Mitropolitul Vladimir: Nu m-am rugat niciodată pentru Putin, dar sunt obligat să îl pomenesc la slujbă pe patriarhul Kirill
Full Article 4 minutes read

Mitropolitul Vladimir: Nu m-am rugat niciodată pentru Putin, dar sunt obligat să îl pomenesc la slujbă pe patriarhul Kirill

Mitropolitul Moldovei Vladimir spune că nu s-a rugat niciodată pentru președintele rus Vladimir Putin. El declară că în timpul vizitei din octombrie la Moscova nu a „rostit numele lui Putin”. „Este video. Eu stau cu mâinile în sus la rostirea heruvicului și protodiaconul a rostit numele lui Putin. Deci, el s-a rugat pentru Putin, nu eu”, a comunicat mitropolitul. 

În cadrul unui interviu pentru dw.com, mitropolitul a fost întrebat de ce biserica nu vine în aceste momente cu un îndemn la pace. El a evitat să răspundă, în schimb a vorbit despre relația cu conducerea țării. „Ceva s-a schimbat”, a spus el. „Poate e justificată reticența, dacă ne uităm la ceea ce face patriarhul”, i-a comunicat în răspuns jurnalistul.

„Eu nu sunt în drept să judec acțiunile patriarhului. Datoria mea ca mitropolit este să mă rog ca Dumnezeu să-i dea și lui înțelepciune, să mă rog pentru conducerea statului nostru și pentru cei care mă înconjoară”, a declarat mitropolitul.

El a mai spus că a fost acuzat că se roagă pentru patriarh: „Eu la fiecare Sfântă Liturghie citesc o rugăciune specială în care cer milă asupra bisericii și mă rog să se termine războiul din Ucraina. Și nu mă feresc să spun clar „războiul din Ucraina” în acea rugăciune”.

„La Chișinău am fost acuzat că m-am rugat pentru Putin. Eu nu m-am rugat niciodată pentru Putin! Vă spun asta sincer, iată, cu Maica Domnului la piept”, a comunicat el.

Întrebat de ce a fost în octombrie 2022, la mănăstirea de lângă Moscova când a condus liturghia festivă, mitropolitul a răspuns: „Este vorba de Mănăstirea Sfânta Treime din Sergiev-Posad”.

„A fost dată o dispoziție pentru Rusia – deoarece coincide sărbătoarea cuviosului Sergiev pe data de 8 octombrie cu ziua lui Putin pe 7 octombrie. Și, în Rusia, s-a dat, numai pentru eparhiile rusești, să se roage pentru Putin. Deci slujbele au coincis, eu am condus acea slujbă, dar eu nu am rostit numele lui Putin și nimeni nu-mi poate reproșa faptul că m-am rugat pentru Putin. Repet! Nu m-am rugat pentru Putin! Este video. Eu stau cu mâinile în sus la rostirea heruvicului și protodiaconul a rostit numele lui Putin. Deci, el s-a rugat pentru Putin, nu eu”, a adăugat mitropolitul.

El a mai declarat că se roagă „pentru Armata Națională a Republicii Moldova”. „Ne rugăm pentru conducerea țării și pentru armata noastră. Patriarhul este conducătorul întregii biserici și uzanțele mă obligă să-l pomenesc la slujbă. Și eu nu spun: „Doamne, dă-i putere să facă ceea ce face”, ci mă rog ca Dumnezeu să dea înțelepciune”, a comunicat mitropolitul Vladimir.

Întrebat dacă observă atitudinea patriarhului rus față de război și dacă nu simte un disconfort că se roagă pentru cineva care justifică războiul, mitropolitul a spus: „Greutăți sufletești am. Dar eu mă uit la păcatele mele și mă rog pentru conducerea și armata noastră. Dar în caz că, Doamne ferește, se extinde războiul spre noi – eu sunt obligat să binecuvântez armata noastră pentru a ne apăra țara”.

***

Amintim că Mitropolitul Vladimir a efectuat o vizită în Rusia la sfârșitul lunii decembrie 2022. Acesta a participat la ședința comună a Sfântului Sinod și Consiliului Suprem Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Ruse. S-a întâmplat la doar două luni după ce capul bisericii ortodoxe a Moldovei a participat la o adunare a bisericii ortodoxe ruse, care a avut loc la Moscova.

Atunci, pe 13 octombrie la o adunare a bisericii ortodoxe ruse, reprezentanții Mitropoliei din Republica Moldova au declarat că ședința a avut loc la Mănăstirea „Sfântul Daniel” din Moscova, în cadrul căreia au răsunat rugăciuni în sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: