Ministra Sănătății a explicat ce conține lotul de echipamente medicale livrat din China
Full Article 3 minutes read

Ministra Sănătății a explicat ce conține lotul de echipamente medicale livrat din China

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a explicat ce conține lotul de echipamente medicale livrat din China. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 20 aprilie.

Aceasta a explicat că Republica Moldova a cumpărat 80 de mii de teste pentru depistarea COVID-19. Potrivit acestei, este vorba despre „80 de mii de kituri de amplificare și 80 de mii de kituri de extracție. Nu este vorba doar despre simple teste. Este întregul lanț de testare și nu doar un element din acest proces de testare”. Totodată, au fost cumpărate 50 de mii de kituri pentru prelevarea probelor de la pacienți.

Lotul conține 200 de mii de viziere, „care la fel au fost procurate în mod centralizat și peste 100 de mii de respiratoare procurate la fel în mod centralizat”.

„Este vorba despre o cifră totală de 200 de mii de viziere și nicidecum o altă cifră care au fost utilizate de alte surse. 200 de mii de viziere de protecție, care au fost procurate la etapa când pe teritoriul Republicii Moldova nu erau încă producători autohtoni gata ca să livreze aceste echipamente de protecție. Numărul acestora a fost determinat de necesitatea numerică, dar și din regimul de muncă a lucrătorilor medicali, așa ca fiecare lucrător să aibă cel puțin patru viziere, pentru că ele sunt pentru uz multiplu și sunt supuse unui proces de prelucrare”, a declarat Dumbrăveanu.

Mai mult, lotul conține și echipamente donate de diferiți parteneri ai Republicii Moldova.

Astfel, Orange Moldova a oferit 15 mii de mănuși, 15 mii de respiratoare, 15 mii de costume cu un nivel înalt de protecție, 15 mii de perechi de încălțăminte de protecție și 2000 de viziere.

MOLDRETAIL GROUP SRL a donat 15 mii de respiratoare de protecție cu 95% eficacitate de filtrare. UNICEF Moldova a contribuit cu 2000 de ochelari și măști, 19 360 de respiratoare și 649 de termometre cu infraroșu. Alte 15.000 de respiratoare au fost procurate din banii pentru organizarea unei expoziții cu vânzări în China. Comunitatea evreiască din Republica Moldova a oferit un lot de 480 de mii de perechi de mănuși.

Ministra Sănătății a anunțat că lotul conține și donații din partea unor persoane fizice către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerului Apărării și către anumite localități.

„Au fost și livrări de medicamente, care o perioadă au fost blocate din cauza situației epidemiologice și de producere din China, care vor ajunge în spitale și farmacii”, a mai spus Dumbrăveanu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: