NewsMaker

NM Espresso: Despre economia aproape inexistentă a Moldovei, integrarea europeană fără Transnistria și despre „umilirea” rușilor în aeroportul din Chișinău

Economia Moldovei

FMI a redus prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei pentru anul 2025 de la 3,7% la 0,6%. Totodată, FMI nu a explicat în niciun fel o asemenea reducere bruscă a prognozei sale. În materialul „Economia Moldovei este aproape de zero”, NM a analizat de ce Ministerul Economiei este mult mai optimist în prognozele sale și de ce experții se îndoiesc profund de ele.

Moldova, UE și Transnistria

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a declarat într-un interviu pentru NM că problema transnistreană nu poate împiedica aderarea Moldovei la UE. Totodată, Kallas a menționat încercările Rusiei de a folosi malul stâng în favoarea sa și a îndemnat la opunerea rezistenței și „să fim pregătiți să ne apărăm”.

Între timp, UE a oferit Moldovei blindate moderne, drone și roboți de ultimă generație, „capabili să înlocuiască personalul în cele mai riscante situații”. Mai multe detalii găsiți în reportajul video NM.

Chișinău și Tiraspol

Tiraspolul a acuzat Chișinăul de tentativă de a zădărnici ședința grupurilor de lucru în domeniul educației. Partea transnistreană a fost indignată de decizia Chișinăului de a invita la întâlnire un reprezentant al ONG-ului Promo-LEX, pe care Tiraspolul îl consideră „anti-transnistrean”. Biroul de Reintegrare a declarat că acesta este un „pretext inventat”.

Ședința totuși a avut loc, după ce Chișinăul a retras din grupul său reprezentantul Promo-LEX. Părțile „au convenit să mențină un dialog permanent și o abordare constructivă a procesului, pentru a soluționa problemele existente din domeniul educației”.

Moldova și Rusia

MAE al Rusiei și-a avertizat cetățenii care planifică călătorii în Moldova despre „procedura umilitoare de control părtinitor, care poate dura câteva ore” la sosirea pe aeroportul din Chișinău. MAE rus susține de asemenea că autoritățile moldovene „interzic zilnic intrarea în țară a câtorva zeci de cetățeni ruși”.

La rândul său, MAE al Moldovei a răspuns că în țară nu sunt lăsați să intre doar cei în privința cărora organele competente au obiecții. Și și-a exprimat regretul că „autoritățile ruse au decis din nou să tensioneze relațiile, făcând declarații nefondate”.

Moldova și România

Serviciul moldovenesc de apeluri de urgență 112 a convenit cu serviciul omolog din România să colaboreze și să facă schimb de experiență, inclusiv în domeniul IT, al securității cibernetice și al sprijinului psihologic pentru cetățeni.

PAS și bisericile

Guvernul Moldovei va aloca 20 de milioane de lei pentru reparația și restaurarea bisericilor și mănăstirilor. Așa cum a declarat președintele Parlamentului, liderul PAS, Igor Grosu, în prima etapă vor fi reparate bisericile situate pe traseele turistice naționale, „deoarece vrem să le promovăm”. Grosu a subliniat de asemenea că acest lucru a fost posibil datorită sprijinului UE.

Orașul European la Chișinău, pe 9 mai

Delegația UE a anunțat că pe 9 mai, în centrul Chișinăului, va fi deschis Orașul European, unde 19 țări ale UE își vor prezenta cultura și bucătăria. Seara, în piață, va avea loc un concert cu participarea trupei ucrainene „Vopli Vidopliasova”, a trupei moldovenești Zdob și Zdub și a altor artiști. Ambasadorul UE, Janis Mazeiks, a invitat pe toată lumea să viziteze orășelul european.

Ziua Europei va fi sărbătorită și în alte orașe și sate ale Moldovei, inclusiv prin proiecții gratuite de filme europene.

Krasnoselski. Invitație de 9 mai la Tiraspol

Între timp, la primăria capitalei a fost discutată situația din Piața Marii Adunări Naționale, unde opoziția intenționa să organizeze Marșul Victoriei de 9 mai. Însă părțile nu au ajuns la un acord comun. În același timp, primăria a calificat ca și „manipulări politice” informațiile potrivit cărora ar fi interzis desfășurarea unor evenimente dedicate zilei de 9 mai în piață.

Iar liderul transnistrean Vadim Krasnoselski i-a invitat la Tiraspol pe toți doritorii de pe malul drept să sărbătorească Ziua Victoriei, deoarece „la Chișinău există probleme în această privință”.

Înghețuri la sfârșit de aprilie

În Moldova, în perioada 27–29 aprilie, sunt așteptate înghețuri. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis în acest sens Cod Galben pentru întreaga țară.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: