O dentistă din Republica Moldova, reclamată în România: făcea operații estetice fără o autorizație 
Full Article 3 minutes read

O dentistă din Republica Moldova, reclamată în România: făcea operații estetice fără o autorizație 

O dentistă din Republica Moldova a fost judecată pentru că făcea operații estetice în România fără drept de practică, comunică presa română. Se menționează că aceasta a fost reclamată de mai multe cliente care au suferit de pe urma intervențiilor chirurgicale. 

Libertatea.ro scrie că este vorba despre Svetlana Mereuță, alias „Dr. Lana”, care a primit recent primul verdict în instanță.

Instanța din România a condamnat-o pe Mereuță la un an și șase luni de închisoare sub supraveghere „pentru săvârşirea infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activității în formă continuată”. Decizia nu este definitivă.

„Posesoare a unei diplome de medic stomatolog și a unei specializări în cosmetologie estetică în Republica Moldova, Svetlana Mereuță a fost reclamată după efectuarea mai multor intervenții de microchirurgie estetică, pentru care nu avea autorizație de practică în țara noastră din partea Colegiului Medicilor”, comunică presa română.

Se menționează că aceasta făcea operații de lifting de sprâncene, mărire de buze, rinocorecție și alte proceduri.

Poliția a reacționat și a reținut-o pe Svetlana Mreuță alături de soțul său, care potrivit anchetatorilor el era cel care achiziționa substanțele și materialele folosite în cadrul intervențiilor.

„Pentru a atrage cât mai multe cliente și pentru a le induce în eroare cu privire la calitatea sa de medic, inculpata a utilizat platformele online, respectiv Facebook și Instagram, unde s-a promovat ca Dr. Lana. (…) Aceasta s-a prezentat pacientelor ca medic, iar pe rețelele de socializare a menționat denumirea de medic specialist intervenții minim invazive, inducând, astfel, în eroare pacientele cu privire la dreptul de liberă practică al acesteia pe teritoriul României și crescând gradul de încredere al acestora”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii au mai reținut că „Dr. Lana” a încasat cash între 150 și 1.000 de euro pentru intervențiile pe care le-a realiza în diverse apartamente transformate în clinici.

Cei doi soți au fost acuzați că au înșelat 37 de femei cu suma totală de aproximativ 10.000 de euro și au fost trimiși în judecată sub următoarele acuzații: „Dr. Lana” pentru exercitarea fără drept a unei profesii și înșelăciune în formă continuată – 37 de acte materiale. Eugen Mereuță – pentru complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii și la înșelăciune.

Presa română scrie că cei doi soți au reușit să scape de acuzațiile de înșelăciune, deoarece a intervenit împăcarea părților. Au fost condamnați însă pentru practicarea profesiei de medic fără drept în România. Svetlana Mereuță a primit 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare și va rămâne timp de 3 ani sub supraveghere judiciară.

A primit și o pedeapsă complementară prin care, tot 3 ani, nu are voie să exercite profesia de medic. În plus, ea va trebui să desfășoare 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.

Soțul, în schimb, a primit o pedeapsă privativă de libertatea cu executare – 1 an. La care se adaugă un rest de 924 de zile de închisoare rămas după eliberarea condiționată dintr-un alt dosar. În total, trei ani și jumătate de închisoare în regim de detenție. Decizia nu este definitivă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: