O româncă, diagnosticată cu rujeola, în timpul vizitei în Moldova. Cum se simte
Full Article 2 minutes read

O româncă, diagnosticată cu rujeola, în timpul vizitei în Moldova. Cum se simte

O femeie în vârstă de 42 de ani, originară din România, a fost diagnosticată cu rujeola, în Republica Moldova. Agenția Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) susține că femeia se afla într-o vizită în municipiul Chișinău. La moment, ea este internată într-un spital din capitală, unde primește tratament.

Potrivit ANSP, femeia, originară din România, s-a adresat după asistență medicală la primele simptome: febră, tuse și erupții cutanate. În rezultat, femeia a fost internată într-o instituție specializată din municipiul Chișinău, unde primește tratamentul corespunzător.

Sursa citată precizează că, în rezultatul anchetei epidemiologice, au fost stabilite toate persoanele cu care femeia a intrat în contact, în timpul vizitei în Moldova. Acestea se află sub supraveghere medicală. Până la moment, printre aceștia, persoane cu suspecție la rujeolă nu au fost depistate, precizează ANSP.

De la începutul anului curent, acesta este al cincilea caz confirmat de rujeolă. Trei din cele cinci cazuri sunt de import, inclusiv unul la o persoană de origine străină.

Menționăm că în România a fost declarată edpidemie de rujeola, la sfârșitul anului 2023.

Ce este rujeola

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces.

ANSP amintește că tratament specific pentru rujeolă nu există. Specialiștii menționează, însă, că boala poate fi prevenită prin vaccinare.

„În Republica Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei”, precizează ANSP.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: