Rizea, obligat să achite 25 de mii de lei și să-și ceară scuze de la o jurnalistă: „Spre deosebire de Moldova, (in)justiția din România, îngroapă toate dosarele”
Full Article 4 minutes read

Rizea, obligat să achite 25 de mii de lei și să-și ceară scuze de la o jurnalistă: „Spre deosebire de Moldova, (in)justiția din România, îngroapă toate dosarele”

Fostul deputat român Cristian Rizea, extrădat din Republica Moldova în aprilie 2023, este obligat să achite despăgubiri morale în valoare de 25 mii de lei și să-și ceară scuze publice de la jurnalista de investigații din România Emilia Șercan. Cea din urmă a anunțat că a câștigat, în Republica Moldova, un prim proces civil împotriva lui Cristian Rizea. Șercan este jurnalista care a descoperit și scris în 2015 că teza de doctorat a ministrului de interne al României este plagiată. Tot ea a anunțat că și teza premierului Nicolae Ciucă a fost plagiată, iar la scurt timp Rizea, care era atunci în Moldova, a publicat fotografii în care ea apare dezbrăcată.

Emilia Șercan a scris pe rețelele de socializare că a câștigat, în Republica Moldova, primul proces împotriva lui Cristian Rizea.

Am câștigat un prim proces civil împotriva infractorului Cristian Rizea, cel care a contribuit – alături de indivizi din poliție, politică și media – la operațiunea de kompromat împotriva mea, după ce am scris că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Am câștigat acest proces în Republica Moldova, nu în România”, a menționat jurnalista de investigații din România.

Ea a adăugat că a câștigat despăgubiri morale de 25.000 de lei moldovenești.

Iar infractorul Rizea este obligat de justiția din Moldova să îmi ceară scuze public și să distrugă datele mele personale de pe site-ul său (care a fost închis după ce a fost expulzat; chiar așa cine l-a închis?)”, a comunicat Emilia Șercan.

Jurnalista a mai spus că „spre deosebire de Moldova, (in)justiția din România, pe toate palierele ei și de la cel mai înalt nivel, acționează concertat să îngroape toate dosarele, rând pe rând”.

Dosarele pe care infractorii le vor îngropate, iar (in)justiția îi ajută generos, sunt cele în care am reclamat scurgerea unei probe din Poliția Română, cele în care am reclamat că o cârdășie securisto-politico-mediatică s-a folosit de infractorul Rizea pentru a orchestra kompromatul, iar mai apoi pentru a-l mușamaliza. Scopul kompromatului a fost anunțat public de infractorul Rizea acum un an, în două live-uri pe pagina sa de Facebook și într-o intervenție în direct la Realitatea Plus: „l-am salvat pe primul-ministru Nicolae Ciucă” și că „am îngropat-o definitiv pe Emilia Șercan””, a spus jurnalista.

 

Hotărârea a fost emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, pe 25 septembrie 2023, potrivit Ziarul de Gardă. Hotărârea poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la data pronunțării dispozitivului hotărârii.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: