Guvernul: remanieri
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a confirmat că în curând vor avea loc remanieri în Guvern, dar deocamdată nu există o decizie concretă în acest sens. El a subliniat că schimbările nu sunt legate de acțiuni reprobabile sau de corupție, în legătură cu care, spune Grosu, ministrul infrastructurii, Andrei Spînu, este acuzat pe nedrept. Grosu a dat asigurări că Dorin Recean va rămâne în funcția de prim-ministru.
Sandu: întâlnire cu Zelenski
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Summitul Comunității Politice Europene din Budapesta. Sandu a confirmat sprijinul pentru Ucraina, iar Zelenski a felicitat-o pentru victoria în alegeri. De asemenea, au discutat despre aderarea la UE și combaterea propagandei rusești.
Transnistria
Liderul nerecunoscutei rmn, Vadim Krasnoselski, a declarat că este dispus să se întâlnească cu Maia Sandu: «Sunt deschis dialogului și contactelor cu conducerea Republicii Moldova». Krasnoselski a mai menționat că, având în vedere rezultatele referendumului, obiectivul politicienilor locali ar trebui să fie depășirea divizării societății moldovenești.
Alegeri: diaspora
În noul episod #рилток cu Dașa Slobodcicova, se discută despre motivul pentru care tema voturilor din diasporă a stârnit agitație printre unii politicieni și cetățeni, de ce nu este corect să fie împărțite voturile în «ale noastre» și «ale străinilor» și de ce cei care trăiesc în străinătate au dreptul real de a decide soarta Moldovei. Spoiler — nu este vorba doar despre banii trimiși acasă.
PSRM: protest în fața CEC
Socialiștii au boicotat ședința Parlamentului și au organizat un protest în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale (CEC). Aceștia consideră că rezultatele alegerilor trebuie revizuite. Reprezentanții partidului au depus o plângere la CEC și cer «răspunsuri clare cu privire la nereguli, inclusiv la utilizarea masivă a resurselor administrative, agitația și propaganda în ziua tăcerii și în ziua votului, intimidarea alegătorilor».
Găgăuzia: bașcana acuzată de minciună
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a publicat o fotografie din spitalul modernizat din Comrat cu mențiunea că «dezvoltarea sistemului de sănătate și lansarea unor noi servicii medicale este una dintre direcțiile prioritare ale activității» echipei sale. Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a acuzat bașcanul de minciună, precizând că instituția medicală din poză a fost modernizată de către Ministerul Sănătății.
Arestarea unui medic
Medicul urolog din Bălți, Sergiu Cozub, a fost acuzat de neglijență care a dus la decesul unui pacient și a fost condamnat la doi ani de închisoare cu aplicarea unei amenzi de 500000 de lei. Pacientul lucra în Inspectoratul de Poliție Bălți. Cazul a devenit unul de rezonanță, socialiștii și alți politicieni apărându-l pe Cozub, afirmând că «medicii nu sunt zei». Ministerul sănătății a solicitat asigurarea dreptului la un proces echitabil pentru acuzat.
Împrumut din Canada
Canada va acorda Moldovei un împrumut de 88,4 milioane USD pe o perioadă de zece ani. Fondurile vor fi destinate consolidării rezilienței gospodăriilor, refugiaților, dezvoltării economiei și tranziției către energie «verde».
Problema gazelor
Moldovagaz a infirmat informațiile privind posibile probleme în achiziția de gaze și a declarat că întreprinderea continuă achizițiile de combustibil, gazul fiind deja achiziționat până la sfârșitul lunii decembrie.
Între timp, ministrul energiei din Moldova, Victor Parlicov, intenționează să discute cu «Gazprom» despre furnizarea gazului rusesc în Transnistria după încetarea tranzitului prin Ucraina, de la 1 ianuarie 2025. Parlicov a declarat că situația rămâne incertă. Compania Moldovagaz a trimis o scrisoare către «Gazprom» propunând discutarea situației, dar până acum nu a primit niciun răspuns.
Calea ferată
Moldova va primi un grant de 32 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru reabilitarea coridorului feroviar Vălcineț — Ocnița — Bălți — Ungheni — Chișinău — Căinari. Lucrările vor fi monitorizate de specialiști din Grecia și Germania.
Aerul din Chișinău
În Chișinău, zilnic se constată depășirea concentrației maxime admise de substanțe nocive în aer. Astfel, la 7 noiembrie, conținutul de dioxid de azot în aer a fost de 2,1 ori mai mare decât limita admisă, oxidul de azot de 2,7 ori, iar formaldehida de 1,6 ori. Despre motivele acestei situații anuale, înainte de iarnă, a vorbit directorul Agenției pentru Protecția Mediului, în materialul NM.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!