În așteptarea Summit-ului
În ajunul Summit-ului Comunității Politice Europene, care va avea loc în Moldova chiar mâine, Consiliul European a decis să dubleze valoarea asistenței macrofinanciare acordate țării noastre. Astfel, Moldovei îi vor fi acordate 295 milioane de euro, dintre care 220 milioane de euro sub formă de împrumuturi și 75 milioane de euro sub formă de granturi.
Organizatorii Summitului au publicat, la 30 mai, un spot video dedicat Moldovei și locuitorilor țării noastre. «Bun-venit, Europa, la noi acasă!», se spune în filmuleț.
Nicu Popescu, șeful diplomației moldovenești, a dezvăluit unele detalii privind modul în care se va desfășura reuniunea. La ora 10:30, va începe o ședință plenară în cadrul căreia liderii europeni vor putea «să facă schimb de opinii și să exprime pozițiile țărilor lor cu privire la diferite subiecte». Ulterior, participanții se vor separa în grupuri de lucru în care vor discuta subiecte precum securitatea, energetica, ecologia, promovarea integrării continentului european etc. După aceasta, liderii europeni vor avea suficient timp pentru întrevederi bilaterale și discuții, pentru acestea fiind acordate câteva ore. Summit-ul se va încheia la ora 19:00
Aflați mai multe detalii despre Summit din articolul «50 лидеров Европы и Молдова» («50 de lideri ai Europei și Moldova»).
Primăria de Chișinău a prezentat informații despre circulația transportului public în ajunul Summit-ului și după acesta. Astfel, începând cu ziua de astăzi, 31 mai, transportul va circula pe itinerarele stabilite, însă cu întreruperi și rețineri, întrucât delegațiile oficiale vor sosi la Chișinău. Iar la 1 iunie, vor fi reorganizate unele itinerare ale transportului public: pe străzi precum bulevardul Ștefan cel Mare, Dacia, va fi interzisă chiar și circulația pietonilor. La 2 iunie, se va repeta situația de la 31 mai.
Compania aeriană Flyone a anunțat că va fi modificat orarul curselor de la 31 mai până la 2 iunie, întrucât spațiul aerian deasupra Moldovei va fi închis.
Agenția Servicii Publice nu va activa în zilele de 1 și 2 iunie. Cei care trebuie să-și primească pașapoartele în primele două zile de vară și le pot lua astăzi. Grăbiți-vă!
Poliția municipiului Chișinău a lăsat pliante informative pe parbrizul automobilelor care sunt parcate în locurile unde parcarea va fi interzisă în perioada 31 mai — 2 iunie. Conducătorii auto ar trebui să țină cont de aceste informații, pentru că cei care nu vor respecta restricțiile riscă să fie amendați. «În cazul în care nu vă găsiți automobilul în locul unde l-ați parcat, apelați 112», se arată în declarația oamenilor legii.
Pază și securitate
Președintele Maia Sandu a comunicat că Uniunea Europeană a anunțat despre sancționarea a cinci persoane care amenință stabilitatea și securitatea Moldovei. Șefa statului n-a dezvăluit numele acestora, dar presa a scris anterior că în lista celor sancționați au fost incluși oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, deputatul Marina Tauber, fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, precum și businessmanul rus Igor Ceaika. «Acestor persoane nu li se va permite circulația liberă în țările ce se vor alinia sancțiunilor, le vor fi blocați banii și sechestrate averile. Uniunea Europeană ne ajută să-i oprim pe cei care vor să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul», a spus Maia Sandu.
Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, a salutat această decizie a Uniunii Europene.
Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat urmărirea penală în privința Marinei Tauber și a partidului «Șor». Tauber este acuzată că a falsificat rapoartele privind finanțarea campaniei electorale și că a primit bani de la o grupare criminală. Materialele cauzei penale vor fi prezentate avocaților învinuiților pentru a lua cunoștință de ele, iar după aceasta — în instanța de judecată.
Maia Sandu a anunțat demararea dezbaterilor publice referitoare la proiectul de lege privind crearea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei «Patriot». Subiecții interesați sunt îndemnați să prezinte propuneri la adresa electronică [email protected].
Moldova, pe calea transformărilor
Guvernul urmează să aprobe astăzi noul Program național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie, care este prevăzut până în anul 2027. Programul a fost elaborat în conformitate cu prevederile Convenției de la Istanbul, bazată pe patru criterii cheie: prevenirea violenței; protecție și asistență victimelor; urmărirea penală și tragerea la răspundere a celor vinovați; cooperarea între diferite instituții.
La ședința de astăzi a guvernului urmează să fie aprobat și noul Cadru național al calificărilor (CNC), care va corespunde Cadrului European al Calificărilor (European Qualifications Framework sau EQF). Astfel, diplomele și calificările moldovenești vor fi conforme celor europene.
Bugetarii ar putea avea încă o zi de odihnă oficială — 1 iunie, Ziua internațională a copilului.
Pe drumurile din țară, lângă școli, spitale și grădinițe, au apărut treceri de pietoni înălțate. Acestea vor permite reducerea numărului de accidente rutiere și încurajarea cetățenilor să aibă un comportament responsabil în trafic.
Primarul capitalei, Ion Ceban a comunicat că la Chișinău, au fost finalizate lucrările de reabilitare a pasajului subteran de la intersecția bulevardelor Dacia, Traian și Decebal. Acesta a fost denumit Tel Aviv, în cinstea orașului înfrățit cu Chișinăul.
În Chișinău au apărut aparate automate din care se pot obține, gratuit, prezervative, lubrifianți, teste HIV. Daria Slobodcicova și Asociația «Inițiativa Pozitivă» au clarificat această noutate.
În contextul crizei energetice
La întreprinderea «Dnestrenergo» din stânga Nistrului s-a produs, la 30 mai, o pană de curent, din care cauză câteva localități au rămas fără energie electrică. Și la Chișinău s-au produs deconectări ale energiei electrice.
Ministerul Energiei a anunțat că în raioanele din centrul și sudul Moldovei s-au înregistrat întreruperi de curent electric, iar drept cauză sunt considerate deconectările liniilor de înaltă tensiune din Ucraina. Deconectări ale energiei electrice s-au produs și la Kiev, Odesa și în regiunile Kirovograd și Poltava.
Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, a declarat, în cadrul unei emisiuni la TV8, că despre reducerea tarifului la gaze se va putea vorbi atunci când se va ști exact care este prețul de achiziție a gazelor naturale de la Energocom. Totodată, Ceban susține că achiziționarea de gaze naturale de la furnizori alternativi este foarte riscantă, deoarece aceasta presupune fluctuații de preț.
Tensiuni slave
Situația din țările slave a fost neliniștită. Kievul s-a confruntat cu un nou atac cu drone, iar la Moscova, dronele au atacat blocuri de locuit. Ucraina și Rusia se acuză reciproc.
Și în Kosovo s-a agravat situația din cauza conflictului interetnic dintre sârbi și albanezi. În timpul confruntărilor au avut de suferit doi militari din Moldova, care participă în misiunea de menținere a păcii KFOR. Aceștia s-au ales cu răni neînsemnate.
Ce va fi astăzi…
- La ora 09:00, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, va susține un briefing în care va vorbi despre măsurile de securitate în perioada 31 mai — 2 iunie;
- La ora 10:00, va avea loc ședința guvernului;
- La ora 17:00, Maia Sandu și Ursula Gertrud von der Leyen, vor susține o conferință de presă comună.