Moldova a cumpărat ieri energie electrică din România la un preț de 415 de euro. Spînu: A crescut considerabil
Full Article 3 minutes read

Moldova a cumpărat ieri energie electrică din România la un preț de 415 de euro. Spînu: A crescut considerabil

Republica Moldova a cumpărat ieri energie electrică din România la un preț de 415 de euro mW/h. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii Andrei Spânu.

În cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, Spînu a menționat că „50 mW/h ce vine din România este doar din ce importăm și la un preț plafonat, iar 40 la sută cumpăram diferit”.

„De exemplu, astăzi s-a cumpărat la aproximativ 415 euro mW/h, pentru că în ultimile zile prețul la energie electrică pe piețele europene a crescut considerabil, cu peste 70 la sută. Dar iarăși este foarte volatil. S-ar putea că în zilele următoare să scadă”, a declarat ieri ministrul, scrie jurnal.md.

Oficialul a spus că dacă am face o medie la tot ce s-a cumpărat de pe bursa din România, atunci avem o medie de 250 de euro pentru un megawatt.

Potrivit lui, în prezent, doar jumătate din consumul de curent al Republicii Moldova este contractat la companiile din România și este achiziționat la un preț plafonat. Restul se cumpără de pe bursă, unde prețurile sunt foarte mari.

Ministrul a menționat că există șanse ca după 1 ianuarie 2023 să putem contracta un volum mai mare de curent de la companiile din România.

***

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară.

Începând cu 1 noiembrie, Moldova achiziționează în premieră energie electrică la bursa românească OPCOM. Asta după ce nu Chișinău și Tiraspol au eșuat să semneze un nou contract și astfel nu mai cumpărăm curent produs pe bază de gaze rusești de la centrala de la Cuciurgan (MGRES), din stânga Nistrului.

De când SA „Energocom” a început să cumpere electricitate de pe OPCOM (compania statului creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică), întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro. Aceste procurări zilnice constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: