Până pe 2 februarie, 100 de consumatori finali din Republica Moldova au depus cereri prin care solicită să fie scutiți de compensații la facturile pentru gaz. Informația a fost confirmată de către președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz.
„100 de consumatori au refuzat compensația oferită de guvern de la buget la plata gazelor naturale”, comunică Vadim Ceban.
Amintim că cei care doresc să renunțe la compensarea prețului gazelor trebuie să completeze și să expedieze un formular, la care se atașează cererea completată și semnată electronic sau scan-copia cererii completată și semnată manual, precum și buletinul de identitate scanat. Cererea semnată este înregistrată de SA „Moldovagaz” și începând cu luna viitoare factura pentru gazele naturale se va emite fără compensare.
Vadim Ceban, anterior, a precizat că și el se numără printre cei care au renunțat la ajutorul din partea statului. Șeful Moldovagaz declara că a primit pentru luna decembrie o factură de circa 5000 de lei.
Și vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că a renunțat la compensația oferită de Guvern pentru plasa facturii la gaz. Factura sa pentru luna trecută a constituit 6 200 de lei.
Comisia pentru Situații Excepționale a decis, în cadrul ședinței din 1 februarie, compensarea diferenței de preț pentru consumatorii casnici și pentru cei non-casnici, în urma noii majorări a tarifelor la gazele naturale.
Astfel, în susținerea consumatorilor casnici, Guvernul va compensa 79,8% din diferența rezultată în urma majorării de preț pentru primii 50 m³ consumați lunar, iar pentru următorii 100 m³ consumați 69,5% din diferență, astfel încât prețul plătit de aceștia va rămâne în continuare 6,8 lei pentru primii 50 de m³, respectiv 7,9 lei pentru următorii 100 m³ folosiți. Pentru consumatorii non-casnici, definiți ca persoane fizice sau persoane juridice care procură gaze naturale de la furnizorii de gaze naturale în alte scopuri decât pentru propriile necesități casnice, cu excepția autorităților și instituțiilor publice, Guvernul va compensa primii 500 m³ consumați, cu 100% din diferența dintre prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale din luna de facturare și prețul respectiv din luna decembrie 2021, după majorarea inițială.
Amintim că pe 28 ianuarie, ANRE a aprobat majorarea tariful la gaz pentru consumatorii, de la 11,01 la 15,18 lei. Tot atunci, ANRE a aprobat și scumpirea agentului termic livrat în capitală cu încă 496 de lei pentru o Gcal. Drept urmare va ajunge să coste 2169 lei/Gcal fără TVA. La solicitarea „Termoelectrica”, ANRE a decis și majorarea energiei electrice, la 3.35 lei k/Wh fără TVA. Ele vor fi aplicate retroactiv, din 1 ianuarie.
Pe de altă parte, PSRM a spus că va contesta în judecată decizia de a aplica retroactiv tarifele majorate pentru gazele naturale și agentul termic.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.