Максим Андреев, NewsMaker

Nagacevschi a declarat că de două zile este viceprimarul Chișinăului

Ex-ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, care a fost propus de către primarul capitalei Ion Ceban pentru funcția de viceprimar al mun. Chișinău, și împotriva cărei candidaturi au votat de două ori consilierii municipali, dă asigurări că „de două zile este viceprimar”. Declarația a fost făcută în cadrul consultărilor care s-au desfășurat pe 9 noiembrie asupra proiectului de lege cu privire la ajustarea Codului Urbanismului și Construcțiilor Republicii Moldova.

Marți, 9 noiembrie, reprezentanții Primăriei Chișinău, activiști civici, dar și câțiva deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au desfășurat consultări publice cu privire la ajustarea Codului Urbanismului și Construcțiilor Republicii Moldova. Primăria capitalei a fost reprezentată de către arhitectul-șef al mun. Chișinău Svetlana Dogotaru, viceprimarul Ilie Ceban și Fadei Nagacevschi.

Deputatul PAS Vasile Grădinaru l-a întrebat pe Nagacevschi dacă a fost deja numit în funcția de viceprimar. „Da, de două zile sunt în această funcție”, a răspuns ex-ministrul Justiției.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău Natalia Ixari a declarat că dispoziția privind numirea lui Nagacevschi în funcția de viceprimar a fost semnată, iar în scurt timp informația va fi făcută publică în mod oficial.

privesc.eu

***

Potrivit legii, candidatura viceprimarilor este propusă de către primarul general, iar aceasta este suspusă votului în cadrul Consiliului Municipal (CMC) și adoptată cu majoritatea voturilor. Dacă subiectul este exclus din ordinea de zi sau candidatura nu este susținută de două ori consecutiv, atunci edilul are dreptul să își numească adjunctul printr-o dispoziție.

Amintim că Fadei Nagacevschi a fost propus de către Ion Ceban pentru funcția de viceprimar al capitalei pe 25 octombrie. Edilul a precizat că Nagacevschi va fi responsabil de subiectele juridice și de combaterea corupției. La rândul său, acesta a menționat că este pregătit să preia funcția și i-a mulțumit lui Ceban pentru încredere.

Pe 28 octombrie, CMC a respins candidatura lui Nagacevschi. Acesta a fost susținut de doar 23 consilieri din 51 (21 de la PSRM, 1 de la PCRM și 1 de la PDM). Ceilalți au votat împotrivă sau s-au abținut.

Pe 4 noiembrie, candidatura lui Nagacesvschi a fost respinsă pentru a doua oară în cadrul ședinței CMC. „Pentru” au fost doar 24 de consilieri municipali din 51. Andrei Năstase a anunțat că Platforma Demnitate și Adevăr se va abține de la vot, însă a precizat că „Managementul trebuie să fie format la nivelul Executivului așa cum își dorește primarul, el trebuie să fie cel care gestionează aceste lucruri”.

Amintim că, după ce a plecat din funcția de ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi a devenit consilierul vicepreședintelui Parlamentului Vlad Bătrîncea. Înainte de a ajunge în Guvern, Nagacevschi a fost juristul Partidului Socialiștilor. Acesta a fost propus repetat la funcția de viceprimar de către Ion Ceban. Săptămâna trecută, consilierii municipali nu l-au susținut.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: