Sandu: summitul de la Tirana
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la summitul Comunității Politice Europene, care a avut loc ieri la Tirana (Albania). În timpul summitului, Sandu s-a întâlnit cu liderii Ucrainei, Franței și României, cu care a discutat despre pacea și securitatea în regiune și în Europa, precum și despre sprijinul pentru Moldova și aderarea acesteia la UE.

Comerțul extern: deficit
Moldova exportă din ce în ce mai puțin și importă din ce în ce mai mult: în patru ani, deficitul comercial s-a dublat. Și continuă să crească: doar în primul trimestru al acestui an, exporturile moldovenești au scăzut cu 12%, iar importurile au crescut cu 18%. NM a explicat care sunt cauzele acestei situații.
Moldova și alegerile din România
Candidatul la președinția României și liderul partidului AUR, George Simion, a acuzat autoritățile moldovene că ar fi «furat voturi» în ziua începerii votului diasporei în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. La Chișinău, ca răspuns, s-a făcut apel ca politicienii să se abțină de la acuzații care subminează procesul democratic. Totodată, s-a declarat că cetățenii moldoveni cu cetățenie română sunt liberi în alegerea lor.
Tiraspol și Chișinău
Chișinăul a acuzat Tiraspolul de «încălcare gravă a regimului Zonei de Securitate», de «izolare informațională a regiunii» și de limitarea libertății de exprimare. Este vorba despre incidentul din 15 mai, când jurnaliștii publicației online «Most» nu au fost lăsați să intre în Bender, deși aveau acreditare.
Între timp, publicația «Most», cu referire la întreprinderea de stat Moldelectrica, a informat că pe malul stâng al Nistrului a fost reluată funcționarea liniei electrice Podolsk — Rîbnița, care alimentează cu energie electrică Uzina Metalurgică Moldovenească (MMZ) din Rîbnița.
Despre faptul că MMZ și-a reluat activitatea cu încălcarea acordurilor dintre Tiraspol și Chișinău a vorbit anterior Alexandru Slusari. Atunci, Guvernul a promis că va introduce taxe pentru gazele livrate în Transnistria, dacă se confirmă informația privind activitatea MMZ.
Interzicerea marșului LGBT: este legală?
Consiliul Municipal Chișinău, la cererea primarului Ion Ceban, a interzis desfășurarea marșului LGBT în capitală. Dar are această interdicție forță juridică? Ce spune legea cu privire la adunările publice și ce competențe au autoritățile locale — în materialul «Interdicție reală sau spectacol politic?».
Între timp, peste 30 de țări și-au exprimat sprijinul față de comunitatea LGBT din Moldova și au declarat că «așteaptă cu nerăbdare un marș al solidarității pașnic și sigur la Chișinău».
SIS: cadre
Noul șef adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a devenit Dumitru Florea, care anterior a condus una dintre direcțiile SIS. Decretul privind numirea sa a fost semnat de Maia Sandu.
Tariful la apă în Bălți
Tariful la apă în Bălți a fost majorat de la 18,59 la 26,69 lei per metru cub. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care a aprobat noul tarif, a comunicat că acesta va ajuta la stabilizarea activității întreprinderii Apă-Canal Bălți fără a pune o povară excesivă pe consumatori.
Incendiu la Durlești
La Durlești a luat foc mansarda unui bloc cu mai multe etaje. Pentru stingerea incendiului au intervenit 70 de salvatori și 13 autospeciale.
Din cauza incendiului, aproape 65 de mii de locuitori din sectorul Buiucani și din suburbiile Chișinăului au rămas fără energie electrică.

Evadare din închisoare la Bender
Trei deținuți au evadat din penitenciarul nr. 8 din Bender, doi dintre ei au fost deja reținuți, al treilea este în continuare căutat. În Transnistria a fost instituit regimul de alertă și continuă operațiunea de căutare.
Cazul GagauziyaLand
Procuratura a trimis în instanță dosarul privind incidentul de la GagauziyaLand din Congaz. În dosar figurează șapte persoane, inclusiv primarul și adjunctul său, care sunt acuzați de recepția finală ilegală a parcului de distracții.
Potrivit anchetei, comisia a aprobat exploatarea parcului în ciuda neregulilor. În urma acestora, o fetiță de 10 ani a suferit un accident în timp ce se afla pe una dintre instalațiile amplasate în parc.

Negocieri la Istanbul
La Istanbul au avut loc negocieri între Rusia și Ucraina. Părțile au convenit asupra unui schimb de prizonieri după formula «1000 la 1000». Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că delegația rusă «a fost de nivel scăzut» și l-a îndemnat pe Putin să îi ofere acesteia împuterniciri reale.
Șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a menționat că Moscova este mulțumită de rezultatele negocierilor și este gata să continue dialogul.
