O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT
Full Article 14 minutes read

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

Astăzi se împlinesc 7 zile de la începutul invaziei Rusiei în Ucrainei. Țara vecină continuă să reziste, în timp ce trupele militare rusești ajung în tot mai multe orașe. În unele localități, oamenii încearcă cu propriile puteri să oprească înaintarea tehnicii militare rusești. Militarii deschid focul asupra cartierelor civile – Harkov, Herson, Jitomir. Între timp, lumea continuă să aplice sancțiuni față de structurile de stat ale Rusiei, bănci, companii, funcționari și propagandiști. Curtea de la Haga se pregătește să examineze plângerea Ucrainei față de atacul Rusiei. NM transmite în regim live tot ce se întâmplă pe 2 martie. 

*reîncărcați periodic pagina pentru informații actualizate.

17:31

Persoanele care răspândesc „informații false despre acțiunile armatei Federației Ruse în operațiunile militare” ar putea fi pedepsite cu până la 15 ani de închisoare. Un amendament în acest sens a fost înregistrat de Duma de Stat. 

17:11

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, face declarații pentru presă împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, și cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

screenshot

17:08

Șeful adjunct al „Rossotrudnicestvo”, ex-deputat al Dumei de Stat și ex-procuror al Crimeei, Natalia Poklonskaya a publicat o adresare prin care îndeamnă la încheierea războiului din Ucraina.

Poklonskaya a calificat drept „un coșmar” războiul din Ucraina.

Fiecare dintre părți spune: noi vom câștiga pentru că de partea noastră este adevărul. Și fiecare are lozincile sale – Ucraina luptă pentru pământul său și libertate, rușii – nu-i părăsesc pe ai lor. Fiecare are scopuri patriotice și nobile. Este un blocaj. Întrebați-vă: poate nu există adevăr suprem? Cu atât mai mult monopol asupra acestuia”, a spus funcționarul.

16:37

Consecințele atacului asupra orașului Irpin (Ірпінь), Ucraina

16:22

Locuitorii Ucrainei pot comanda printr-un bot de pe Telegram un apel către rudele sau persoanele pe care le cunosc, aflate în  Rusia și Belarus, pe care să le informeze despre situația reală provocată de război. Informația a fost publicată pe canalul oficial al Radei Supreme de la Kiev.

Doritorii pot utiliza botul denumit „Apel către un prieten” din Telegram sau să trimită un sms cu linkul respectiv la canalul de Telegram „Adevărul despre războiul din Ucraina” («Правда о войне в Украине»).

16:05

Au apărut imagini video cu copiii reținuți la Moscova pentru că au dus flori la Ambasada Ucrainei, afișând o pancartă cu mesajul „Nu războiului!”

16:00

Ucraina a anunțat că va elibera soldații ruși, luați ostatici, dacă după aceștia vor veni mamele lor.

Mesajul a fost publicat în canalul oficial de Telegram al Radei Supreme de la Kiev.

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

15:19

Amendă de 3040 ruble (circa 18,7 mii lei) pentru o femeie care a protestat alături de fiica sa, la Minsk, împotriva războiului din Ucraina.

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

Euroradio

15:07

Un obuz a lovit o grădiniță din Severodonețk, Lugansk.

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

UNIAN

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

UNIAN

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

UNIAN

15:04

Consiliului audiovizual al Moldovei a amendat trei posturi de televiziune din cauza felului cum au reflectat situația din Ucraina.

  • NTV Moldova – două amenzi în mărime totală de 10 mii de lei;
  • RTR Moldova – 5 mii de lei;
  • Primul în Moldova – două amenzi în mărime totală de 20 mii de lei

14:47

ONU: Circa 836 mii de oameni au părăsit Ucraina. Populația totală a Ucrainei este estimată la 46 milioane.

14:43

Școala nr. 17 din Harkov, Ucraina

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

UNIAN

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

UNIAN

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

UNIAN

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

UNIAN

14:18 

Ana Revenco, ministru de Interne: În perioada 24 februarie – 2 martie, în Moldova:

– au intrat peste 112 mii de cetățeni ai Ucrainei

– au părăsit Moldova peste 60 000 de cetățeni ai Ucrainei

În prezent, în Moldova sunt peste 19 mii de copii din Ucraina. Peste 1 500 de oameni au cerut azil politic în Moldova, inclusiv peste 800 de ucraineni.

14:08

UE a interzis vânzarea, transmiterea, livrarea sau scoaterea bancnotelor euro în Rusia. De asemenea, este interzis transferul acestora către persoane fizice sau juridice, organizații sau instituții rusești de stat, inclusiv Guvernului de la Moscova și Băncii Centrale a Federației Ruse, pentru utilizarea pe teritoriul Rusiei. Restricțiile vor intra în vigoare peste 10 zile, din 12 martie, scrie Kommersant, care citează decizia publicată de UE.

Sancțiunile au fost impuse din cauza invaziei Ucrainei, pe 24 februarie. Ulterior deciziei lui Vladimir Putin a fost înghețate activele Băncii centrale a Rusiei. De asemenea, UE a deconectat de la SWIFT șapte bănci rusești. Sancțiunile au provocat căderea rublei, iar moneda euro și dolarul american au atins cote maxime. Drept răspuns, Banca Centrală a Rusiei a interzis transferurile peste hotare pentru cetățenii străini.

13:52

UE a deconectat de la SWIFT băncile ВТБ, «Россия», «Открытие», precum și Новикомбанк, Промсвязьбанк, Совкомбанк și ВЭБ.

13:50

Comisia Europeană a propus astăzi activarea Directivei privind protecția temporară pentru a oferi asistență rapidă și eficientă persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina.

Acest lucru înseamnă:

1️⃣ Asigurarea de protecție și drepturi imediate – drepturi de ședere, acces la piața muncii, acces la locuință, asistență socială, asistență medicală sau de altă natură și mijloace de subzistență. Pentru copiii și adolescenții neînsoțiți, protecția temporară conferă dreptul la tutelă legală și acces la educație.

2️⃣ Crearea unui statut de protecție cu formalități reduse pentru cererile de azil.

3️⃣ Crearea unei „platforme de solidaritate” în care statele membre pot face schimb de informații despre capacitatea de primire a refugiaților pentru a asigura un echilibru al eforturilor de gestionare a crizei.

4️⃣ Sprijin suplimentar din partea agențiilor UE cum ar fi Frontex, Agenția Uniunii Europene pentru Azil și Europol pentru statele membre care au nevoie de asistență pentru gestionarea refugiaților.

✅ Este pentru prima dată când Comisia Europeană activează acest instrument. Este dovada clară că de la nivel european folosim absolut toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a ajuta oamenii din Ucraina, chiar și instrumente care nu s-au folosit niciodată până acum.

sursa: Siegfried Mureșan, europarlamentar român

13:27

Interpretul rus Andrei Makarevici, solistul legendarei trupe Mashina Vremeni: „Războiul cu propriul popor a început. Să închizi câteva posturi de radio, posturi TV, apoi să blochezi rețelele de socializare – și fă tot ce vrei. S-ar părea.”

Amintim că transmisiunea postului de radio Eho Moskvî a fost sistată în Rusia, la fel ca și cea a postului de televiziune Dojdi.

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

Facebook

13:19

Opozantul Alexei Navalnîi, care se află în închisoare de un an, a îndemnat poporul rus să iasă la proteste.

13:09

În timpul atacului aerian asupra turnului de televiziune din Kiev a murit cameramanul Evghenii Sakun, angajat Kiev Liev (Киев.Live)

Informația a fost făcută publică de către jurnalistul ucrainean Vasilii Mihalciuk.

Amintim că atacul a provocat cel puțin cinci morți.

 

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

Facebook

 

12:55

Protest în singurătate

În piața Independenței din Minsk, un bărbat a manifestat împotriva războiului din Ucraina

12:50

Dmitri Peskov: Economia Rusiei a suferit o lovitură dură din cauza sancțiunilor, însă avem rezerve, vom rezista.

 

12:43

Herson, Ucraina. Un om a ieșit în fața blindatelor rusești cu steagul Ucrainei. Potrivit Moscovei, orașul este sub controlul trupelor rusești.

🇺🇦

12:40

Potrivit presei din Ucraina, sunt peste 400 de morți și 2 000 de răniți în urma atacului Rusiei.

12:10

Ministerul de Externe a venit cu o reacție la imaginile în care președintele Belarusului demonstrează o hartă, în care este vizată regiunea transnistreană.

MAEIE susține că a convocat de urgență ambasadorul Republicii Belarus pentru clarificarea tuturor circumstanțelor și solicitarea explicațiilor referitoare la referințele la țara noastră.

În cadrul discuției cu secretarul de stat Ruslan Bolbocean, ambasadorul Anatolii Kalinin a menționat că este vorba de prezentarea incorectă de către responsabilii de la Ministerul Apărării al Republicii Belarus a informațiilor respective”, se arată în declarație.

Totodată, secretarul de stat a subliniat, în contextul întrevederii, necesitatea unei intervenții publice din partea Ambasadei Republicii Belarus, care să combată tranșant percepțiile eronate vehiculate în societate.

