Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu mai multe propuneri pentru a ieși fără consecințe din actuala criză energetică. El spune că Moldovagaz trebuie să solicite sprijinul tuturor acționarilor, inclusiv al companiei ruse „Gazprom”. La fel, să fie luată în considerare posibilitatea de a amâna plățile sau de a acorda împrumuturi pe termen scurt pentru a acoperi valoarea devierilor financiare.
Vadim Ceban declară că autoritățile ar trebui să examineze posibilitatea majorării compensațiilor oferite consumatorilor finali. La fel, pentru a depăși actuala criză, Ceban propune restituirea către „Moldovagaz” a TVA- „pentru a evita creșterea abaterilor de tarif în valoare de cel puțin 22 de milioane USD”, a precizat președintele consiliului de Administrație.
Ceban mai declară că este necesară obținerea unor împrumuturi externe pentru a ajuta întreprinderile de stat din sectorul termoenergetic să achite plata consumului curent de gaze naturale.
În același timp, Vadim Ceban mai spune că se necesită de a solicita sprijinul tuturor acționarilor, inclusiv conducerii Gazprom. „De a lua în considerare posibilitatea amânării plății sau acordării de împrumuturi pe termen scurt privind plata pentru consumul de gaz”, a comunicat el.
„Pe termen lung, industria trebuie adusă pe piața liberă, unde prețul pentru consumatorii casnici și producătorii diferă semnificativ”, a spus, în final, Ceban.
***
Într-o conferință de presă, susținută pe 11 ianuarie, Andrei Spînu a declarat că „Moldovagaz” ia în calcul opțiunea majorării tarifului la gaz pentru consumatori, iar guvernul caută soluții pentru sprijinul populației.
Între timp, pe 12 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-a întrunit în ședință, unde a fost audiat raportul SA Moldovagaz privind procesul de achitare a facturilor pentru gazul procurat de la furnizor în contextul creșterii prețului de achiziție pentru luna ianuarie. Totodată, au aprobat mau multe decizii, una dintre ele fiind obligarea instituțiilor publice de a raționaliza consumul de energie electrică și gaz, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Moldovagaz declară că, în luna ianuarie, tariful de procurare a gazelor crește până la 647 de dolaripentru mia de metri cubi. Motivul este legat de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului. Dacă prețul de $647 se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei, a spus Andrei Spînu, într-o emisiune televizată.
Reprezentanții Moldovagaz au publicat pe 11 ianuarie un comunicat de presă, în care au anunțat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie.
În data de 17 ianuarie, președinta țării Maia Sandu a declarat că este nevoie de măsuri suplimentare de ajutorare a consumatorilor pentru achitarea agentului termic. Aceasta a avut o întrevedere cu conducerea Parlamentului și a Guvernului și cerut identificarea unor soluții pentru mărirea compensațiilor pentru achitarea agentului termic.
Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești.