„Nu au respect”. Prima reacție a Guvernului la promisiunile lui Guțul de la Moscova și eventualul apel către Rusia
Full Article 3 minutes read

„Nu au respect”. Prima reacție a Guvernului la promisiunile lui Guțul de la Moscova și eventualul apel către Rusia

„Promisiuni deșarte și false” – așa a comentat Guvernul de la Chișinău recenta vizită a bașcanei Evghenia Guțul în Federația Rusă și promisiunea acesteia de a oferi acces găgăuzilor la sistemul rusesc de plăți „Mir”. Consilierul premierului, Daniel Vodă, susține că nu există nicio posibilitatea ca guvernatoarea autonomiei, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, să își îndeplinească promisiunea făcută poporului găgăuz. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a dat asigurări că autoritatea centrală va acționa și în continuare pentru a „proteja democrația în interesul oamenilor”, indiferent din ce localitate se află aceștia.

„Să fie foarte clar – tot felul de promisiuni deșarte și false, aceste înșelăciuni tirajate, sunt nimic altceva decât intenții de crea oportunități mediatice. Oamenii din toată țara, dar și din autonomia găgăuză au văzut că respectivele persoane nu au capacitatea să onoreze aceste promisiuni. Sunt parte a acestei lungi liste de înșelăciuni livrate prin intermediul acestor apariții. Pe lângă întrebarea de legalitate este și o întrebare profundă de moralitate. (…) Din păcate, constatăm că există politicieni absolut iresponsabili care livrează doar promisiuni deșarte”, a declarat Daniel Vodă.

Consilierul premierului Dorin Recean a comentat, inclusiv, ultimele declarații ale bașcanei Găgăuziei pentru presa rusă, în care a declarat că dacă Republica Moldova se va apropia de România, este gata să ia „măsuri”. Inclusiv să se adrese după ajutor Rusiei. (Detalii – AICI).

„Noi spunem foarte clar – trebuie să muncim cu toții la obiectivul de unitate și să nu ne lăsăm impresionați cu ghilimelele de rigoare de aceste titluri de știri absolut goale, care sunt generate la moment, dar care nu sunt nimic altceva decât înșelăciuni cu zero livrabile concrete. (…) Gruparea criminală Șor nu a livrat decât promisiuni deșarte și oamenii știu asta. Și au făcut zâzanie și separare. Și nu este primul exemplu. Este o lipsă de respect față de cetățeni, democrație și statul de drept. Guvernul va acționa în continuare pentru a proteja democrația și interesele oamenilor, indiferent de localitatea în care se află”, a conchis Daniel Vodă.

***

Menționăm că bașcana Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov se află, din nou, la Moscova. Vizita are loc la doar o lună, după ce cei doi oficiali de la Comrat au mers în Rusia.

În cursul zilei de 9 aprilie, Guțul a anunțat că a semnat la Moscova un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în Găgăuzia. Guvernatoarea autonomiei susține că acordul îi va permite Găgăuziei să depășească „blocajul economic impus de Chișinău” și să aducă „fonduri în Găgăuzia pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice”.

De menționat că banca cu care Guțul a anunțat că a semnat contractul se află pe lista sancțiunilor UE, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

În ajun, președinta Maia Sandu a declarat că vizitele Evgheniei Guțul la Moscova dovedesc un singur lucru – că susține războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: