Ministra Afacerilor Interne (MAI), Ana Revenco, a venit cu o reacție oficială după ce Moscova a anunțat în dimineața zilei că mai mulți oficiali de la Chișinău, între care și ea, au interdicție de intrare în Federația Rusă. Șefa de la Interne susține că Rusia continuă să șantajeze Republica Moldova de 31 de ani și lasă să se înțeleagă că decizia de azi a Kremlinului nu o afectează.
„De 31 de ani, Rusia agresează constant Republica Moldova. Ne șantajează continuu, ne abuzează cetățenii și îi manipulează. Ne distruge economia și ne sărăcește țara. Acestea sunt măsurile diplomatice care au ajuns să fie aproape normalitate în acest front al războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva țării noastre. Ca să dea greutate deciziilor lor, trec în liste de persoane non-grata oficiali ai statelor care se opun presiunilor și șantajului. Eu nu intenționam și nu intenționez să merg în Federația Rusă”, a scris Ana Revenco pe rețelele de socializare.
Amintim că Moscova a decis să interzică intrarea în Rusia a mai multor oficiali din Republica Moldova. Potrivit Kommersant, sunt vizați Ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco, dar și deputații PAS Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp. Decizia a fost luată, potrivit Moscovei, urmare a declarațiilor „anti-ruse” de la Chișinău. Un alt motiv, a adăugat Federația Rusă, este „alăturarea Chișinăului la listele de sancțiuni ale UE”.
Totodată, TASS scrie că prim-secretarul Ambasadei Moldovei la Moscova, Valeriu Manea, a fost declarat persona non grata în Federația Rusă.
Ministerul rus de Externe a anunțat că ambasadorul moldovean Lilian Darii a fost informat cu privire la decizia „de a închide intrarea în Federația Rusă a unui număr de oficiali ai Republicii Moldova ca răspuns la declarațiile lor regulate anti-ruse, precum și alăturarea Chișinăului la listele de sancțiuni ale UE, ai căror subiecți sunt cetățeni ai Federației Ruse”.
Oazu Nantoi susține că pentru el nu este o noutate, întrucât anterior ar mai fi avut probleme de intrare pe teritoriul Federației Ruse, în timp ce deputatul PAS Lilian Carp consideră că decizia este una „frustrată”. Carp a menționat în reacția sa că nici nu intenționează să viziteze Rusia atât timp cât există „acțiuni de terorism în raport cu Ucraina”.
***
Pe 25 aprilie, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova Lilian Darii a fost convocat la MAE-ul rus, după ce Chișinăul a expulzat un angajat al ambasadei Rusiei la Chișinău. RIA Novosti a publicat imagini cu momentul în care ambasadorul moldovean ajunge la discuții.
La ieșirea din sediul MAE-ului rus, Lilian Darii a fost întrebat „în ce direcție se îndreaptă lucrurile”. Ambasadorul a răspuns: „Înainte, spre pace și bine”.
Moscova a anunțat că Darii a fost informat că un diplomat moldovean aflat în Rusia a fost declarat persona non grata.
***
Recent, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că un diplomat de la Ambasada Rusiei a fost declarat drept persona non grata, fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldovei. Pe 20 aprilie, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a calificat decizia drept „încă un pas neprietenos” din partea Chișinăului în raport cu Rusia, care „nu va rămâne fără răspuns”.
Decizia a fost luată urmare a situației de pe Aeroportul din Chișinău, cu participarea liderului Tatarstanului. Cel din urmă anunța pe 17 aprilie că se află pe Aeroportul Internațional Chișinău și că autoritățile moldovenești nu i-au permis intrarea pe teritoriul țării noastre. Minnikhanov urma să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023”, desfășurat pe 17 aprilie, la Comrat. Atunci, Poliția de Frontieră a confirmat că liderul Tatarstanului a primit refuz de intrare în Moldova.
Refuzul autorităților moldovenești privind intrarea în țară a liderului Tatarstanului este „un alt pas neprietenesc” față de Rusia, a spus în reacție purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.
La ședința Guvernului din 19 aprilie, premierul Dorin Recean a vorbit despre încercarea de a intra în Moldova a liderului Tatarstanului. Potrivit lui Recean „luni, patru cetățeni, unii din ei pretinzând că sunt religioși au încercat să vină aici la Chișinău și să se implice în alegeri și în politica locală”. Recean a spus autoritățile nu vor „accepta ca cineva să se implice în treburile interne Moldovei”. Totodată, Recean a cerut ca reprezentanților Ambasadei Federației Ruse să li se retragă acreditarea de la Aeroport. În același timp, el a solicitat vicepremierului Nicu Popescu să analizeze „dacă unul din aceștia doi nu și-a meritat să fie deportați”.
Ulterior, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a dispus convocarea de urgență, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău Oleg Vasnețov. Acțiunea a avut loc, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, pentru a-l informa despre decizia autorităților noastre în cazul legat de liderul Tatarstanului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!