12:06

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se va întâlni astăzi, 2 martie, cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, și cu Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, care efectuează o vizită la Chișinău.

După întrevedere, la ora 16.55, Președinta Maia Sandu, Josep Borrell și Comisarul european Olivér Várhelyi vor susține un briefing comun de presă.

12:00

Ministerul Sănătății a anunțat că în spitalele din Moldova ar putea fi transportați răniți din Ucraina. Amintim că, în ajun, în spitalul din Ștefan Vodă li s-a acordat ajutor medical unor jurnaliști din Danemarca, răniți în țara vecină.

11:53

Enerhodar, Ucraina. Oamenii blochează drumul, pentru a opri avansarea trupelor rusești

11:41

Peskov: delegația Rusiei va veni la cea de-a doua rundă de negocieri cu Ucraina în după-amiaza de 2 martie.

Amintim că prima rundă s-a desfășurat pe teritoriul Belarusului, în apropierea frontierei cu Polonia.

11:24

Gazul a ajuns să coste, în Europa, aproape $2 230/1000 m3, un preț record.

11:20

La Spitalul raional din Ștefan Vodă au ajuns ieri doi jurnaliști danezi, care au fost răniți în Ucraina. Vicedirectorul spitalului a declarat pentru NM că lucrătorii medicali au fost informați și sunt gata să primească încă un reprezentant al presei, care urmează să ajungă la spital.

11:16

RIA Novosti: dolarul american a ajuns să coste 109,185 ruble – acesta fiind maximul istoric. 

11:12

În regiunea Nicolaev din Ucraina a încercat să aterizeze o aeronavă cu parașutiști ruși. Informația a fost făcută publică pe Facebook de către șeful administrației locale, Vitalii Kim. Acesta a îndemnat toți locuitorii să stea în case și să nu iasă.

 

11:09

DHL a sistat livrarea coletelor în Rusia și Belarus, din cauza războiului din Ucraina, informează „Eho Moskvî”.

10:57

Rubla rusească continuă căderea la bursa de la Moscova. Dolarul a ajuns să coste 105 ruble, euro – până la 116, scrie Interfax.

10:52

Agenția UNIAN informează că în regiunea Aeroportului din Odesa s-a produs o explozie. Tot astăzi, președintele Zelenski a schimbat conducerea regiunilor Odesa și Cherkas. Noul administrației de la Odesa a devenit colonelul Maxim Marcenko, în locul lui Serghei Grinevțchi.

 

10:35

Gruparea de hackeri NB65, care se presupune că ar avea legături cu gruparea ucraineană de hackeri Anonymous, susține că a spart sistemele prin care Roskosmos menține legătura cu sateliții. Informația a fost publicată pe 2 martie pe pagina de Twitter a Anonimous TV. De cealaltă parte, Roskosmos a negat informația.

10:23

Oligarhul rus Roman Abramovici încearcă să vândă de urgență clubul de fotbal Chelsea și imobilele pe care le deține în Marea Britanie. De vină ar fi sancțiunile.

 

10:20

Prețul la gaz în Europa a depășit  $1 700 pentru 1000 m3, pentru prima oară din data de 23 decembrie 2021.

10:14

Agențiile rusești Interfax și TASS scriu că negocierile dintre Ucraina și Rusia din Belarus sunt posibile mai aproape de sfârșitul săptămânii. Se precizează că nu este vorba despre o anulare a întrevederii, ci a unei amânări.

În ajun, presa din Ucraina scris că noua rundă de negocieri este planificată pentru 2 martie.

10:10

Autoritățile ucrainene anunță un bilanț de peste 5 800 de morți și răniți în rândul trupelor ruse, care au invadat Ucraina.

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

10:00

Președintele Georgiei a îndemnat oficialii europeni să urgenteze pașii spre acceptarea țării sale în componența UE, pentru a o „proteja de Rusia”

Nu trebuie să dăm Rusiei de înțeles că există puncte slabe, pe care nimeni nu le protejează… UE trebuie să găsească un mijloc de a răspunde la așteptarea noastră lungă. Să ne facă să simțim că suntem parte a unei familii”, a declarat Salome Zurabișvili, pentru Financial Times

Ieri, la ședința Parlamentului European, doi europarlamentari români au declarat că UE trebuie să ofere și R. Moldova perspectiva aderării la UE.

09:50

Gazprom-media convoacă în ședință consiliul de directori ai „Eho Moskvî”, pentru a discuta despre activitatea postului de radio.

Asta după ce postul „Eho Moskvî” din Yandex Zen (Яндекс.Дзен) a fost blocat, în confirmitate cu decizia Roskomnadzor.

În ajun, Procuratura Generală a blocat site-ul postului de televiziune „Dojdi” și a deconectat transmisiunea „Eho Moskvî”.

Cele două posturi pot fi urmărite pe YouTube și pe rețelele de socializare.

Pe de altă parte, redactorul-șef al „Eho Moskvî” Alexei Benedictov a anunțat că YouTube a blocat canalul postului de radio în Europa, scrie BBC. De menționat că, din Moldova, canalul postului de radio poate fi accesat pe YouTube.

09:45

Urmările atacului asupra orașului Jîtomîr, Ucraina. Sursa: Deparatamentul Situații de Urgență al Ucrainei

09:41

Șeful administrației regiunii Harkov, Oleg Sinegubov: 21 de oameni au murit, iar 112 au fost răniți în ultimele 24 de ore, în urma atacului armatei ruse.

09:40

Imnul Ucrainei a răsunat de pe scena Metropolitan Opera

09:35

Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele armate ruse au preluat controlul asupra Hersonului. 

Continuă negocierile între comandanții ruși, administrația orașului și a regiunii pentru menținerea funcționării infrastructurii sociale, asigurarea ordinii publice și a siguranței populației”, se arată în comunicatul instituției.

De cealaltă parte, primarul Hersonului Igor Kolîhaev a scris: „Noi continuăm să fim Ucraina”. 

9:10

Novaya Gazeta: Mai multe spitale din Belgorod, Rusia, nu mai primesc civili. În instituțiile medicale sunt aduși doar soldați implicați în invazia din Ucraina.

9:09

Primarul comunii Pivdenne, regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina a fost reținut în regiunea Harkov. El este acuzat de trădare de patrie – Zaborona.

9:02

Din 3 martie, SUA închid spațiul aerian pentru avioanele rusești

Președintele american Joe Biden s-a adresat Congresului SUA:

Astăzi anunț că ne aliniem partenerilor și închidem spațiul aerian american pentru toate cursele rusești, ceea ce va izola și mai mult Rusia și va amplifica presiunea asupra economiei ei”. 

8:43

La Moscova au fost reținuți copii cu vârstele cuprinse între 7 și 11 ani, cu pancarte pe care era scris „Nu războiului”

Două femei și copiii acestora, pe 1 martie, au depus flori la ambasada Ucrainei.

Copiii au făcut desene și au mers cu ele. Toți au fost reținuți de poliție. La început, au fost ținuți în dube, iar apoi – duși la secția de poliției. Peste câteva ore, copiii au fost eliberați. Urmează procesul de judecată.

8:35

Harkov. O rachetă a lovit clădirea poliției. A izbucnit un incendiu. Deocamdată nu au fost anunțate victime.

8:31

Concernul american Ford a anunțat că își sistează activitatea în Rusia, din cauza invaziei Ucrainei. De asemenea, producătorul de mașini va dona 100 mii de dolari pentru victimele din Ucraina. Anterior, BMW a anunțat că pleacă din Rusia și sistează exportul pe piața Federației Ruse.

 

8:27

În această dimineață, malul stâng al Mariupolului a fost din nou atacat. A fost afectată maternitatea. Însă medicii continuă să lucreze.

„Naștem, operăm, tratăm! Și așa va fi și mai departe, orice s-ar întâmpla! Astăzi s-au născut deja trei copii! Viața continuă”

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

UNIAN

8:20

În regiunea Sumî din Ucraina luptele au continuat toată ziua de ieri, dar și toată noaptea. Cel mai mult a avut de suferit orașul Trosteaneț. Potrivit guvernatorului regiunii, Dmitrii JIvițchi, în localitate au ajuns trei coloane rusești și au ocupat-o.

„Rușii merg din casă în casă, scot oamenii din subsoluri și îi obligă să stea noaptea afară”, a spus oficialul. El susține că soldații fură mâncarea localnicilor, iar magazinele second-hand au fost jefuite, pentru ca soldații să se întoarcă acasă în haine civile.

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

8:18

Sberbank, bancă de stat și cea mai mare din Rusia, a anunțat că părăsește piața europeană.

08:00

Jitomir: 2 morți, 16 răniți, după un atac asupra cartierelor civile.

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

Фото: Украинская служба ЧС

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

Фото: Украинская служба ЧС

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

Фото: Украинская служба ЧС

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

Фото: Украинская служба ЧС

O săptămână de război în Ucraina. LIVE TEXT

Фото: Украинская служба ЧС

07:55

Harkov în dimineața de 2 martie.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: