Inspectoratul General al Poliției (IGP) informează că, în data de 25 septembrie, oamenii legii au întocmit 341 de procese-verbale pentru corupere electorală pasivă. Majoritatea au fost transmise deja Centrului Național Anticorupție.
Potrivit unui comunicat IGP, ieri, poliția a înregistrat 489 de informații cu privire la mituirea alegătorilor. Oamenii legii au întocmit, în intervalul de timp menționat, 341 de procese verbale pentru corupere electorală pasivă, dintre care 262 au fost expediate CNA-ului.
IGP a subliniat că persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de plata amenzilor, conform legii.
„În continuare poliția întreprinde acțiuni pentru documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii”, a comunicat IGP.
Menționăm că, în data de 24 octombrie, poliția a întocmit 30 de procese-verbale pentru corupere electorală pasivă la Sîngerei.
Amintim că, în septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Oamenii legii au stabilit, până acum, peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației criminale. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral. În același timp, se estimează că la finalizarea anchetelor numărul celor implicați în schema infracțională va depăși considerabil 300 000 de oameni.
Oamenii legii au stabilit că, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.
***
În urma alegerilor prezidențiale, niciunul dintre candidații înscriși în cursa electorală nu a obținut majoritate de voturi. Astfel, pe 3 noiembrie, va avea loc al doilea tur de scrutin, la care vor concura cei doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu din partea PAS (42,49%) și Alexandr Stoianoglo din partea PSRM (25,95%).
La referendum, 50,35% dintre alegători au susținut modificarea Constituției în vederea aderării la UE, iar 49,65% – nu. Autoritățile îi acuză pe oligarhul fugar Ilan Șor și exponenții săi că au influențat rezultatul celor care au votat „Da” la referendum, prin mituirea alegătorilor.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!