„Ne-am obișnuit doar să cerem fără să oferim ceva în loc”. Deputat PAS, despre cedarea sediului Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei
Full Article 4 minutes read

„Ne-am obișnuit doar să cerem fără să oferim ceva în loc”. Deputat PAS, despre cedarea sediului Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun s-a arătat dezamăgit că societatea a criticat inițiativa parlamentarilor prin care clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. Potrivit lui Perciun, societatea s-a „obișnuit doar să ceară fără să ofere ceva în loc”.

„Toate lumea e datoare să ne ajute și să ne susțină pentru că merităm ab initio. Ori relațiile sănătoase nu funcționează așa. Relațiile sănătoase se construiesc pe o minimă reciprocitate, o minimă deschidere spre așteptările celuilalt. Statul român a investit sute de milioane în Republica Moldova, în școli, în grădinițe și în instituții culturale. Din banii românilor s-a renovat Sala cu Orgă și Muzeul Național de Arte.

Tot din România am primit primele vaccinuri care au salvat sute de vieți și tot statul român ne-a ajutat în această iarnă cu prețuri preferențiale la electricitate și lemne. Prea ușor uităm aceste lucruri și le considerăm naturale”, a scris Dan Perciun pe Facebook.

Deputatul asigură că, Ministerul Culturii împreună cu Biblioteca Națională și Mitropolia vor găsi cele mai bune soluții pentru a păstra colecția de carte, iar clădirea fostului seminar teologic să fie renovată și deschisă publicului.

„E bine că discuția publică a readus în vizor problemele bibliotecarilor, situația deplorabilă cu fondul de carte și necesitatea de a moderniza Biblioteca Națională. Asupra tuturor acestor aspecte trebuie de lucrat în continuare, iar Ministerul Culturii și Guvernul au datoria de a căuta resurse pentru a le rezolva. Cred că o parte din aceste resurse pot fi găsite inclusiv din cele 100 de milioane alocate de România – Moldovei pentru următorii ani”, a punctat Perciun.

Parlamentarul s-a arătat deranjat de reacțiile, care au apărut în spațiul public.

„Am văzut tot felul de comentarii din partea unor reprezentanți ai societății civile din zona progresistă. PAS-ul a făcut mai mult decât oricare alt partid politic pentru a promova această agendă – atât în raport cu promovarea egalității de gen (de la combaterea violenței, la reprezentarea politică), cu asigurarea dreptului la muncă (de la salariul minim, la reforma Inspecției Muncii), cât și în general pe protecție socială (de la majorarea pensiei minime, la acordarea indemnizației universale pentru copii și promovarea echilibrului între viața de familie și activitatea profesională). Sunt sigur că puteți la rece privi lucrurile în toată complexitatea lor”, a adăugat Perciun.

Amintim că, la inițiativa deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.

Deputatul PAS Virgiuliu Pâslariuc a declarat că oferirea aripei Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei „nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoință”. Potrivit deputatului, Mitropolia avea nevoie de un spațiu. Totodată, parlamentarul a spus că partea română a dat asigurări că „va investi în păstrarea monumentului istoric, care nu va putea fi înstrăinat”. „Nu se pun în discuţie şi alte clădiri”, a precizat Pâslariuc.

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a lansat o petiție în sprijinul Bibliotecii Naționale. Bibliotecarii spun că nu sunt de acord cu cedarea sediului Bibliotecii Mitropoliei Basarabiei. Dacă decizia va fi realizată în practică, susțin ei, „se va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: