Ministrul Bolea i-a îndemnat pe agricultori să iasă „masiv la referendum” dacă vor subvenții la hectar: „UE este șansa noastră”
Full Article 5 minutes read

Ministrul Bolea i-a îndemnat pe agricultori să iasă „masiv la referendum” dacă vor subvenții la hectar: „UE este șansa noastră”

Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea i-a îndemnat pe agricultori să iasă „masiv la referendum” și să nu aștepte „pomene”. Apelul a fost făcut după ce aceștia i-au cerut plăți la hectar, sub formă de subvenție. Bolea a precizat că subvențiile la hectar sunt în țările membre ale Uniunii Europene și că Moldova nu are bani în acest sens. „Asta este imposibil”, a menționat el, adăugând că țara noastră ar avea nevoie de circa 360 milioane de euro pentru a achita agricultorilor subvenții la hectar. „Referendum, votăm, lucrăm, muncim, dezvoltăm țara, intrăm în Uniunea Europeană și vom avea subvenții la hectar la nivel de stat din Uniunea Europeană”, a comunicat Bolea.

Declarațiile au fost făcute de Bolea, pe 31 iulie, în timpul unei ședințe online cu șefii direcțiilor agricole raionale.

Subvențiile la hectar sunt în țările membre ale Uniunii Europene. Marea Britanie, când a ieșit din Uniunea Europeană – a făcut această prostie… mă rog – au ieșit la vot, la un moment dat numărul de oameni pierduți a fost mai mare decât cel luminați la minte… și unica ce au anulat în primul rând a fost subvențiile la hectar. (…) Ca noi să plătim subvențiile la hectar, în Republica Moldova, reieșind din suprafețele terenurilor agricole – pentru că subvențiile la hectar se dă și pentru pășune, și pentru culturi multianuale, pentru terenuri arabile, pentru tot absolut – noi ar trebui să ne ridicăm la o sumă de vreo 350 – 360 milioane de euro. Asta este imposibil. Atunci, apelul dumneavoastră către toți agricultorii: pe data de 20 octombrie, asta este declarație politică și vă rog să o rețineți, pe 20 octombrie ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Și atunci vom vorbi de subvenții la hectar. Deci, accentuez – declarație politică, făcută de ministrul Agriculturii care este și vicepreședinte de partid. Referendum, votăm, lucrăm, muncim, dezvoltăm țara, intrăm în Uniunea Europeană și vom avea subvenții la hectar la nivel de stat din Uniunea Europeană”, a comunicat Bolea.

El a mai spus că Ministerul susține introducerea plăților la hectar, sub formă de subvenție, „numai că pentru asta trebuie să ai resurse financiare”

Atunci când tu nu ai aceste 360 de milioane de euro, tu încerci cu banii care îi oferă Guvernul să dezvolți unele ramuri care astăzi sunt, din punctul meu de vedere, uitate de ani de zile. Încerci să investești ca să dea efect economic. (…) Din păcate, agricultorii au fost lăsați de sine stătător și au dezvoltat ce au reușit ei, cu nivelul lor de cunoștințe care îl au și cu nivelul de resurse financiare. (…) Uniunea Europeană este șansa noastră de a primi subvenții la hectar, toată lumea masiv se implică și promovează aceste valori cu adevărat dar nu pur și simplu așteptăm pomene”, a adăugat ministrul.

Precizările au fost făcute de Bolea după ce Pavel Curus, șef al secției agricultură, relații funciare și cadastru din Căușeni, a spus că a avut o discuție cu agricultorii din raion, afectați de calamitățile naturale.

Agricultorii vin cu propunerea și cu solicitarea către direcții, către Ministerul Agriculturii, ca să fie alocată plata la hectar pentru agricultori, pentru a putea să se mențină și să se dezvolte”, a menționat reprezentantul raionului Căușeni.

***

În 2023, ministrul agriculturii Vladimir Bolea declara că în Moldova ar putea fi interzisă cultivarea anumitor culturi cerealiere în anumite zone în care nu cad suficiente precipitații. Acesta a precizat că producătorii agricoli ar trebui să găsească modalități de a deveni mai competitivi.

Recent, agricultorii au cerut guvernului să declare stare de urgență din cauza secetei. Potrivit estimărilor, cele mai afectate regiuni sunt Cahul, Cantemir și Taraclia. Un agricultor din raionul Căușeni a demonstrat într-un video publicat pe internet cât de uscate sunt lanurile de porumb. Detalii AICI.

Pe 15 iulie, Ministerul Agriculturii a instituit un grup de lucru alături de cercetători pentru a evalua problemele agricultorilor și a formula recomandări. Se menționa că grupul de lucru va întreprinde mai multe vizite în zonele de nord, centru și sud a țării, pentru a avea discuții cu agricultorii și a colecta informații relevante. În baza acestor evaluări, preciza Ministerul, vor fi formulate recomandări ce vor fi comunicate părților.

Pe 17 iulie, reprezentanții Guvernului au anunțat că premierul Dorin Recean împreună cu ministrul Agriculturii Vladimir Bolea vor efectua o deplasare în sudul țării, pentru a vedea care sunt urmările secetei asupra agriculturii. În timpul vizitei, Dorin Recean le-a spus agricultorilor că Guvernul cunoaște problemele cu care ei se confruntă. Premierul i-a asigurat că se caută bani pentru a-i susține, totodată le-a spus că „problemele existente pot fi depășite prin investiții în tehnologii avansate”. Detalii AICI.

***

Pe 20 octombrie, în Republica Moldova, se va desfășura un referendum în cadrul căruia cetățenii vor fi întrebați dacă susțin aderarea țării la Uniunea Europeană. Concomitent vor avea loc alegeri prezidențiale.

Autoritățile Republicii Moldova consideră că țara noastră poate adera la Uniunea Europeană până în 2030. Luând în calcul importanța sectorului agrar pentru țară, NewsMaker a încercat să afle în ce mod aderarea la UE ar putea afecta acest domeniu și dacă merită să credem „poveștilor de groază” privind distrugerea agriculturii. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: