NM Espresso: despre strategia de apărare a Moldovei, starea de urgență în educație din Chișinău și reducerea tarifului la gaz
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre strategia de apărare a Moldovei, starea de urgență în educație din Chișinău și reducerea tarifului la gaz

Gaz și prețuri

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că a fost trimisă o solicitare către ANRE pentru reducerea tarifului la gaz cu 12,5%. El a menționat că decizia este justificată prin scăderea semnificativă a prețurilor de achiziție a gazului natural la piața olandeză TTF.

Maia Sandu, justiție și securitate 

Președinta țării a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre corupția din sistemul judiciar, în contextul Strategiei Naționale de Securitate adoptate anul trecut. La ședință au participat membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Curții Supreme de Justiție și alți reprezentanți ai sectorului de justiție.

De asemenea, președinta a semnat un decret privind înființarea unei comisii pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare a Moldovei. Aceasta va fi condusă de ministrul apărării, Anatolii Nosatîi. Proiectul final urmează a fi prezentat în termen de cinci luni.

Moldova și CtEDO 

Cetățenii Moldovei se adresează la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) de 6,5 ori mai des decât media europeană, raportat la numărul de plângeri în raport cu populația. Experții Centrului de Resurse Juridice explică aceste cifre ridicate prin lipsa încrederii în sistemul judiciar național. În 2023, numărul plângerilor moldovenilor la CEDO a crescut cu 2% față de 2022. Din hotărârile CtEDO luate anul trecut împotriva Moldovei, 14 au fost legate de încălcarea dreptului la un proces echitabil, șase de încălcarea vieții private și cinci de încălcarea libertății și securității. Republica Moldova ocupă a cincea poziție din 46 de țări membre ale Consiliului Europei; fiind depășită de Croația, Muntenegru, Slovacia și San Marino. Detalii în materialul lui Alexandru Nugmanov.

Primăria capitalei

Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a anunțat că în oraș a fost declarată stare de urgență în educație, din cauza deciziei Ministerului Educației de a-l elibera din funcție pe șeful direcției educație, Andrei Pavaloi. Comisia pentru Situații Excepționale a decis că Pavaloi poate continua să lucreze până la o decizie finală a instanței.

De asemenea, Ceban a dezvăluit că platforma online pe care este disponibilă petiția inițiată acum câteva zile, a fost supusă unui atac cibernetic, provenit, potrivit primarului, din Slovacia. Petiția vizează redistribuirea contribuțiilor locale. Propunerea primarului general este ca cel puțin 50% din contribuțiile locuitorilor Chișinăului să rămână în municipiu, și nu doar 13% – așa cum se întâmplă la moment.

Industrie

O nouă fabrică de covoare va fi construită la Ungheni. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care a precizat că, investiția se ridică la peste 35 milioane euro. Fabrica de covoare urmează să fie construită de compania moldo-belgiană-olandeză „Euro Carpet”, care își extinde activitatea în Moldova. Astfel, la Ungheni ar urma să fie create cel puțin 250 de locuri de muncă noi, a precizat Alaiba.

Decizii ale CEC 

Comisia Electorală Centrală a stabilit cuantumul plăților către partidele politice din bugetul de stat. Pentru anul 2024, s-au alocat 54 de milioane de lei – cu 6 milioane mai mult decât în 2023 și cu 12 milioane mai mult decât în 2022. Cele mai mari sume vor merge la PAS (26,3 milioane lei), Partidul Socialiștilor (8,7 milioane lei) și „Partidul Nostru” (3,6 milioane lei).

De asemenea, CEC a anulat rezultatele alegerilor pentru primarul comunei Bubuieci, unde candidatul partidului primarului Chișinăului MAN, Leonid Umaneț, a câștigat. Umaneț nu ar fi absolvit studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective. Hotărârea CEC a fost criticată de liderul MAN, Ion Ceban, tot el primar general al capitalei. „Continuă dezmățul în instituțiile statului controlate politic de PAS” – a scris Ceban.

Diverse

Serviciul de Informații și Securitate a aprobat o listă a persoanelor, companiilor și partidelor legate de oligarhii din Moldova și Rusia, care au fost sancționați la nivel internațional.

De asemenea, judecătorii au finalizat ședința preliminară în cauza deputatei  Marina Tauber, învinuită de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a fostului Partid politic „ȘOR” și acceptare finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. Următoarea ședință a fost fixată la data de 30 ianuarie 2024, ora 10:00, pentru următoarea etapă a procesului – cercetarea probelor.

Televiziune

Consiliul Audiovizualului a amendat 17 posturi de televiziune cu 544 mii de lei pentru volumul insuficient de conținut local și cotă insuficientă în limba română.

Orientul Mijlociu 

Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga a emis o hotărâre în procesul intentat de Africa de Sud împotriva Israelului: statului evreu i s-a cerut să prevină orice acțiuni în Fâșia Gaza care ar putea fi considerate genocid și să asigure rezidenților acces la ajutor umanitar.

De asemenea, ONU a atras atenția că o cincime din populația din Fâșia Gaza suferă de foame.

Astăzi este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În Parlamentul European, au fost invitate să vorbească Irén Shashar, o supraviețuitoare a Holocaustului și autoarea cărții „L-am învins pe Hitler”. Ea a pledat pentru un „Orient Mijlociu unit” după modelul Europei Unite.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: