Criticul literar din România Iulia Popovici a făcut publică o secvență a spectacolului „Invizibil”, în jurul căruia s-a iscat un scandal. Popovici a menționat că versiunea integrală a spectacolului va apărea online, cu permisiunea lui David Schwartz, săptămâna aceasta. Potrivit ei, „a declanșat panică față de spectacol” o replică că „președinta actuală nu este coruptă, nu se vede pe ea, dar dacă mi-ar aduce cineva proba, nu aș mai avea șocul pe care l-am avut atunci”. Într-o primă reacție în cazul scandalului din teatru, ministrul Culturii de la Chișinău a spus că așteaptă publicarea textului spectacolului însă bănuiește că situația ar fi „o acțiune foarte bine gândită și pusă la cale”. Sergiu Prodan a menționat că „prietenii acestui regizor se străduiesc să mențină așa-zisul scandal legat de „cenzură” pe agendă anume în aceste zile, când Guvernul Republicii Moldova inițiază negocierile de aderare la Uniune Europeană”. „Dacă acest conflict s-a produs, la „Luceafărul”, în luna martie, de ce pretențiile regizorului invitat au apărut tocmai acum? E oare o simplă coincidență? Nu cred”, a precizat oficialul de la Chișinău.
Secvența spectacolului „Invizibil”
Pe 24 iunie, Iulia Popovici a menționat pe o rețea de socializare că secvența spectacolului se va regăsi de marți-miercuri într-o publicație din România. „Versiunea DE SCENĂ de la „Invizibil” – adică ceea ce spectatorii ar fi auzit dacă spectacolul s-ar fi jucat” va fi publicată, a menționat criticul literar, cu permisiunea lui David Schwartz.
Popovici a spus că în versiunea pe hârtie a publicației române „Observatorul cultural” va apărea circa un sfert din scenariu și că „versiunea integrală va apărea online, săptămâna asta”.
„Din experiența mea, sunt convinsă că ceea ce a declanșat panica față de spectacol este această replică, provenind verbatim din interviul cu un jurnalist de la Chișinău (e adevărat că eu trăiesc într-o țară plină de defecte, dar care nu mai tresare de mult la așa ceva): „De asta eu mă feresc să spun că există politicieni super-curați, eu tind să cred că… președinta actuală nu este coruptă, nu se vede pe ea, dar dacă mi-ar aduce cineva proba, nu aș mai avea șocul pe care l-am avut atunci””, a comunicat criticul literar român.
Precizările Ministrului Culturii de la Chișinău
În seara aceleiași zile, ministrul Culturii de la Chișinău Sergiu Prodan a spus că a citit anunțul că pe 25 iunie, într-un ziar din România, va apărea textul spectacolului și că, cu ocazia aceasta, va avea posibilitatea să facă cunoștință cu textul.
„Din păcate, trebuie să constat că disputa – sau neînțelegerile – între trupa Teatrului „Luceafărul” și regizorul invitat de ei, care în baza unui contract de prestări-servicii urma să monteze un spectacol, se vrea transformată cu tot dinadinsul într-un scandal politic”, a comunicat Prodan.
El a adăugat că „Ministerul Culturii n-a impus niciodată vreunui teatru sau vreunei instituții din subordinea sa nimic ce ar ține de politica repertorială a acestora și niciodată nu a cenzurat conținutul a ceea ce se joacă”.
„Nicio instituție teatrală sau concertistică din Republica Moldova nu ar putea reproșa Ministerului Culturii că, în ultimii trei ani, li s-a sugerat să schimbe cumva conținutul materialului. (…) Problema corupției mari este una din cele mai grele și dureroase în țara noastră, de aceea, înțeleg intenția trupei de a aborda această problemă. Dar, dacă între membrii trupei și regizorul invitat s-au iscat divergențe, iar actorii nu au fost de acord cu materialul pe care-l impune regizorul, este absolut în competența conducerii teatrului să decidă cum procedează cu acest spectacol”, a menționat Prodan.
Ministrul bănuiește că situația ar fi „o acțiune foarte bine gândită și pusă la cale”.
„Mi s-a transmis acum că, în timp ce spectacolul abia începea să fie montat, deja circulau zvonuri că Ministerul Culturii va închide un spectacol la „Luceafărul”, iar „Prodan îl va da afară pe Sambriș”. Reieșind din toate astea, dar și din insistența prin care prietenii acestui regizor se străduiesc să mențină așa-zisul scandal legat de „cenzură” pe agendă anume în aceste zile, când Guvernul Republicii Moldova inițiază negocierile de aderare la Uniune Europeană, îmi apare o întrebare rezonabilă. Și anume: dacă acest conflict s-a produs, la „Luceafărul”, în luna martie, de ce pretențiile regizorului invitat au apărut tocmai acum? E oare o simplă coincidență? Nu cred”, a precizat oficialul.
Ministrul a mai spus că „Slava Sambriș este un regizor cunoscut, respectat și iubit nu doar în Moldova, dar și în România” și că „toți cei care-l cunosc știu că este o persoană de o onestitate și o cumsecădenie excesivă”.
„Să afirmi că Sambriș poate acționa la indicația unui apel, de oriunde ar veni, sau din frica de a fi demis din funcție înseamnă ori să nu-l cunoști pe Sambriș, ori, dintr-un motiv sau altul, să vrei să te răzbuni pe el. Eu vă îndemn să susținem Teatrul „Luceafărul”, să le urăm succes artiștilor în ceea ce fac și să lăsăm galeria regizorului supărat să scrie ce vor ei. Căci o democrație vine la pachet și cu dreptul oricărei persoane de a se exprima liber”, a conchis oficialul.
***
Într-un interviu, publicat pe 19 iunie, regizorul-dramaturg din România David Schwartz s-a plâns pe „cenzură” și „autocenzură” în procesul de realizare a spectacolului său „Invizibil” pentru Teatrul „Luceafărul” de la Chișinău. Schwartz a spus că spectacolul său, care este despre fenomenul corupției din Republica Moldova, ar fi nemulțumit reprezentanții partidului de guvernământ PAS. Acesta a declarat că în timpul realizării producției teatrale, printre altele, Slava Sambriș a primit un apel telefonic de la consiliera unui organism de conducere a țării – fără a da însă nume. Potrivit lui Schwartz, aceasta care s-ar fi arătat nemulțumită de textul spectacolului fiindcă ar face „campanie împotriva PAS înainte de alegeri”. Într-un final, premiera spectacolului a fost contramandată. Pentru NewsMaker, reprezentanții PAS au declarat pe 20 iunie că „este libertatea și decizia unui teatru ce spectacole pun în scenă” și că „PAS nu cenzurează nici spectacole, și nici alta formă de exprimare”. Detalii AICI.
Pe 21 iunie, într-o postare pe Facebook, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul” a precizat că a fost contactat telefonic de consiliera prezidențială în domeniul culturii și relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu. Slava Sambriș a declarat că Brașoveanu a sunat doar ca să-l întrebe „ce s-a întâmplat”, pentru că apăruseră reacții negative față de viziunile regizorului exprimate în scenariu din partea persoanelor implicate în proiect. Acesta a subliniat că nu a primit nicio „amenințare” sau „indicație” din partea consilierei prezidențiale. De asemenea, Slava Sambriș a comunicat că premiera spectacolului a fost amânată pentru că o actriță implicată în proiect s-a îmbolnăvit și a plecat în concediu medical. Detalii AICI.
Pe 22 iunie, consiliera prezidențială în domeniul culturii și relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu, a confirmat că l-a sunat pe directorul artistic al Teatrului „Luceafărul” din Chișinău, Slava Sambriș. Brașoveanu a explicat că face parte din atribuțiile sale de serviciu să se informeze despre evenimentele din domeniul culturii. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!