Nemerenco, după ce o pacientă care luptă cu cancerul s-a plâns că a fost nevoită să dea mită pentru a fi operată: „Nu e doar trist, dar și dureros”
Full Article 3 minutes read

Nemerenco, după ce o pacientă care luptă cu cancerul s-a plâns că a fost nevoită să dea mită pentru a fi operată: „Nu e doar trist, dar și dureros”

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție, după ce Ecaterina Calcaura, care s-a tratat de cancer la Institutul Oncologic din capitală, s-a plâns că ar fi fost nevoită să dea mită pentru a fi tratată de cancer. Nemerenco susține că s-a sesizat pe marginea acestui caz și că a dispus inițierea unei anchete.

„Vă informez că ne-am autosesizat pe cazul Ecaterinei C. care a urmat tratament în cadrul Institutului Oncologic, la care s-a referit în interviul oferit unei emisiuni TV. Ministerul a demarat o anchetă a cazului. Totodată, administrația IO a sesizat CNA referitor la plățile percepute. Cazul Ecaterinei nu e doar trist, dar și dureros. Și îmi dau bine seama că nu este singurul. Cred că ar fi fost mai ușor să desființăm Institutul Oncologic decât să inițiem tratamentul lui”, a scris ministra Ala Nemerenco pe Facebook.

Ministra Sănătății a făcut un nou apel public, despre care a spus că este „ultimul”, la comunitatea academică din Institut – profesori, academicieni, conferențiari și  cercetători, prin care îi îndeamnă să înceapă „curățarea din interior”.

„Ar fi normal să nu acceptați ca instituția să fie blamată când are mulți medici buni profesioniști. Ar fi normal să vă pese de acest popor și viitorul lui. Sau sunteți toți parte a acestor obișnuințe sau vă este mai confortabil rolul spectatorului pasiv din moment ce nu manifestați nicio atitudine referitor la tot ce se petrece acolo? În oncologie foarte frecvent se aplică metode radicale de terapie. Cancerul din Institutul de Oncologie va fi extirpat cu tot cu Institut dacă aceasta va rămâne unica metodă posibilă” – a mai scris Ala Nemerenco.

Amintim că Ecaterina Calcaura, moldoveanca care luptă cu cancerul de mai bine de un an, a povestit recent, într-un interviu acordat jurnalistului Adrian Prodan, cum a început lupta sa pentru viață, mita de la Institutul Oncologic și „șansa la viață” pe care i-au dat-o medicii de la Institutul de Medicină Urgentă. Femeia a recunoscut că a dat mită în perioada în care a fost internată la Institutului Oncologic din Chișinău, deși beneficiază de Poliță de asigurare medicală – în baza căreia ar fi trebuit să beneficieze de asistență medicală gratuită. Mai mult, Ecaterina spune că a achitat inclusiv pentru intervenția chirurgicală care urma să o scape de cancer – dar care, în ciuda mitei, nu a scăpat-o de cancer. Pentru a se descurca cu cheltuielile mari, Ecaterina a spus că a fost nevoită să ia inclusiv un credit pe numele său. Află-i povestea tulburătoare – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: