Rujacon

Moldova răspunde la criza Covid-19: „Femeile trebuie ajutate, fie și numai pentru faptul că, în timpuri grele, ele pot ajuta alte femei”

Povestea Iulianei Cojocaru este comună pentru mulți tineri din Republica Moldova. A absolvit Universitatea Tehnică, dar cum piața muncii nu a fost deloc generoasă cu ea, a trebuit să plece în străinătate împreună cu soțul. A ales, din varii motive, Moscova. A muncit într-un atelier de confecții, unde era mai aproape de profesia pe care și-o însușise la Universitatea Tehnică – inginer tehnolog în industria ușoară. A lucrat acolo zece ani. Nu a reușit să facă avere, căci, spune ea, banii câștigați le ajungeau doar pentru necesități.

Iuliana Cojocaru
Iuliana Cojocaru

A descoperit programele de finanțare UE în 2017, când era încă la Moscova. S-a gândit că aceasta este șansa ei. Și-a pus în gând să revină acasă și să pună în practică ce învățase la facultate. S-a întors și a înregistrat o afacere – firma „Rujacon”, specializată în producția hainelor sport pentru femei și bărbați. Primul atelier l-a deschis în Chișinău, cu echipamente de împrumut și producea în cantități foarte mici. A testat piața, a căutat o nișă, iar pentru a supraviețui până ce propriul brand capătă notorietate, a cusut haine la comandă sau a reparat. Era la limita rentabilității… Până să se deschidă linia de finanțare din toamna lui 2017, Iuliana Cojocaru a căutat mai multe informații despre programul PARE 1+1. Dar banii câștigați peste hotare nu erau nici pe departe suficienți pentru a aplica – deși munciseră mulți-mulți ani, aproape că nu făcuseră economii. În plus, aveau și un copilaș de trei ani, care trebuia crescut.

„Am înțeles cum să dezvolt strategii ca să reușesc în afaceri”

Totuși, a riscat și a mers la o întrevedere cu reprezentanții ODIMM, de la care a aflat despre Programul „Femei în afaceri”, care oferea fonduri pe alte principii și la care nu era nevoie de o sumă proprie de investiții. Au urmat mai multe weekend-uri de cursuri intensive de afaceri, marketing, contabilitate, scrierea și gestionarea proiectelor. „A fost o perioadă frumoasă. Mi-am amintit de facultate, mai ales că la cursuri chiar participau câteva foste colege. Făceam planuri de extindere a afacerii și de diversificare a produselor, învățam cum să ne identificăm și cum să ne fidelizăm clienții. Am înțeles cum să-mi creez propriile strategii ca să reușesc să am succes aici, în Republica Moldova”.

În cadrul programului a participat la Forumul Industriei Ușoare. Acolo a cunoscut mai mulți manageri din industria ușoară, iar pe unii dintre ei și i-a făcut și parteneri. Aceste interacțiuni au ajutat-o să-și depășească dezamăgirile, frica și incertitudinea. Credea că ceva nu face bine – nicidecum nu reușea să facă economii ca să poată extinde afacerea – și nu înțelegea unde greșește și ce să corecteze. În cadrul programului a aflat că sunt foarte mulți ca ea, care s-au confruntat cu dificultăți similare în lansarea propriul brand și, la fel ca ea, au avut momente când s-au gândit să renunțe. Tot aici a aflat cum poți supraviețui până când produsele proprii vor avea o cerere mare pe piață. „După acest eveniment parcă am prins aripi. Eram așa de entuziasmată și așa de puternică… Am văzut afacerile altfel, nu doar ca pe o sursă de îmbogățire imediată, ci și ca pe o oportunitate de a ajuta alți oameni, de a mă ajuta pe mine și familia mea să trăiesc decent aici, în Republica Moldova. Aveam multe notițe. Am cunoscut mulți oameni pe care m-am gândit să-i abordez pentru diverse colaborări de viitor. Imediat după Forum am și mers la ei, să văd cum putem colabora”.

Rujacon
Rujacon

„Nu a fost simplu, dar am reușit”

Efectele au fost imediate. A aplicat pentru finanțare și a decis să-și mute atelierul din Chișinău, unde avea doar doi angajați, la Mărculești, raionul Florești, în satul ei de baștină. A închiriat echipament și, în paralel cu producerea hainelor cu design original, a început să presteze servicii pentru mai multe fabrici mari din țară. A ajuns să aibă 15 angajați – femei din satul ei și din satele din vecinătate. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să ajusteze programul de muncă al atelierului la orarul grădiniței de copii. „Doar patru din cele 15 angajate aveau experiență de muncă – pe celelalte a trebuit să le învăț de la zero. Nu a fost simplu, dar am reușit. În scurt timp am reușit chiar să le majorez salariul. Să știți că nu este ușor pentru o femeie cu copii mici să-și găsească de lucru. Foarte puțini angajatori oferă program flexibil – noi am reușit”.

Cererea de finanțare a Iulianei prin Programul „Femei în Afaceri” a fost aprobată în primăvara ui 2018. A obținut un grant de 110 mii de lei – bani din care a cumpărat echipament de cusut de ultimă generație. Această investiție a ajutat-o să deschidă și al doilea atelier, la Florești, și să creeze noi locuri de muncă. Avea deja 25 de angajate – 15 la Mărculești și zece la Florești. Și-a extins și producția – cosea haine pentru diverse firme din Italia și din Republica Moldova, dar nu a renunțat niciun moment la propriul brand. „Încă nu reușim să vindem atât de mult cât ne-am dori, dar sunt niște treninguri atât de dragi nouă și atât de calitative… Punem mult suflet în ceea ce producem – verificăm fiecare ațișoară, fiecare tăietură. Sunt încrezătoare că succesul o să vină și într-o zi o să avem mulți clienți, mulțumiți și fideli”, spune Iuliana Cojocaru.

„Criza nu este o povară, pentru că am avut parte de ajutor la momentul potrivit”

A început anul 2020 cu planuri mari. Avea mulți parteneri, comanditari, avea comenzi inclusiv pentru brandul propriu, dar în februarie au fost anunțați că trebuie să-și sisteze activitatea. „Produceam un model nou de bluzițe. Eram atât de entuziasmate… Pânza era superbă, modelul la fel. Deja vedeam, palpam succesul. Auzeam la televizor despre COVID-19, dar speram să nu ne afecteze. Într-o zi a venit polițistul și ne-a anunțat că trebuie să ne sistăm activitatea – era decizia Consiliului Raional. În acel moment am simțit că-mi fuge pământul de sub picioare. Nu am dormit câteva nopți. Mă gândeam cum o să supraviețuiesc, și nu era vorba doar de mine – sunt 25 de tinere mame care depind în totalitate de aceste venituri, care au copii mici pe care trebuie să-i hrănească, să-i îmbrace. La țară nu este simplu să câștigi bani ca să supraviețuiești”.

S-a gândit să-și reprofileze activitatea. Chiar de la începutul declarării stării de urgență a produs măști de protecție. În prezent lucrează în ture – doar două-trei persoane se află în atelier și muncesc la distanță mare una de alta. Iuliana spune că doar datorită faptului că a reușit să-și extindă afacerea și că a căpătat încredere că poate răzbi, pentru că nu este singură, această perioadă nu este o povară. Timpul liber l-a folosit ca să scrie încă o propunere de proiect pentru granturi europene – urmărește extinderea în continuare a afacerii.

„Le-am povestit angajatelor mele, tuturor prietenilor despre posibilitățile de a accesa fonduri europene nerambursabile. Sunt încrezătoare că împreună vom trece peste aceste timpuri grele, iar viitorul nostru o să fie frumos aici, acasă, pentru că există oameni care o să ne ajute atunci când ne este greu”.

Rujacon
Rujacon

„Această investiție le-a ajutat și pe alte tinere mămici”

Iuliana Cojocaru este una din primele beneficiare ale programului „Femei în Afaceri”. „Pe mine această investiție m-a ajutat să-mi creez o viață decentă în țara mea. Mi-a oferit încredere și putere să trec peste momentele dificile, cum este această carantină. Chiar dacă suntem în criză, chiar dacă nu avem vânzările pe care ni le-am dori, totuși, reușim să supraviețuim și mă bucur că pot să ajut și alte femei să trăiască decent. Femeile trebuie ajutate, fie și numai pentru faptul că pot ajuta alte femei – mai ales acum, când există atâta disperare. Eu simt că sunt puternică și o să le ajut și pe alte femei să devină puternice”, afirmă ea.

Programul „Femei în Afaceri” a fost lansat în toamna anului 2016, având ca obiectiv promovarea abilității economice și sociale a femeilor din zonele rurale prin reducerea inegalității de gen, creșterea și dezvoltarea afacerilor, schimbarea percepției inovaționale, sporirea accesului la resurse, servicii și tehnologii. Până în prezent, prin intermediul programului, la Componenta de granturi mici au fost selectate și finanțate 379 de afaceri ale femeilor de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Suma granturilor aprobate este de circa 52 milioane lei, ele urmând să atrage investiții în economie de circa 90 milioane lei. Afacerile antreprenoarelor au creat și menținut peste 1500 locuri de muncă. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene.

Acest articol este publicat în cadrul Proiectului UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, în contextul Campaniei de informare privind răspunsul global al Uniunii Europene la criza COVID-19. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Federația de Lupte din Republica Moldova

Bronz pentru Moldova la Campionatul European de lupte U20 din Italia

Luptătoarea din Republica Moldova, Gabriela Rudoi, a obținut medalia de bronz la Campionatul European Under 20 din Italia. Informația a fost comunicată pe 5 iulie de Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova. Potrivit instituției, în urmă cu câteva zile, și luptătorul de stil greco-roman Maxim Sarmanov a obținut bronzul pentru țara noastră, la același campionat.

Potrivit Comitetului, Gabriela Rudoi a concurat la categoria de 62 kg și le-a învins pe Marijana Sumski (Croația), Selma Nord (Suedia) și Nella Honkaniemi (Finlanda).

Federația de Lupte din Republica Moldova susține că Gabriela Rudoi a pierdut doar în fața reprezentantei Germaniei.

olympic.md

Recent, și luptătorul de stil greco-roman Maxim Sarmanov (55 kg) a obținut medalia de bronz la Campionatul European U20 din Italia. El i-a învins pe Peter Totok (Ungaria), Jakub Sedlak (Cehia) și Dragoș Draga (România).

olympic.md
Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Eric Vryn/Getty Images

Inundații în Texas: cel puțin 24 de persoane au murit; peste 20 de copii sunt dați dispăruți

În partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. Potrivit BBC, cel puțin 24 de persoane au murit, iar alte 25 sunt date dispărute. Conform informațiilor din presă, au dispărut aproximativ 23 de persoane dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Salvatorii au reușit să evacueze 237 de persoane.

„Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a numit evenimentul o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că căutările persoanelor dispărute vor continua neîntrerupt. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor, în stat au fost implicate elicoptere și vehicule militare tactice. În total, serviciile de urgență au salvat 237 de persoane.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit inundațiile „șocante și îngrozitoare”. În tot statul, evenimentele festive dedicate Zilei Independenței de 4 iulie au fost anulate.

Tragedie pe Nistru: un tânăr din Tiraspol, aflat pe un scuter acvatic, nu a observat cablul feribotului

Un tânăr din Tiraspol și-a pierdut viața în seara zilei de 4 iulie, în timp ce se plimba cu un scuter acvatic pe râul Nistru. Potrivit salvatorilor locali, tânărul în vârstă de 25 de ani a lovit cu viteză mare un cablu metalic întins peste râu, în zona traversării cu feribotul.

Tragedia s-a produs sub privirile mai multor martori, care au încercat să-l avertizeze pe tânăr despre pericol, însă acesta nu a reușit să reacționeze la timp.

De asemenea, un bărbat de 36 de ani, aflat pe feribot, a fost rănit din cauza forței provocate de cablul întins.

mvdpmr.org
Instagram

Întârziere pe un zbor din Paris spre Chișinău. Autoritatea Aeronautică Civilă anunță verificări

Un zbor de pe ruta Paris–Chișinău întârzie din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Cel puțin asta a declarat Autoritatea Aeronautică Civilă, menționând că întârzierea este „semnificativă”. Potrivit instituției, operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

„Potrivit informațiilor primite din partea operatorului aerian, zborul Paris – Chișinău a înregistrat o întârziere semnificativă cauzată de o defecțiune tehnică la aeronavă. Compania aeriană a identificat o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor urmează să înceapă în scurt timp”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice Civile pe 5 iulie.

Totodată, instituția a adăugat că va verifica dacă operatorul aerian a oferit pasagerilor asistența necesară, conform prevederilor cadrului normativ privind protecția consumatorilor. „Reiterăm că pasagerii au dreptul la informare și sprijin în astfel de situații, iar respectarea acestor obligații este monitorizată cu prioritate”, au adăugat reprezentanții Autorității Aeronautice Civile.

Autoritatea nu a precizat despre ce operator aerian este vorba.

Potrivit informațiilor de pe online, zborul era programat pentru dimineața zilei de 4 iulie.

Actualizare: Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze. 

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: