Moldova și Europa
Moscova va încerca să zădărnicească referendumul pro UE din Moldova și să «influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale» din această toamnă. Pentru a realiza acest lucru, vor fi folosite pe scară largă campanii de calomniere și dezinformare. Președintele Parlamentului Igor Grosu a făcut aceste declarații la conferința speakerilor UE desfășurat în Spania și a cerut țărilor UE «să ajute Moldova să continue lupta pentru democrație, modernizare și progres».
Și la forumul de la Tallinn «Granițele Europei: Expansiunea în epoca războaielor și alianțelor», Țările Baltice au salutat reformele inițiate în Moldova și succesele pe calea integrării europene. De asemenea, a fost salutată inițiativa autorităților de la Chișinău de a organiza prima conferință interguvernamentală UE-Moldova, sub președinția Belgiei.
Ecaterina Dubasova a încercat să clarifice dacă există un consens în Republica Moldova în ceea ce privește integrarea europeană, care forțe politice sunt pro și care sunt împotrivă și dacă este posibilă semnarea unui pact similar celui de la Snagov.
Vizita misiunii FMI
O misiune a Fondului Monetar Internațional condusă de Clara Mira a sosit la Chișinău într-o vizită de lucru. La întâlnirea cu Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, acesta a vorbit despre relansarea economiei moldovenești, îmbunătățirea climatului investițional, combaterea corupției și reformarea justiției. Părțile au discutat despre politica fiscală, consolidarea sistemului bancar, precum și managementul eficient și transparent al finanțelor publice.
«Victoria» lui Șor
Mai multe partide din Moldova, de orientare pro-rusă, au organizat un congres la Moscova, formând blocul politic «Victorie». În centrul acestei «sărbători» a fost oligarhul fugar, Ilan Șor, care a și devenit căpetenia acestui «bloc victorios». În articolul «Victoria a venit de unde nu era așteptată», NM a relatat despre partidele care s-au adunat în jurul lui Șor și dacă noul bloc are șanse de a participa la alegerile prezidențiale.
Administrația Maiei Sandu, comentând crearea blocului, a declarat că «aceștia au spus că vor forța Moldova să se închine [în fața Kremlinului] la prima «victorie».ouă maluri ale Nistrului «au o identitate diferită» și că «unificarea acestora este practic imposibilă».
Președinta acționată în judecată
Procurora demisionară, Victoria Furtună, a dat-o în judecată pe președinta Maia Sandu pentru că ar fi «calomniat-o» atunci când a vorbit despre procurorii care «pe vremea lui Plahotniuc, au comis abuzuri grave în activitatea lor». Ea a cerut să i se aducă scuze și a solicitat despăgubiri de un milion de lei. Administrația prezidențială nu a comentat deocamdată aceste declarații.
Diverse
Consiliul Municipal Chișinău nu a aprobat vânzarea unui teren situat în zona verde din apropierea Aeroportului Chișinău. Un singur vot nu a fost suficient pentru asta.
Consilierul din partea Platformei DA, Victor Chironda, a spus că proiectul nu menționează deloc sutele de copaci care cresc pe teren: «cel ce va cumpără acest lot, se va trezi că va trebui să defrișeze sute de copaci și să strămute câteva sute de metri de rețele subterane».
Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească penalități unei companii bulgare circa 100 de milioane de lei, în cazul achiziționării de formulare pentru pașapoarte. Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronache, Alexandru Vâlcu și alții au fost implicați în achiziționarea frauduloasă de formulare pentru pașapoarte. Despre asta a relatat șeful agenției, Mircea Eșanu.
Guvernul va examina un proiect care ar permite Termoelectrica să utilizeze aproximativ 5 mii de tone de păcură din rezerva de stat, deoarece două dintre cele patru rezervoare ale companiei nu funcționează.
Educaţie
Săptămâna Educației va avea loc în Moldova în perioada 22-28 aprilie. Autoritățile vor purta discuții cu antreprenori, profesori, părinți și elevi pentru a identifica principalele probleme din sistemul de învățământ și pentru a găsi modalități de rezolvare a acestora. Reprezentanții Microsoft și Google vor vizita capitala Moldovei. Se va discuta și despre crearea unei rețele de școli model.
Centrul de Sănătate Publică a recomandat ca copiii nevaccinați să nu fie admiși în școli și grădinițe, deoarece există riscul de a contacta rujeolă. Părinților care refuză vaccinarea, li se va oferi o metodă alternativă de educație.
Omorul de la Orhei
Au devenit cunoscute câteva detalii despre omorul femeii însărcinate din Orhei. Principalul suspect în acest caz este Gheorghe Cotorobai, care în ultimii ani a lucrat într-o închisoare pentru minori din Goian. O familie cu o fetiță de 10 ani locuia anterior în casa lui din Chițcanii Vechi. Copila a fost violată în mod repetat de fostul socru al lui Cotorobai.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 24 aprilie
- Ședința Consiliului Superior al Magistraturii va avea loc la ora 09:30;
- ANRE se va întruni la ora 10:00;
- Startul Săptămânii europene a imunizării se va da la ora 14:00.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!