Максим Андреев, NewsMaker

OSCE a observat doi așa-ziși „grăniceri” transnistreni care „patrulau” între satele Gâsca și Fârlădeni. Chișinăul: problema posturilor ilegale rămâne actuală

Delegația Moldovei în Comisia Unificată de Control (CUC) a cerut Tiraspolului să înceteze blocarea activității observatorilor militari în Zona de Securitate. Observatorilor militari li s-a împiedicat deplasarea pentru documentarea unor acțiuni de consolidare a infrastructurii, la posturile transnistrene. Chișinăul numește „abuz” și „blocaj” acțiunea Tiraspolului. Cu precizări în acest sens au venit reprezentanții Biroului politici de reintegrare de la Chișinău. Biroul a mai spus că reprezentanții misiunii OSCE au observat în octombrie doi așa-ziși „grăniceri” transnistreni care „patrulau” între satele Gîsca și Fîrlădeni cu un autovehicul privat. „Problema posturilor ilegale rămâne actuală”, a adăugat delegația Republicii Moldova. 

Biroul politici de reintegrare a anunțat că pe 9 noiembrie, la Bender, a avut loc o nouă ședință a Comisiei Unificate de Control. La întrunire a fost audiat raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situația în Zona de Securitate.

S-a menționat despre faptul că la 7 noiembrie un locuitor al satului Coșnița, în urma unor lucrări în grădina gospodăriei sale, a depistat un obiect explozibil și a anunțat imediat poliția din localitate. Ulterior, geniștii Armatei Naționale au examinat obiectul, care s-a dovedit a fi o bombă de circa 500 kg din timpul celui de-al doilea război mondial, și l-au transportat în condiții sigure spre poligonul de la Bulboaca pentru a fi distrus conform procedurilor.

De asemenea, s-a constatat, că și de această dată informația din raportul Comandamentului Militar Întrunit este incompletă, întrucât exponenții Tiraspolului și-au menținut practica distructivă de a împiedica deplasarea observatorilor militari pentru documentarea acțiunilor de consolidare a infrastructurii la posturile structurilor transnistrene”, au declarat reprezentanții Chișinăului.

Delegația Republicii Moldova a atras atenția participanților CUC asupra „continuării blocajului în ceea ce privește buna funcționare a mecanismului de menținere a păcii pe râul Nistru și a cerut încetarea acestor abuzuri”.

Misiunea OSCE a expediat delegațiilor CUC o notă prin care confirmă că reprezentanții săi au observat la 26 octombrie 2023 între satele Gîsca și Fîrlădeni doi așa-ziși „grăniceri” transnistreni care „patrulau” sectorul cu un autovehicul privat. Astfel, problema posturilor ilegale rămâne actuală pe agenda delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control”, a adăugat delegația Republicii Moldova.

Gîsca este un sat din raionul Căușeni, Republica Moldova. Din punct de vedere adminstrativ-teritorial, de jure, Gîsca face parte din raionul Căușeni, dar de facto se află sub controlul Transnistriei. Fîrlădeni este satul de reședință al comunei cu același nume din raionul Căușeni, Republica Moldova.

***

În acest context mai amintim că pe 20 octombrie, portalul Zona de Securitate a scris că Tiraspolul face lucrări pentru a instala o barieră din piloni, preliminar cu scopul de a îngrădi libera circulație între satul Varnița, care este sub jurisdicția Chișinăului, și orașul Bender/Tighina, aflat în afara controlului constituțional. Lucrările s-ar fi desfășura în același loc în care, în martie 2020, sub pretextul carantinei COVID-19, au fost instalate blocuri de beton. Barierele au rămas neclintite acolo și până astăzi, deși în 2020 autoritățile constituționale au declarat că respectivele plăci de beton de pe perimetrul liniei administrative sunt ilegal instalate. Biroul de reintegrare a condamnat atunci acțiunile Tiraspolului, anunțând inițierea unei anchete.

Pe 2 noiembrie, partea transnistreană a vorbit despre subiectul lucrărilor pe drumul ce leagă localitățile Bender și Varnița, precizând că montează un parapet metalic, care nu va periclita circulația.

***

Delegația Republicii Moldova în CUC are menirea de a monitoriza situația în Zona de Securitate și de a interveni când apar problem ce ar amenința pacea în regiune. De asemenea, delegația Republicii Moldova în CUC supraveghează asigurarea ordinii și siguranței cetățenilor în această regiune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: