A fost extinsă lista de categorii de persoane vulnerabile care pot beneficia de protecție internațională, incluzând minorii neînsoțiți, familiile monoparentale, victimele violenței, persoanele cu dizabilități, probleme de sănătate mintală, femeile gravide și persoanele vârstnice. Noua lege a fost votată joi în cadrul ședinței Legislativului.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului, scopul acestora este prevenirea abuzurilor, asigurarea respectării drepturilor solicitanților de azil și adaptarea sistemului la standardele internaționale.
Noile prevederi introduc mecanisme clare pentru protecția temporară, eliminând limita de doi ani și stabilind un sistem flexibil, care poate fi activat rapid în situații de criză, cum ar fi războiul din Ucraina. De asemenea, este reglementată asigurarea accesului la servicii medicale prin opțiunea asigurării benevole de sănătate, iar solicitanții de azil vor putea munci în baza unui contract individual.
Procedura de examinare a cererilor de azil va fi desconcentrată, fiind gestionată de direcțiile regionale ale Inspectoratului General pentru Migrație. Această măsură își propune să faciliteze accesul solicitanților la protecție și să eficientizeze procesul administrativ, se mai menționează în comunicat.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!