NewsMaker

„Oamenii de pe ambele maluri au nevoie de mai multe rezultate”. Concluziile noului reprezentant special al OSCE, după prima vizită în Moldova

Noul reprezentant special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, a anunțat că scopul său este să sprijine părțile de a ajunge la o reglementare cuprinzătoare a diferendului transnistrean. Într-un comunicat publicat, joi, 23 ianuarie, acesta a făcut totalurile primei sale vizite în Republica Moldova.

„Scopul meu în calitate de reprezentant special al președinției albaneze este să sprijin părțile în eforturile de a ajunge la o reglementare cuprinzătoare a diferendului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional cu statut special pentru Transnistria, care să garanteze pe deplin drepturile omului, drepturile politice, cele economice și sociale ale populației”, a notat ambasadorul Thomas Mayr-Harting, la sfârșitul vizitei de trei zile în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă de totalizare, ambasadorul Thomas Mayr-Harting a trasat prioritățile pentru 2020 și a îndemnat părțile să urmeze o abordare orientată către rezultate pentru a promova progresul în procesul de reglementare. „Îndemn părțile să se bazeze pe rolul lor de conducere și pe asumarea responsabilității la nivel local, astfel încât să fie îndeplinite angajamentele din cadrul Protocolului „Berlin-plus” și pentru a agrea noi măsuri de consolidare a încrederii. Oamenii de pe ambele maluri au nevoie de mai multe rezultate”, a declarat ambasadorul Thomas Mayr-Harting.

La Chișinău, Thomas Mayr-Harting s-a întâlnit cu președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu, vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Interne și Integrării Europene, Aurel Ciocoi. La Tiraspol, el s-a întâlnit cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselskii și principalul negociator – Vitalii Ignatiev.

Reprezentantul special al OSCE a menționat că, începând cu 2017, Chișinăul și Tiraspolul au obținut realizări majore în cinci domenii prioritare din Protocolul „Berlin-plus”. Acestea se referă la apostilarea diplomelor universitare transnistrene, funcționarea școlilor cu predare în grafia latină, accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, redeschiderea podului peste râul Nistru între satele Gura Bîcului și Bîcioc, precum și participarea vehiculelor din Transnistria la traficul rutier internațional. „Acești pași mici sunt importanți pentru oamenii de pe ambele maluri și servesc drept elemente ale unei reglementări finale și cuprinzătoare”, a afirmat Thomas Mayr-Harting.

Negocierile în formatul „5+2” includ cele două părți – Moldova și Transnistria, mediatorii – OSCE, Federația Rusă, Ucraina și observatorii – SUA și UE.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Pe bicicletă, de la Iași la Chișinău și înapoi: acțiunea unor cicliști amatori, la care s-au alăturat polițiști din R. Moldova și România VIDEO

În aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din Iași până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică pentru a promova mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți. La eveniment s-au alăturat și polițiști din Republica Moldova și România.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că, în aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din România până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică care promovează mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport, dar și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți.

„În acest context, s-au alăturat și colegii noștri din cadrul Inspectoratului de Securitate Publică a IGP și împreună am arătat că, dincolo de granițe, siguranța și educația rutieră sunt obiective comune. (…) Prezența colegilor polițiști pe bicicletă are scopul de a contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în rândul bicicliștilor, prin vizibilitate crescută și conștientizare publică, dar și colaborarea între instituții și întărirea relațiilor dintre polițiile din România și Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții poliției din Republica Moldova.

Poliția Română a spus că a ales să sprijine participanții pe tot parcursul traseului, cu polițiști care pedalează peste 300 de kilometri alături de cicliștii amatori.

Conform poliției din România, organizatorul acestui eveniment este jurnalistul Lucian Mîndruță. „Este o tură de vizibilitate. Nu blocăm traficul, doar îl convingem să ne observe. Să înțeleagă că și noi avem un loc pe drum”, a comunicat Lucian Mîndruță.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: