Presa rusă: negocierile pe tema gazelor au eșuat. Guvernul de la Chișinău deocamdată tace
Full Article 3 minutes read

Presa rusă: negocierile pe tema gazelor au eșuat. Guvernul de la Chișinău deocamdată tace

Negocierile moldo-ruse, care s-au desfășurat, la Moscova, în ultimele două zile, nu s-au soldat cu încheierea unui contract de lungă durată între Moldovagaz și Gazprom, scrie presa din Rusia. După data de 1 noiembrie, există riscul încetării livrării gazului rusesc către Republica Moldova, mai menționează jurnaliștii ruși. Aceeași informația au publicat-o, aproape concomitent, portalul Kommersant, precum și agențiile TASS și RIA – toate cu trimitere la propriile surse.

Jurnaliștii ruși scriu că, la negocieri, au participat reprezentanții Gazprom, dar și ai Kremlinului. Rusia ar fi propus Chișinăului o reducere suplimentară de 25%, cu condiția ca, în decursul a trei ani, să fie returnată datoria de circa 700 mln de dolari.

Din delegația Republicii Moldova au făcut parte vicepremierii Vladislav Kulminski (responsabil pentru reintegrare) și Andrei Spînu (ministrul al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale). Presa rusă scrie că oficialii moldoveni au insistat pentru un preț mai mic decât cel oferit de Gazprom.

„În acest condiții, probabilitatea încheierii unui contract până pe 1 noiembrie este extrem de mică și există un risc înalt al sistării în totalitate a livrărilor de gaz rusesc după această dată”, se arată în articolul Kommersant.

NM a solicitat comentarii din partea reprezentanților Guvernului, însă, deocamdată, aceștia nu ne-au oferit un răspuns.

***

Amintim că, pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz. Premierul Natalia Gavrilița a prezentat în plenul legislativului 8 măsuri pe care urmează să le adopte Comisia pentru Situații Excepționale în următoarele 30 de zile. Secretarul Consiliului național pentru securitate și apărare al Ucrainei Alexei Danilov a declarat că Ucraina este gata să ofere Moldovei gaz pe datorie.

Se întâmplă după ce în Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 mln de m3, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%. În cadrul unui briefing de presă, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună,  însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: