Mituri și adevăruri despre mașinile electrice, cu Alexandru Ciudin, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică

1. Insuficiență de modele de automobilele electrice la prețuri accesibile

În 2021 pe piață erau 44 de modele de automobile cu prețul sub 50.000 EUR (preț mediu 35.000 EUR). Aceste automobile au o autonomie în mediu aproximativ de 300 km cu bateria plină. Disponibilitatea acestui segment mediu pe piața de afaceri este un pas important către o piață accesibilă pentru automobilele electrice de mâna a doua. Cercetările recente arată că mai mult de 2,5 milioane de mașini cu emisii zero vor fi livrate în UE până în 2025. În același timp, cererea UE pentru mașini cu emisii zero va fi între 1,3 și 1,9 milioane de vehicule până în 2025. Prin urmare, la nivel european, pe piață nu vor lipsi vehiculele electrice.

2. Extragerea litiul-ui (utilizat în baterii) are efecte dezastruoase asupra ecologiei

Litiul este extras aproape exact în același mod ca și oricare zăcământ ca, de exemplu, sarea, fără consecințe asupra ecosistemului.

3. Acumulatoarele mașinilor electrice nu pot fi reciclate

Există multe metale prețioase în baterii, iar după degradarea lor toate materialele pot fi refolosite. Dacă în bateriile vechi utilizate de automobilele convenționale există plumb, atunci în bateriile utilizate de mașinile electrice, nu există un material similar, iar electrolitul din aceste baterii este complet netoxic și inofensiv.

4. Acumulatoarele mașinilor electrice au o durată mică de viață

Mulți consideră că dacă bateria din telefoanele mobile se epuizează după doi ani, atunci și cele din automobilele electrice se vor epuiza. Chiar dacă bateria telefoanelor se defectează după doi ani, acest lucru nu se poate întâmpla cu o baterie de mașină din cauza BMS (Batery Management System). Chiar și așa, producătorii de mașini oferă garanții pentru baterii până la șapte ani, unii chiar și opt ani.

Producătorii garantează în prezent circa 2.000 de cicluri de încărcări pentru acumulatoarele automobilelor electrice. Ce înseamnă asta? Cel mai simplu mod de a calcula acest lucru este de a înmulți autonomia mașinii cu numărul de cicluri. De exemplu automobilul are o autonomie de 300 km, înmulțind la 2000 de cicluri, vom obține o durată de 60.000 km.

5. Acumulatoarele nu pot fi utilizate după epuizare

Aceste baterii ale mașinilor electrice pot fi utilizate mai apoi pentru a depozita energia în casă, astfel vor prinde ,,a doua viață”. În acest mod ele pot fi utilizate cel puțin încă o perioadă.

6. Autonomie destul de mică a mașinilor electrice

Autonomiile celor mai populare mașini electrice disponibile în prezent sunt între 300 și 400, chiar și peste 500 km. Luînd în considerare că în mediu o mașină la noi în Chișinău parcurge mai puțin de 40 km/zi, atunci ar fi suficientă o încărcare o dată pe săptămână.

7. Mașinile electrice nu sunt sigure

Testele de impact arată că mașinile electrice sunt în medie la fel de sigure sau chiar mai sigure decât mașinile convenționale. O mașină electrică este diferită de o mașină convențională. De exemplu, este mai grea și greutatea este mai mult în partea inferioară. Aceasta se datorează faptului că bateriile în majoritatea cazurilor sunt situate în partea de jos a mașinii. Mașinile electrice pot accelera și frâna adesea mai repede. La fel ca majoritatea mașinilor noi, au tehnologie modernă pentru a crește siguranța. Un exemplu este frânarea automată, care se numește Sistem avansat de frânare de urgență (AEBS).

8. Încărcarea automobilelor electrice este foarte scumpă

Multe stații de încărcare din Chișinău nu taxează (încă) pentru încărcare. Singurul lucru discutabil este numărul relativ mic de stații de încărcare. În mare parte toți proprietarii de automobile electrice își încarcă automobilele acasă.

9. Încărcarea unui automobil electric poate provoca risc de incendiu sau scurtcircuit

O stație de încărcare este conectată la un sistem electric separat. Are propria sa siguranță și adesea și un întrerupător separat cu împământare. Acest lucru previne declanșarea siguranței și este ignifugă.

10. Motorul unei mașini electrice nu face zgomot, astfel crează riscuri suplimentare pe drum

Motorul unei mașini electrice nu face zgomot. Dar aceasta se observă doar la viteze mici. Când se merge cu o viteză mai mare decât 50 de kilometri pe oră, nu mai există nicio diferență de sunet față de alte mașini. De la 1 iulie 2021, fiecare mașină electrică nouă trebuie să aibă un sistem de alertă acustică a vehiculelor (AVAS). Acesta este un sistem automat care avertizează cu un semnal sonor la viteze mici ceilalți participanți la trafic.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Asociația buchARTest lansează Artist on the Go, un program internațional de schimb cultural în arta urbană

Iunie – Septembrie 2025 – 5 orașe europene – Artiști din România și Republica Moldova

How real is REAL?
Aceasta este întrebarea care va călători în vara și toamna lui 2025 prin Europa alături de opt artiști selectați de buchARTest, în cadrul proiectului Artist on the Go – un program-pilot de schimb cultural dedicat artei urbane, co-finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.

Proiectul pilot reunește artiști emergenți și consacrați din România și Republica Moldova, care vor participa la cinci festivaluri de artă urbană de referință din

Hamburg (Millerntor Gallery #13) – 27 Iunie-4 Iulie
Pilsen (Wallz Festival) – 23-27 Iulie
Lecce (167B Street) – 2-6 August
Helsinki (Helsinki Urban Art) – 1-5 Septembrie
Amsterdam (ASA – Amsterdam Street Art) – 15-20 Septembrie

Artiști:
OCU, Alex Baciu, IRLO, Raluca Ilaria Demetrescu, Delia Cîrstea, Roper, Denis Nanciu și Dima Potapov

Artist on the Go creează o platformă de mobilitate artistică și dialog intercultural, în care cuvintele devin artă. Tema ediției – How real is REAL? – explorează puterea textului într-o lume dominată de manipularea vizuală, fake news și realități fragmentate. De la jocuri lingvistice la lucrări tipografice, artiștii vor crea murale, instalații și intervenții stradale care explorează inovator conceptul de reformulare de context prin integrarea artistică a unor cuvinte tip „prieteni falși” între limba română și limbile țărilor partenere, de exemplu cuvântul „NU” (română: negație; olandeză: acum), „TOT” (română: complet; germană: mort). Astfel, proiectul aduce o nouă dimensiune semantică și culturală artei murale și arată modul în care jocurile de limbaj pot fi instrumente eficiente ale artivismului.

Fiecare lucrare va fi documentată și promovată online, iar procesul creativ va fi prezentat într-o expoziție finală și o conferință (25-30 Septembrie), organizate de asociația buchARTest.  

De ce este important?
– Este primul pas spre o rețea internațională de schimburi culturale pentru arta stradală din România și Republica Moldova
– Oferă vizibilitate unor voci diverse și explorează noi medii artistice

– Conectează artiști, comunități și parteneri din întreaga Europă în jurul unui limbaj comun: arta ca act de coeziune socială

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Imagine simbol

Antrenamente timp de 2 săptămâni. Militari din Moldova, România și SUA vor participa la „Scutul de Foc 2025″

În incinta Centrelor de Instruire ale Armatei Naționale se va desfășura exercițiul anual „Scutul de Foc – 2025”, în perioada 4-18 august. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Apărării.

Exercițiul „Scutul de Foc”, din anul 2015 și până în prezent, a devenit deja o tradiție de referință privind posibilitatea de antrenament a militarilor moldoveni alături de colegii români și americani. Experiența de antrenament, conformă standardelor de calitate internațională, constituie baza interoperabilității unei armate moderne, obiectiv la care se referă și Armata Națională”, a menționat ministerul.

Potrivit Planului de instruire anuală, antrenamentul implică și unități de tehnică militară care, pe durata exercițiului, se vor deplasa pe drumurile naționale, în special pe timpul nopții, fără a perturba traficul rutier.

Antrenamentele militare internaționale au devenit un subiect preferat al dezinformatorilor și falsificatorilor de știri. În acest sens, recomandăm cetățenilor să se informeze din surse sigure, pentru a evita răspândirea informațiilor false și a manipulărilor”, a menționat Ministerul Apărării.

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

ziar.md

Argint pentru Moldova la Grand Prix-ul de lupte de la Budapesta. Irina Rângaci a urcat pe podium

Luptătoarea Irina Rîngaci a obținut medalia de argint la turneul internațional „Ranking Series – Memorialul Polyak Imre & Varga Janos”. Prestigioasa competiție s-a desfășurat la Budapesta, în perioada 17 – 20 iulie.

Irina Rîngaci a evoluat la categoria de greutate de 65 kg. Sportiva din Republica Moldova a trecut de Ekaterina Koșkina (Rusia), care s-a retras din cauza unei accidentări, și a învins-o categoric sportiva Eniko Elekes (Ungaria), cu scorul 10 : 0. În finală, Rîngaci a fost învinsă de norvegianca Grace Bullen, clasându-se astfel pe locul II.

Competiția, parte din circuitul global Ranking Series, reunește anual unii dintre cei mai valoroși luptători din lume și reprezintă o etapă importantă de acumulare a punctelor pentru calificarea la marile turnee internaționale, scrie Moldpres.

Irina Rîngaci are deja în palmaresul său titlul de campioană mondială (2021) și europeană (2022) la seniori.

Temperaturi caniculare în sudul Moldovei. Meteorologii au emis Cod galben

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod galben de caniculă pentru sudul Republicii Moldova, dar și unele raioane centrale. Avertizarea meteo va fi valabilă pe parcursul zilei de 21 iulie.

Potrivit SHS, în sudul țării și câteva raioane centrale, în intervalul de timp vizat, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33°C… +35°C.

meteo.md

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: