Tv8.md

Omul de afaceri Valentin Vizant le răspunde procurorilor care au descins la domiciliul său: „O acțiune de prost gust”

Ex-directorul Administrației de Stat a Aviației Civile, Valentin Vizant, vine cu o reacție după ce procurorii anticorupție și mascații CNA au descins în această dimineața în apartamentul său din Chișinău, în lipsa sa. Vizant califică perchezițiile drept o acțiune „de prost gust” și spune că va prezenta, în curând, public, informații cu privire la cei care ar fi stat „în spatele” perchezițiilor de azi, 15 august, precum și un raport privind activitatea companiilor gestionate.

„Consider aceste percheziții drept o acțiune de prost gust, efectuate în baza unui dosar intentat la comandă, fără niciun suport juridic. Am aflat că încheierea privind petrecerea perchezițiilor a fost emisă încă la 19 iulie. Până în prezent nu am fost solicitat în niciun fel de către procurori sau alți reprezentanți ai forțelor de ordine. Fără nicio obiecție din partea Poliției de Frontieră am ieșit din țară”, a scris Valentin Vizant pe pagina sa de Facebook, unde anunță că, la moment, se află peste hotarele țării, într-o deplasare de afaceri.

Vizant spune că activează de mai mulți ani în domeniul aviației civile, având afaceri în diferite țări. Pe parcursul acestor ani, spune Vizant, nu a avut „pretenții” din partea nimănui față de activitatea companiilor în timp ce erau conduse de el.

Omul de afaceri declară că în scurt timp va prezenta opiniei publice informații referitor la numele celor care „au comandat acest dezmăț” cu implicarea procurorilor, precum și „scopurile pe care aceștia le urmăresc”. Totodată, Vizant declară că va prezenta un raport detaliat privind activitatea companiilor gestionate.

Precizăm cu procurorii anticorupție și ofițerii CNA au descins, în această dimineață, la patru persoane vizate într-un dosar de spălare de bani. Ar fi vorba, inclusiv, de fostul primar al capitalei, Silvia Radu, ex-directorul Administrației de Stat a Aviației Civile, Valentin Vizant sau ex-directorul Autorității Aviației Civile (AAC), care a fost reținut pentru 72 de ore, urmare a perchezițiilor. Potrivit surselor NM, este vorba despre fostul director al AAC Eugeniu Coștei.

Potrivit CNA, cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare. S-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți.

La această etapă, se investighează o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei. O parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: