Concedieri după fuzionarea celor două spitale din Chișinău. Nemerenco: ne vom despărți într-adevăr de câțiva șefi
Full Article 3 minutes read

Concedieri după fuzionarea celor două spitale din Chișinău. Nemerenco: ne vom despărți într-adevăr de câțiva șefi

Urmare a fuzionării celor două spitale – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile – vor urma concedieri, dar în rândul șefilor. Cu precizări a venit ministra Sănătății Ala Nemerenco. Oficialul a spus că domeniul medical se va despărți „de câțiva din capii care nu au nicio grijă” de angajați sau condițiile de muncă ale acestora. Potrivit ministrei, societatea va auzi de ei. „Unii sunt cercetați în dosare penale”, a menționat Nemerenco. 

Nemerenco a scris pe rețelele de socializare că „fuzionarea celor două spitale din același domeniu într-un management comun a stârnit multe turbulențe” și a dat asigurări că infirmierele, asistentele, personalul auxiliar nu-și vor pierde locul de muncă.

Lucrătorii au fost dezinformați, utilizați de către unii așa-ziși politicieni pentru a câștiga măcar ceva dividende politice, poveștile spuse de ei le-au întrecut chiar și pe cele ale vânătorilor sau pescarilor, lumea a fost scoasă la proteste. (…) Vreau să transmit iar un mesaj celor care au fost speriați zilnic și pe bune de organizatorii protestelor, infirmierelor, asistentelor, personalului auxiliar, pentru care munca care o fac este importantă ca oxigenul, fiindcă le asigură poate unicul venit în familie, și ele, sau ei, vin la aceste spitale de prin suburbii, din Sireț, sau Vatra, sau Băcioi – nimeni dintre Dvs nu veți pierde munca, nici măcar nu veți trece prin procedura de disponibilizare și apoi angajare; spitalele nu se închid, nu dispar, nu fac picioare, și nici aripi, nu pleacă”, a comunicat Nemerenco.

Totuși concedieri vor fi, în rândul șefilor. Potrivit ministrei, cei vizați nu s-ar preocupa de angajați sau condițiile de muncă ale acestora.

Da, vom trece prin restructurări, întru binele spitalelor și a pacienților, dar vom trece împreună. Și ne vom despărți într-adevăr de câțiva din capii care nu au nicio grijă de Dvs, de veniturile Dvs, sau condițiile de lucru, ci doar de interesul lor personal, mărimea otkaturilor, interesul în achiziții de milioane de lei pe medicamente procurate la greu și apoi tot la greu decontate ca expirate. Veți mai auzi de ei, căci unii sunt cercetați în dosare penale”, a adăugat Nemerenco.

***

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” va fuziona cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Guvern, la inițiativa Ministerului Sănătății, pe 27 decembrie. La ședința cabinetului de miniștri, premierul Dorin Recean a mulțumit ministrei Ala Nemerenco pentru „transformările destul de dificile asumate”. Potrivit lui Recean, fuzionarea celor două spitale este necesară pentru pacienți. „Este important lumea să înceteze să rezolve probleme patrimoniale”, a mai comunicat Recean.

Potrivit Ministerului Sănătății, termenul de exploatare a clădirii Spitalului „Toma Ciorbă” este „depășit” și nu corespunde cerințelor contemporane, iar sediul Spitalului Dermatologic se află într-o stare mai bună și „poate fi ajustat la standardelactuale de prestare a serviciilor medicale acordate de ambele instituții”.

Angajații celor două spitale sunt împotriva inițiativei și au organizat mai multe acțiuni de protest. La cea mai recentă au participat și deputați din opoziție, precum ex-bașcanul Irina Vlah, deputata comunistă Diana Caraman și liderul PDCM Ion Chicu. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: