ce presupun deplasarea perioadelor de desfășurare a examenelor de bacalaureat cu circa 10-20 de zile, cu încadrarea în termenele de admitere în instituțiile de învățământ superior atât din țară, cât și de peste hotare”, a mai spus Pogolșa.

Precizăm că în acest an, sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 04 – 22 iunie 2021.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: