Coronavirus: sinteză
1280 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 67 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 4100 de teste. Numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 168 826. S-au vindecat 156 198 de persoane, 3626 au decedat (19 – în ultimele 24 de ore). 9002 persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 286 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 55 – conectate la aparatele de respirație asistată.
În spitalele din Chișinău vor mai fi organizate 130 de paturi pentru bolnavii de coronavirus. Cei din guvern au anunțat că în Moldova, vor fi înăsprite restricțiile în cazul în care numărul de contaminări noi și numărul de pacienți în stare gravă va continua să crească. „S-ar putea să fim nevoiți să luăm măsuri radicale”, a declarat premierul interimar Aurel Ciocoi.
Sandu și premierul
Președinta Maia Sandu a semnat decretul cu privire la desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Gavriliță trebuie să pregătească din nou programul și echipa guvernului și să le prezinte parlamentului.
CC: Dodon vs Sandu
Oazu Nantoi, deputat PAS, a solicitat Curții Constituționale (CC) să fie examinată posibilitatea revizuirii hotărârii CC în ce privește desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru. Deputatul consideră că președintele nu poate fi obligat să desemneze un anumit candidat la funcția de premier, nici chiar de „majoritatea parlamentară formalizată”.
La rândul lor, socialiștii intenționează să conteste la CC decizia lui Sandu privind desemnarea repetată a lui Gavriliță în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, considerând că aceasta este o tentativă de „uzurpare a puterii”. În articolul «Все дороги ведут в КС» („Toate drumurile duc la CC”), NM și experții au analizat, cu ce s-ar putea termina noua „bătălie constituțională” din Moldova.
DA, PAS și Dodon
Vicepreședintele DA Alexandr Slusari a dezmințit informația precum că liderul DA Andrei Năstase ar fi purtat negocieri cu Igor Dodon, liderul PSRM. Slusari a menționat că în comparație cu PAS, care a avut negocieri cu PSRM mai mult de o lună – lucru confirmat de ambele partide, DA nu poartă negocieri secrete: „Socialiștii spuneau că nu vor să facă alianță cu Partidul „Șor” și propuneau să formeze o coaliție cu noi. Dar noi întrerupeam imediat aceste discuții”.
Transnistria
Colaboratorii Ministerului Securității Statului din Transnistria au efectuat percheziții la Nadejda Bondarenco, redactorul ziarului local de opoziție «Правда Приднестровья» („Adevărul Transnistriei”), membru al Partidului Comunist din opoziție. Perchezițiile s-au efectuat în cadrul unui dosar penal deschis împotriva acesteia pentru insultele la adresa lui Vadim Krasnoselski, liderul Transnistriei. Detalii despre aceasta – în articolul «В поисках рукописи Хоржана» („În căutarea manuscrisului lui Horjan”).
CEDO
Guvernul a ales în bază de concurs trei candidați la funcția de magistrat al CEDO din partea Moldovei – e vorba despre Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu, foști viceminiștri ai justiției și Diana Scobioală, directorul Institutului Național al Justiției. Urmează ca APCE să aleagă din acești candidați un judecător la CEDO (mandatul este de șase ani, dar ar putea fi și de trei ani).
Carburanți
Pentru a doua oară de la începutul anului, în Moldova au crescut prețurile la carburanți. Benzina s-a scumpit în medie cu 45 de bani, motorina – cu circa 50 de bani, iar gazul lichefiat – cu 20 de bani. Acum o lună, benzina s-a scumpit în medie cu 1,6 lei, motorina – cu 1,1 lei, iar gazul – cu 60 de bani. Conform prognozelor, prețurile la carburanți vor continua să crească.
Platon, Șor și Plahotniuc
Veaceslav Platon a depus mărturii la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani, care reexaminează dosarul său penal. Platon a povestit, cum a cumpărat de la Vladimir Plahotniuc acțiuni ale Banca de Economii și Victoriabank, cum Plahotniuc i le-a cerut înapoi, dar și despre rolul pe care l-au avut în această istorie Ilan Șor, Andrian Candu, Serghei Iaralov și un stomatolog din România. Detalii despre aceasta – în reportajul NM «Стало ясно, что активы выкупает Плахотнюк, а Шор — лишь фронтмен» („Era clar că Plahotniuc răscumpără activele, iar Șor este doar un frontman”).
Plahotniuc și Karamalak
Grigore Karamalak, „hoțul în lege” din Moldova, care trăiește în Rusia de mai mulți ani, a declarat că o perioadă îndelungată a fost urmărit de Vladimir Plahotniuc. Karamalak este sgur că acum, Plahotniuc se află în Ciprul de Nord, iar la 1 februarie, la aeroportul Domodedovo, „lacheii” oligarhului fugar au încercat să-l rețină pe Karamalak. Detalii – în articolul «Там удобно прятаться от правосудия» („Acolo e comod să te ascunzi de justiție”).