Peste 55 de jurnaliști străini au venit în Republica Moldova pentru a reflecta alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional. Datele au fost comunicate de Ministerul de Externe de la Chișinău. Cei peste 55 de jurnaliști sunt din Austria, Japonia, România, China, Franța, Ucraina, Rusia.
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a declarat pentru NewsMaker că, în acest an, au fost acreditați 46 de jurnaliști străini pentru a reflecta scrutinele din țara noastră. Acestora li se adaugă peste 10 jurnaliști care au primit acreditare anul trecut, pentru o perioadă de 2 ani și unii care au primit permise speciale de la Comisia Electorală Centrală.
Jurnaliștii străini sunt din: Elveția, Austria, Japonia, România, China, Marea Britanie, Germania, Cehia, Norvegia, Danemarca, Franța, Polonia, Lituania, Canada, Slovacia, Ucraina, Rusia.
Menționăm că o mulțime de jurnaliști a putut fi observată după ce candidata partidului de guvernare a oferit declarații de presă, urmare a votului exprimat în data de 20 octombrie.
***
Astăzi, 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele, în cadrul celui de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Peste 3 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați să participe la acest proces electoral. Pe lista candidaților se numără figuri bine cunoscute din politica moldovenească, precum Maia Sandu, actualul președinte și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Alexandr Stoianoglo din partea Partidului Socialiștilor, dar și personalități independente precum Irina Vlah și Natalia Morari. În total, 11 candidați sunt înregistrați oficial în cursa pentru fotoliul prezidențial.
Menționăm că alegerile prezidențiale pot fi considerate deja valide. La scrutin au participat 34,26% din alegători. Alegerile prezidențiale se consideră valabile dacă după închiderea tuturor secțiilor de votare la scrutin au participat mai mult de o treime dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Astfel, pentru validarea alegerilor este nevoie ca la urnele de vot să se prezinte nu mai puțin de 33,33 % dintre cetățenii cu drept de vot.
Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova nu votează doar pentru un nou președinte, ci și pentru viitorul direcției politice a țării. Persoanele cu drept de vot sunt chemate să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Pentru a fi valid, la urne trebuie să se prezinte cel puțin o treime (33%) dintre cetățenii cu drept de vot. Până la ora 12:00 au semnat în listele electorale pentru a primi buletin de vot pentru referendumul republican constituțional 442 331 de persoane (16,14%).
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!