NM Espresso: cum Stoianoglo „va rupe de trecut” procuratura, cui a propus Dodon „să facă flotări” și cu cine și de ce a plâns Diacov  
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: cum Stoianoglo „va rupe de trecut” procuratura, cui a propus Dodon „să facă flotări” și cu cine și de ce a plâns Diacov  

Dodon: despre Plahotniuc, propria avere și flotări

Președintele Igor Dodon a spus, în cadrul platformei online „Președintele răspunde”, că în timpul apropiat, Moldova se va adresa către SUA cu rugămintea de a-l extrăda pe ex-liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Potrivit lui Dodon, SUA au confirmat anterior că Plahotniuc se află pe teritoriul lor.

De asemenea, Dodon a spus că în curând, va avea loc adunarea generală a judecătorilor, la care el ar vrea să discute despre multe. De exemplu, despre salariile mari ale acestora: „Voi ce, aveți condiții de lucru mai rele decât cei care lucrează cu sapa în câmp? Haideți să facem condițiile egale. Eu vreau să vorbim sincer și să hotărâm, ce facem mai departe”.

Dodon a mai declarat că nu îi este frică de niciun fel de verificări, pentru că averea sa e scrisă pe numele său și că nu are ce ascunde: „Casa mea de la Buiucani este scrisă pe mine. Altă avere nu am. Dacă veți găsi – luați-v-o vouă”. Astfel a comentat Dodon verificarea veniturilor și averilor sale, care a fost inițiată la cerința liderului DA, Andrei Năstase.

În același timp, Dodon a refuzat propunerea liderului PAS Maia Sandu de a organiza dezbateri publice. Și a propus tuturor „să facă flotări”, cât încă nu a fost lansată campania prezidențială: „Haideți mai bine să facem flotări. 50-60 de flotări în fiecare dimineață – este foarte bine”.

 

Stoianoglo: cum ar trebui să lucreze acum procurorii

La adunarea generală a procurorilor, procurorul general Alexandru Stoianoglo le-a propus colegilor săi „să se rupă de trecut, definitiv și ireversibil” și a precizat, ce înseamnă aceasta. Cum s-a desfășurat adunarea, de ce lupta contra corupției „i-a plictisit pe toți” și cum ar trebui să lucreze acum procurorii, puteți afla din reportajul NM.

 

Tarifele: apa fierbine se scumpește

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat cu 43 de lei tariful pentru încălzirea apei – până la 1132 de lei pentru o gigacalorie (fără TVA). Cei de la ANRE au motivat acest lucru prin necesitatea unei „asigurări de încredere” a consumatorilor cu apă fierbinte.

 

Cetățenie cu bani: programul a fost înghețat până la toamnă

Parlamentul a prelungit până la 20 septembrie moratoriul asupra recepționării cererilor pentru programul de dobândire a cetățeniei Moldovei prin investiție. Până atunci, autoritățile trebuie să decidă ce să facă în continuare cu acest program – să-l anuleze ori să-l modifice. Autoritățile consideră că realizarea programului în actuala variantă „poate avea consecințe dezastruoase pentru securitatea Moldovei și a cetățenilor țării”.

 

Partidul Democrat: cine a mai plecat

Încă un deputat din PDM a părăsit fracțiunea și partidul și a aderat la „grupul Candu”. Este vorba despre Gheorghe Brașovschi. Anunțul a fost făcut de președintele de onoare al PDM Dumitru Diacov: „Am încercat să-i lămuresc, să-l conving. Am înțeles că totul deja e rezolvat. A plâns el, am plâns și eu! Mare tragedie! Când înțelegi și nu poți face nimic!”.

 

Coronavirusul: buncărul să vă ajute

O cetățeană a Moldovei s-a îmbolnăvit de coronavirus în Italia. Ea a îngrijit de o italiancă în vârstă, care a decedat din cauza coronavirusului. Conform informațiilor MAEIE, moldoveanca se simte bine, de aceea ea nici nu a fost internată, ci a fost plasată în carantină. În România au fost confirmate două cazuri noi de contaminare cu coronavirus.

Din cauza pericolului de răspândire a coronavirusului, în Elveția au fost interzise evenimentele de amploare, care pot fi vizitate de peste 1 mie de persoane. Din această cauză, a fost interzis deja unul dintre cele mai mari show-uri auto din lume – Salonul Auto de la Geneva. Iar președintele Mongoliei a fost plasat în carantină pentru două săptămâni, după vizita pe care a efectuat-o în China.

Compania aeriană low cost Wizz Air a redus de două ori numărul curselor din Moldova spre Italia, din cauza răspândirii coronavirusului. Deocamdată, până în luna aprilie. În Italia, potrivit ultimelor informații, numărul celor contaminați de coronavirus a crescut până la 655 de persoane.

Ministerul Sănătății din Moldova intenționează să achiziționeze încă o mie de teste pentru depistarea coronavirusului Covid-19. La fel, ministerul dorește să organizeze exerciții cu Poliția de Frontieră, pentru a verifica eficiența acțiunilor diferitelor servicii în caz de depistare a coronavirusului în Moldova.

Iar Mitropolia Moldovei i-a îndemnat pe credincioși să respecte măsurile de precauție în legătură cu pericolul coronavirusului și să se roage mai mult.

NM a studiat, cum panica provocată de coronavirus îi ajută pe unii oameni întreprinzători să câștige din aceasta. Pe site-urile cu anunțuri au apărut oferte de vânzare a diferitelor mărfuri de protecție împotriva coronavirusului: de la măști medicinale și măști de protecție respiratorii până la buncăre. Prețul unui buncăr individual cu toate comoditățile și mâncare depășește un milion de lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: