Delegația Republicii Moldova nu a reușit să ajungă la un acord cu reprezentanții concernului „Gazprom”, pentru încheierea unui contract de furnizare a gazului natural din 1 noiembrie. O declarație în acest sens a fost făcută de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pe 29 octombrie.
„De facto, nu s-a reușit să se ajungă la un acord, există o datorie care continuă să crească, subiectul privind încheierea unui nou acord rămâne în vigoare”, a declarat Peskov, citat de agenția TASS.
Potrivit lui Peskov, „Gazprom” „rămâne deschis pentru dialog cu Moldova” pe subiectul furnizării de gaz, însă nu poate „ierta” datoria, întrucât este o companie comercială.
„Situația nu va influența imaginea Rusiei”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Reprezentanții Guvernului Republicii Moldova nu au comentat, deocamdată, declarația lui Dmitri Peskov.
În dimineața de 29 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că negocierile dintre delegația Republicii Moldova și reprezentanții „Gazprom” se vor desfășura și pe durata zilei de vineri. Oficialul se află la Sankt Petersburg de trei zile. El este însoțit de către Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al companiei „Moldovagaz”.
„În cadrul rundelor de discuții cu Alexey Miller am prezentat poziția noastră – partea moldovenească își dorește să semneze un contract de furnizare a gazelor naturale, similar celui utilizat în ultimii ani. În ceea ce ține de volumul datoriei acumulate la întreprinderea Moldova-Gaz, Guvernul Republicii Moldova consideră că el poate fi convenit de părți doar în urma unui audit. Discuțiile au un caracter constructiv și eforturile de a găsi un punct de intersecție a intereselor ambelor părți sunt intense. Negocierile vor continua și azi”, a menționat vicepremierul Andrei Spînu.
Pe 31 octombrie expiră termenul pentru care a fost prelungit contractul de livrare a gazelor din Rusia în Republica Moldova. Anterior, reprezentanții Gazprom au declarat că dacă Moldova nu va achita pretinsa datorie în mărime de $709 mln față de Gazprom, din 1 decembrie, concernul ar putea sista livrarea de gaz.
Amintim că Guvernul Republicii Moldova a semnat la 25 octombrie, curent, un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. De atunci, zilnic, Energocom organizează licitații pentru a desemna compania care va livra gaze în Moldova în ziua următoare.
Deocamdată nu se cunoaște cât achită țara noastră pentru 1000 m3. În cadrul unei emisiuni televizate, premierul Natalia Gavrilița a invocat „secretul comercial”. Președinta țării Maia Sandu a declarat, pe 28 octombrie, că Guvernul nu spune public prețul exact la gazul procurat din surse alternative, pentru a nu prejudicia licitațiile din următoarele zile.