NM Espresso: despre interviul lui Dudi cu Sandu, concedierile în masă a judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău și inspectarea a 9 instituții media din Moldova
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre interviul lui Dudi cu Sandu, concedierile în masă a judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău și inspectarea a 9 instituții media din Moldova

Sandu în Norvegia

Maia Sandu este primul președinte al Republicii Moldova care a efectuat o vizită de lucru în Norvegia. Sandu a mers la Oslo la invitația regelui Harald al V-lea și a reginei Sonja.

Împreună cu Sandu, în vizita din Norvegia a plecat și ministrul energiei Victor Parlicov. Acesta a semnat un Memorandum de Cooperare în domeniul energiei cu omologul său norvegian.

Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a anunțat că țara sa va oferi Republicii Moldova asistență nerambursabilă de 30 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru a îmbunătăți securitatea energetică și educația.

Sandu la Dudi

Sandu a acordat și un interviu popularului blogger rus Iuri Dudi. Răspunzând la întrebarea dacă închiderea unor instituții de presă din Moldova este cenzură, Sandu a spus că aceasta nu este cenzură, deoarece aceste instituții media nu au respectat legea și au finanțate din surse ilegale. Ca răspuns, Dudi a remarcat că în Rusia, Vladimir Putin la fel explică încălcarea drepturilor jurnaliştilor prin faptul că «legea trebuie respectată».

Răspunzând la întrebarea dacă este în favoarea unirii cu România, Sandu a spus mai corectă și mai realistă este aderarea Moldovei la UE.

De asemenea, șeful statului a dat asigurări că Kievul nu a propus niciodată Chișinăului să rezolve militar problema transnistreană. Și că autoritățile moldovenești sunt în favoarea soluționării conflictului transnistrean exclusiv prin mijloace pașnice.

Mass media

Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a solicitat, între timp, informații cu privire la veniturile și cheltuielile a nouă posturi de televiziune și radio din Republica Moldova. Vorbim despre posturile de radio Retro FM și GRT FM, precum și canalele TV GRT TV, Mega TV, Ren TV, Cinema 1, Exclusiv TV, N4 și TV9. Autoritățile le asociază pe unele din acestea cu «grupul lui Șor și a lui Plahotniuc». Între timp, în mediul online au apărut informații precum că aceste posturi și-ar putea pierde licențele.

Citiți mai multe în articolul lui Nicolai Paholinițchi.

Justiţie

20 de judecători au părăsit Curtea de Apel Chișinău, cererile lor au fost acceptate de Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorii au demisionat când s-a anunțat că va trebui să treacă prin procedura de vetting (verificarea integrității). NM a aflat ce se știe despre acești judecători și care ar putea fi consecințele părăsirii în masă a judecătorilor de la Curtea de Apel.

Fostul premier Vlad Filat, între timp, a fost achitat în dosarul în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mare. Instanța a decis că acțiunile sale «nu corespund elementelor unei infracțiuni». Procurorii intenționează să facă apel la această decizie, deoarece consideră că există suficiente dovezi ale infracțiunii pentru a fi pronunțată o condamnare.

9 mai

9 mai se apropie. În acest sens, NM a decis să clarifice cum această sărbătoare, care unea cândva societățile post-sovietice, inclusiv în Moldova, a devenit ostatică a manipulărilor politice. Cine și cum a „omorât” Ziua Victoriei și ce legătură are cu asta Rusia, Putin și războiul din Ucraina, citiți în materialul Ecaterinei Dubasova.

Antrenamente militare

În perioada 9-16 mai, Moldova va găzdui exercițiul Swift Response 2024 (trad. Răspuns rapid), cu participarea personalului militar american. Ministerul Apărării a avertizat anterior că pe drumurile țării se vor deplasa tehnică militară.

Găgăuzia

Alexandru Tarnavschi a fost demis din funcția de vicepreședinte al Adunării Populare din Găgăuzia. El este cunoscut pentru propunerea sa de a stabili un dialog cu Chișinăul și pentru criticile aduse bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, pentru legăturile pe care le are cu Ilan Șor.

Aviaţie

Comisia Europeană și autoritățile UE pentru protecția consumatorilor au declanșat anchete împotriva a 20 de companii aeriene. Acestea  le cereau pasagerilor să plătească taxe suplimentare pentru a face zboruri mai ecologice. Companiile au fost rugate să ofere explicații. Pe lista se află și Wizz Air, populară în Moldova.

Scandal cu banane

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), comentând retragerea din magazine a unui lot de banane cu un conținut ridicat de pesticide, a remarcat că astfel de cazuri sunt posibile și în viitor, datorită faptului că în Moldova au fost înăsprite standardele privind conținutul de pesticide în producția agricolă.

Sport

Antrenorul ucrainean Iuri Gura a devenit noul antrenor principal al clubului de fotbal Sheriff Tiraspol.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 8 mai

  • La ora 10:00 va începe ședința Guvernului;
  • La aceeași oră are loc lansarea noului proiect al Consiliului Europei „Asistenţă Oficiului Avocatului Poporului în protecţia drepturilor omului în Moldova”;
  • La ora 12:00 are loc evenimentul de celebrare a celor 161 de ani de la înființarea Crucii Roșii.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: